Tur rundt om Gudme sø
Forår

Turen starter på pakeringspladsen ved Søvangens legeplads.
Gudme sø blev skabt under sidste istid. I hele området fra Gudme og ud til Stokkebækken lå en kæmpe stor isklump. Da isen smeltede for 12.000 år siden efterlod den en stor sø, der var forbundet med Stokkebækken. Åen, der den gang var en rivende smeltevandsflod, bragte en mængde sten, sand og ler med sig. En del af dette blev aflejret i den nordlige del af søen, der derefter blev delt fra åen. Idag er der ingen naturlige tilløb til søen, kun de drænledninger, der afvander markerne rundt om søen. Om foråret, når vandet står højt i Stokkebækken, løber der vand fra åen ind i søen, og søen går over sine bredder.
Gudme sø ejes af Gudme sølaug, der købte området i 1980 af Broholm gods.
Formålet med købet var at bevare, beskytte og forbedre Gudme Sø samt omliggende rekreative områder til glæde for foreningens andelshaver, samt for almenheden iøvrigt.

Udsigt over søen fra Søndre Søvej.
Kort over søen
Sølauget har anlagt en natursti rundt om søen. Stien er ca. 2,2 km lang og kan gåes på mindre end en time.
Kort over søen med stien indtegnet.
Kreaturer
Da vi købte Gudme Sø, var dele af området plantet til med grantræer til pyndegrønt. Træerne blev fældet, der blev klippet pyntegrønt og området blev ryddet så vi igen kunne se søen fra stien.
Siden er der udsat kresturer på området, så de kan holde det rent.
Kreaturer til afgræsning af området.
Jagt
Jagten på området er udlejet til en jagtforening, der hvert år udsætter ca. 200 små ællinger om foråret. Der afholdes fælles jagt ca. 5 gange om efteråret.
Der fodres ænder.
Grågæs
I de senere år er der kommet grågæs til Gudme sø. Det første år fik et par gæslinger og i år (2011) har fire par grågæs fået ca. 20 nye små gæslinger.
Der er også andre fugle på søen: alm. gråand, gravænder, skallesluger, skarver, toppet lappedykker, blishøns, fiskehejre og andre.
 
Grågæs med gæslinger på søen
Udsigt
Fra stien er der en fantastisk udsigt ud over Gudme sø. Der er opsat bænke langs med stien, så man kan sidde og nyde udsigten.
Flot udsigt over Gudme Sø
Arboret

Vegetationen langs med søen er meget forskellig. Der er store elletræer, avnbøg, birk, poppel o.m. andet. Ved Nordre Søvej har vi anlagt et arboret. Et arboret (afledt af det latinske arboretum = "sted med træer") er en forstbotanisk have, der primært rummer samlinger af vedplanter, dvs. træer og buske af forskellige arter.

Arboreter kan opdeles efter forskellige specialer:

  • Et arboret med skovtræer hedder et forstarboret
  • Et arboret som kun består af nåletræer hedder et pinet
  • Et arboret med frugtbærende planter hedder et pomet
  • Et arboret med roser hedder et rosarium

Et af de tidligste arboreter i Europa er arboretet Arboretum Trsteno ved Dubrovnik i Kroatien. Dets oprindelse er ukendt, men det omtales allerede i 1492, da en akvædukt blev bygget for at forsyne det med vand. Akvædukten er stadig i brug.

Danmarks nationalarboret ligger i Hørsholm og blev oprettet i 1936 som en afdeling af Landbohøjskolen. Et allerede eksisterende forstbotanisk arboret på 4 ha blev udvidet til over 25 ha. Det har i dag lagt hovedvægten på planternes naturlige miljø, botanisk geografi, artsvariation, evolution og taksonomi.

Hybenroser og Avnbøg
Bålpladsen
Arborettet ved Gudme Sø består af skovtræer; Birk, Kirsebær, Bøg, Ahorn, røn, poppel med flere. Ved arborettet er anlagt en bålplads omkrandset af bænke, så man kan sidde ved bålet og nyde de stille sommeraftener. Brænde til bålet må gerne hentes i skoven.
Ved bålpladsen
Broen
For enden af Sønder Søvej er anlagt en bro. Der må gerne fiskes i søen, men kun dem der har fisketegn.
For mange år siden blev der sat Karper ud i Gudme Sø af Broholm Gods. De var blevet meget store, op til 10 kg, men desværre afgik de fleste ved dødden i vinteren 2009/2010. Der er også Ål, Gedder, Skaller med flere i søen.
Broen
Birkelunden
Efter Sønder Søvej kommer vi gennem en lille birkelund og derefter går turen ud i sumpen.
Birkelunden
Sumpen
Turen gennem sumper går på en sti anlagt af Gudme sølaug. Før vi byggede stien var der meget sumpet, der kunne kun passeres i tørre somre og kun med lange støvler.
Sumpen
Naturen
Vi holder meget af vores natur og vil gerne dele den med andre. Hvor vi færdes passer vi på naturen og tænker på at her kommer andre mennesker for at nyde den. Derfor holder vi hunden i snor, samler efterladenskaber, papir og affald op efter os og dyr.
Det forventer vi af hinanden, når vi færdes i skoven, ved søen, på marken og andre steder i vores skønne natur.
Stien gennem sumpen
Fuglene
I skovens dybe stille ro er der opsat en bænk, hvor man kan sidde og lytte til de mange fuglestemmer. Her kan bl. andet høres nattergal, gøg, skovsanger, rørsanger,drossel, fuglekonge, musvit og mange andre.
Bænken i skoven
Skallerenden
I den vestlige del af søområdet er gravet en rende, for at forhindre at forurenet drænvand fra markerne kommer ud i søen.
Ved den store udstykning i 1781 blev den vestlige del af søområdet delt op i små skallemål. Hver gård i gudme fik tildelt et mål, hvor de kunne grave tørv, hente brænde o, s. v. Mange af disse skallemål eksisterer stadig.
Skallerenden gennem den vestlige del af området.
Markerne
Når vi kommer ud af skoven fortsætter stien mod syd langs de åbne marker.
Veststien langs de åbne marker.
Dyrerne
Der findes en lille bestand af rådyr ved Gudme Sø. Hvis vi er ganske stille, kan vi se dem stå inde mellem træerne, men hvis vi støjer for meget, løber de bort og gemmer sig. På markerne kan ses hare, fasaner og manger krager og råger.
Stien
Bænken ved marken
Den sidste bænk på turen
Engen
Øverst på bakken ses Søvangen hvor vi bor.
Kreature på engen
Det sidste stykke
Det sidste stykke af turen går langs med engen, hvor kreaturerne ligger og tygger drøv.
Stien ved engen
Legepladsen
Turen slutter på legepladsen. Her er der  bord og bænke så den medbragte kaffe/ frokost kan indtages, medens man nyder den flotte udsigt til søen og Gudme by.
Søvangens legeplads

Theis Nielsen 12.06.2021 20:52

skal man have en specielt fiskekort eller må man fiske i den hvis man har det statslige fisketegn?

keld henriksen 07.02.2021 07:50

Hej Annika
Man kan sejle på søen, men den er ikke vejegnet, den er for lille med for lavt vand.
Med venlig hilsen
Keld

Annika 03.02.2021 15:50

Jeg er nysgerrig på om man må sejle en tur på Gudme sø. Jeg tænker i Kajak, kano eller på SUP?

Hans Erik Schrøder 29.03.2014 19:00

Det er dejlig at kunne gå rundt om søen. Men den bedste bænk med udsigt over søen er nu sunket i knæ. Måske Byforening eller Svborg Komm. kunne sponsere en ny?

Jette Friis 25.03.2014 22:05

Det er alle tiders beskrivelse -godt gået!!!!!

Lis Christiansen 14.03.2014 13:54

Rigtig rigtig flot ;) godt beskrevet

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 16:33

Det drejer sig om en lille rettelse. Peter Friedlieb Lagonis første hustru var Anna Madsen, som han fik tre børn med. Den yngste var Anna Johanne Frederikke

04.11 | 00:39

Do you have a copy of the Fæstebrev that the family recieved when they were alotted the land in 1763?

27.10 | 06:45

Hej Jytte
Ja lidt. Send din e-mail
hilsen Keld

22.10 | 11:09


Hej flot hjemme side. har du noget på Juliegård, i dag nr 27 Skårup Tværvej 1, jeg kan ikke finde den i din beskrivelse af ejendomme mvh Jytte