Se min billedbog om Skaarupøre

Skårupøres   historie

 

Fortalt af Keld Bøge Henriksen

Istiden

Det Skaarupøre, som vi kender i dag, blev skabt under sidste istid.

For 100.000 år siden begyndte isen at brede sig fra Ishavet ned over Skandinavien  mod Danmark.

På sin vej skubbede den en stor vold af sten, grus, sand og ler foran sig. For ca. 14.000 år siden nåede den frem til Als og Øst Jylland, hvor den efterlod et landskab af høje bakker og dybe dale.

Da klimaet blev varmere begyndte isen at smelte, og der blev skabt store smeltevandsfloder. En af disse var Skårup sund mellem Thurø og Skaarupøre, en anden var Aspebækken, der udspringer i Bjergagerne lidt syd for Skårup, og løber gennem Ulkens dal ned til Aspedam og derfra til bæltet.

De to floder dannede en  ca. 7 meter høj lerbanke, der strækker sig fra Aabyskov i øst til Skårup sund i vest, begrænset af Storebælt i syd og Aspedam mod nord. Det er her Skaarupøre opstår.

Skaarupøre er nævnt første gang i 1531 i form Skorpøre. Det første led er navneordet skorp, som anvendes i nordiske stednavne om terræn med tør og ujævn overflade eller om en mindre, afrundet forhøjning. Efterleddet er øre, gammelt ord for stenet strandbred.

Da isen var forsvundet for ca. 10.000 år siden, efterlod den et nøgent landskab uden vegetation eller dyreliv. Den efterfølgende periode var kold og ubarmhjertig. I det  træløse landskab havde blæsten frit spil, og der var ikke livsgrundlag for hverken  dyr eller mennesker. Langsomt begyndte temperaturen at stige, og med stigningen fulgte de første planter og dyr.

De følgende årtusinder blev  Skaarupøre mere og mere frugtbart og fuld af liv. De første planter var lave vækster som græs og lyng samt mindre buske som polarpil og birketræer. De første dyr var sneharer, lemminger, ræve, ulve og mus.

Så kom rensdyrene og derefter menneskerne.

 

Danmark så helt anderledes ud dengang. Især kan bemærkes forholdet mellem land og hav. Man kunne gå tørskoet fra Tyskland over Lolland til Sjælland og derfra til Fyn. Det var derfor renerne kunne vandre fra varmere lande i syd til det koldere nord.

De første mennesker var rensdyrjægererne, der  fulde efter renerne på deres vandring nord på om sommeren, og syd på igen til efteråret.

 

Stenalderen fra 9000 til 1700 f. kr.

For ca. 9.000 år siden fandt der en global klimaforandring sted. Det medførte store forandringer i det danske land. På grund af smeltevandet fra den vigende gletscher blev der dannet et stort ishav, der hvor Østersøen er i dag. Vandstanden sted og flere steder brød vandet igennem landet og dannede bælterne og sunde, som vi kender dem i dag. Klimaet skiftede fra arktisk til tempereret, og den åbne tundra blev forvandlet til birkeskov.

             

 

Stenalderfolket blev fastboende, de byggede små huse med lerklinede væge og med tag af strå. De begyndte at rydde lidt af skoven for at kunne dyrke jorden og holde husdyr som kør og svin. Mændene gik stadig på jagt og fiskeri, og kvinderne blev hjemme, hvor de tog sig af pasning af børn og dyr samt madlavningen.

Vi ved fra udgravninger på Asbækdam, at der har været en boplads her i stenalderen. Her er fundet et slagvåben lavet af rentak og pilespidser af flint, benharpuner og lystertænder af ben samt forskelligt andet værktøj. På markerne rundt om Aspedam er der fundet mange stenøkser, pilespidser og knive af flint, som tegn på at der blev jaget i skovene. På stranden ved Maegaard er fundet en køkkenmødding med værktøj og masser af østersskaller.

Renerne var vandret nord på, på grund af det varmere klima, så stenalderfolket på Aspedam må jage stand vildt som urokse, elg, hjorte, ulve, hare med mere, og de må fiske i bækken. Til fiskeriet blev der brugt fiskekroge af  ben samt fiskespyd, som var fremstillet af spidserne af ribben eller rørknogler.

Senere begyndte man også at fiske i havet. Der blev fisket fra små både langs kysten. Bådene var lavet af udhulede træstammer med en tykkelse på ikke mere end 2 cm for siderne og 5 cm for bunden.

Stenhøjen på Maegaard og jettestuer ved Skovmøllen er tegn på at der også her har boet mennesker.

Bronzealderen fra  1700 til 500 f. kr.

Vi har ingen tegn på, at der har levet  folk i Skaarupøre i bronzealderen. Hele området var dækket af skov og søen ved Aspedam var blevet til mose, så der ikke længere kunne fiskes.

Der var blevet mere ufred i landet, så folk samledes i landsbyerne for bedre at kunne forsvare sig.

Jernalderen fra 500 f. kr. til 750 e. kr.

   

I jernalderen levede folket i små landsbyer eller i enkeltgårde spredt ud over landet. Man dyrkede jorden og holdt husdyr. Hver husholdning er selvforsynende med mad og tøj. Enkelte lavede andre ting som smedning, pileflet og fremstilling af lerkar, som de handlede med.

Om foråret skulle markerne  pløjes, der foregik med en plov af træ trukket af okser. Så skulle der gødes med husdyrgødning og derefter sås.  Høsten foregik sidst på sommeren med segl og små leer af jern.

Tøj blev fremstillet af skind fra husdyrene og uld fra fårene. Skindet skulle garves for ikke at rådne. Ulden skulle kartes, spindes og farves og derefter hænges op i huset til tørring. Vinteren blev brugt til vævning af stoffet.

Hver dag skulle der laves mad til familien. Det foregik over ildstedet inde i huset. Til madlavningen skulle der samles urter, bær, frugt og nødder. Kornet til brødet blev malet mellem to sten kaldet en gruttekværn. Man brugte surdej til at få brødet til at hæve med. Melet blev også brugt til grød. Mælk fik man fra kør og får. En ko kunne give op til 2 liter mælk om sommeren, når der var føde nok. Mælken blev også brugt til fremstilling af smør og ost. Det var ikke hver dag man fik kød på spisebordet, men når man havde slagtet en gris eller ko, var man nød til at spise det hurtigt, for at det ikke skulle rådne.

Det var ikke meget man gik på jagt i jernalderen, men en hjort fik man sikkert skudt i imellem. Til gengæld blev der fisket en del.

Jernalderhusene lå altid i nærheden af ferskvand, så man havde rigeligt med vand til drikkelse og til husdyrene. Man bryggede mjød på honning og øl af korn og urter.

Krukker til madlavning og opbevaring blev fremstillet af ler, som man gravede op af jorden. Leret skulle renses for sten og grus, og så rulles ud i lange pølser, der derefter formes til krukker. Krukkerne blev brændt hårde i en lerovn.

Mange ting blev fremstillet af træ: spader, kar, skeer, øser, borde, bænke, fade og meget mere. Man måtte derfor hele tiden i skoven for at finde det egnede træ.

Jernalderfolket boede i aflange huse kaldet langhuse. De var altid lagt i øst-vest retning. Væggene var opbygget af ler klinet op på pileflet, gulvet var hårdstampet ler, og taget var af tagrør høstet i mosen, eller langhalm fra marken. I hvert hus kunne bo 6 til 8 personer og husdyrene var altid placeret i den østlige ende af huset. Midt på gulvet lå ildstedet, hvor husmoderen lavede maden. Ildstedet var den eneste lyskilde i huset og røgen fra bålet, blev ledet op gennem et hul i gavlen på huset. For at gnister fra bålet ikke skulle antænde taget, var der spændt et skind hen over bålstedet.

Folkene sov på brikse langs vægen tæt ved bålstedet, og som dyner blev brugt skind fra fårene.

 

Vikingetiden  fra 750 til 1050 e. kr.

 

Vikingetiden var slutningen på jernalderen.

Fra udgravninger i Skaarupøre ved vi, at der har ligget en boplads fra vikingetiden ved Aspebækkens udløb i bæltet.

Der var flere slags bebyggelser i vikingetiden end i tidlige tid. Der var landsbyer, som i jernalderen, og så var der stormandsgårde. I Skaarupøre har det nok været en stormandsgård, der bestod af en hovedbygning, der lå i en stor indhegning. Ud langs hegnet lå der mindre udhuse, værksteder og stalde.

 

               

Hele området omkring Skaarupøre var nu dækket af fyr og egeskov. Disse forhold gjorde det vanskeligt for befolkningen at transportere sig rundt, hvorfor vandvejene blev den naturlige transportvej. Båden spillede således en afgørende rolle i bonde- og fiskerfolkets daglige liv.

               

På grund af den forhøjet vandstand, var Danmark blevet et ørige, så også derfor blev det naturligt at sejle.

Vikingerne i Skaarupøre var bønder og fiskere, der er ikke fundet tegn på våben, men fiskekroge og jernnagler som indikerer, at der her har været et bådebyggeri.

Bådene var små åbne fiskerbåde, der blev roet med åre, og større vikingeskibe med sejl.

For at et skib kunne anvende sejl, var det nødvendigt at bygge et skrog, der kunne klare forholdene på åbent hav. Det vil sige, at skroget skulle kunne krænge uden at det kæntrede samtidig med, at det skulle have en vis stabilitet og et vist fribord. Dette opnåedes ved, at skibet blev konstrueret med flad bund og stejlere skibssider. Skibene var klingebygget med overlappende bordplanker, der var samlet med jernnagler og tætnet med fedt og dyrehår. Skroget var udstyret med en køl samt skarp for- og agterstavn.

Der skete meget i Danmark i vikingetiden. Krig og forstyrrelser i landene ved Middelhavet fik købmændene til at søge mod nord. I Danmark fandt de nye markeder og efterspurte vare som pelsværk, slaver, rav, heste m.m. Det de fremmede købmænd mødte, var et bondesamfund bestående af små landsbyer og store gårde, hvor folkene levede af landbrug, kvægavl og fiskeri.

De vigtigste kornsorter var byg, havre og rug. Den gamle træplov var skiftet ud med den nye muldfjælsplov, der kunne vende jorden. Husdyrene var hest, okse, svin, får og geder samt høns og ænder. Vikingerne holdt også hund og katte.

Til gården var der også en køkkenhave, indhegnet med ris gærde, hvor der blev dyrket forskellige grønsager, krydderurter og lægeplanter.

Der var ikke læger i vikingetiden, så bønderne måtte selv klare mindre sygdomme.

 

Udover bønderne var der også håndværkere som smeden, pottemageren, perlemager, væver, skomager og andre.

 

Der var også livlig handel på handelspladserne i Lundeborg og Svendborg.

Vikingernes huse var langhuse typisk 18-20 meter lange og opdelt i flere rum. Skillevæggene var udført af pileflet og der var ikke længere stald til husdyrene.

Staldbygningen og de mindre udhuse kunne være grubehuse eller stolpebyggede huse.

Et grubehus er en lille bygning, der delvis er gravet ned i jorden.

   

Husene var opført med vægge af træ og tag af strå, græstørv eller træspåner. De var opført i et plan med loft til opbevaring og med ekstra sovepladser. Loftet kunne dække hele rummet eller kun langs siderne, som hemse til at sove på.

Køkkenet var boligens vigtigste del, da det var her ildstedet var. Ildstedet midt på gulvet gav lys og varme. Røgen fra bålet blev ledt ud gennem åbninger i gavlene på huset. Spisningen foregik i det kombinerede køkken og opholdsrum.

 Der var vinduer i væggen uden glas og med skodder, der blev lukket om natten. Til belysning var der tranlamper og vokslys.

Landskabet i 1200-tallet.

Historisk kort over Skaarupøre

Overgangen fra vikingetiden til middelalderen fik afgørende betydning for Skaarupøre. Det var i disse år at rammerne for hele landets struktur op til i dag blev skabt. I løbet af 1000-1100-tallet fik landsbyen sin faste plads på ejerlavets jorder og de nye sognegrænser blev etableret. I de fleste tilfælde eksisterer de stadig, og har i høj grad været bestemmende for skel, grænser og strukturer i landskabet. Større landsbyer, som Skårup, fik deres egen kirke bygget først af træ siden af sten, som er bevaret til i dag. Sognene var samlet i herreder, Skårup sogn kom under Sunds herre.

Landsbyen i Skaarupøre bestå kun af en gård og et par huse.

Husene er opført af træ i enden bul- eller Stavteknik, dvs. enden med vandretliggende planker eller med lodretstående planker. Ude i landskabet skimtes en enkel gård og et hus mere og ved Aspebækken ligger en vandmølle.

Landskabet er i øvrigt præget af åbne eng- og skovområder, hvor kreaturer, svin og får kan græsse.

Hvornår de første mennesker har bosat sig i Skaarupøre ved vi ikke, men vi tror at en bondefamilie er brudt op fra en nærliggende landsby og i Skaarupøre har fundet et sted, hvor naturforholdene indbød til bosættelse. Da hele området var dækket af skov, har man først måtte rydde et stykke jord af passende størrelse til at brødføde en familie. Med tiden er arealet blevet større, så andre familier kunne komme til, og en lille bonde og fiskerkoloni er opstået.

Som det fremgår af kortet, er de første huse bygget ved Aspebækkens udløb. Her var ferskvand til mennesker og husdyr og masser af fisk. Aabyskov var dækket af skov og vest for Maegaard var der også en stor skov. Mod nord er der høje bakker, så Skaarupøre lå i læ for de kolde vinde.

Jorden var god til dyrkning af korn m. v. og ved mosen, var der græs til husdyrene.

Fiskeriet har også haft stor betydning for pladsering af et fiskerleje i Skaarupøre. Her var gode fiskepladser tæt ved hjemmet, den stærke strøm gennem Skårupsund gav gode livsbetingelser for fiskene, og det dybe vand tæt ind til kysten gjorde, at fiskerbådene kunne komme helt ind til land med deres fangster. Den korte afstand til handelspladserne Lundeborg og Svendborg har også haft betydning.

Huse var små, bindingsværkshuse på 5-6 fag, og der var et udhus til, hvor fiskerne kunne opbevare deres fiskeudstyr som åre, sejl, garn og andet materiale.

Ved fiskerlejet var en fælles stejleplads for tørring af garnene, og en tjæregryde og et tjærelad. Der var også plads til opbevaring af pæle og fiskerbådene om vinteren. Pælene blev fældet i skoven om vinteren og gjort klar til start på fiskeriet. Om vinteren blev der også repareret garn og bødet nye.

I Skaarupøre var det hovedsalig husmændene, der fiskede lidt ved siden af landbruget og arbejdet for bønderne. Der var kun få fuldtidsfiskere som tillige var bådføre. Det var mest torsk der blev fisket efter. Fiskeriet skete fra februar til omkring pinse og igen fra oktober til jul.

 Fisk var blevet en vigtig bestanddel af kosten for beboerne i byerne. Torsken blev tørret og nedsaltet, så den kunne fragtes langvejs uden at blive dårlig. Der blev fisket med fiskekroge af jern. Også sildefiskeriet  ved høsttid var vigtigt for fiskerne. Silden blev nedsaltet, så den kunne holde sig hele vinteren.

Oprindelig var jorden i Skaarupøre ejet af selvejerbønder, og således er det til ca. 1200, hvor jorden overgår til kirken. Odense bispen ejede Klingstrup gods, der også ejede Maegaarden og dermed jorden i Skaarupøre. Bønderne blev fæstere under herregaarden og de tidligere frie og uafhængige bønder blev hoveripligtige. Bønderne blev efterhånden helt afhængige af herremanden, der kunne behandle bønderne næsten efter forgodtbefindende.

Klingstrup gods

 

I middelalderen var Klingstrup gods en stor herregaard, som Egeskov og Hesselagergaard.  Gården tilhørte Odense Bispen frem til reformationen i 1531. Herefter kom den under Kronen, som lod gården  pantsætte i 1564.

I 1637 købte Henning Valkendorf til Glorup  Klingstrup gods, der dengang bestod af hovedgården og Klingstrup mølle, 13 gårde og 1 hus i Skårup, 6 gårde og 1 hus i Øster Aaby, Maegård i Skaarupøre, 1 gård i Holmdrup samt 1 gård i Vejstrup. Senere blev dette forøget med 5 gårde og 1 hus i Skårup, 3 gårde og 1 hus i Øster Aaby samt Skårup kirke.

Jorden fra Skårup og Øster Aaby blev lagt ind under hovedgården og i 1655 fik han skøde på Tved kirke.

Familien Valkendorf ejede Klingstrup gods frem til 1791, hvor arvingerne til gården solgte den til Etatsråd, Landsdommer Kofoed til Vejstrupgaard. Etatsråden ødelade det meste af gården fordi Vejstrupgaard skulle gøres til hovedsæde for hans besiddelser.

Svenskerkrigen 1657-58

En periode med nød og elendighed for bønderne i Skaarupøre var krigen mod svenskerne fra 1657 til 1658.

Krigen var indledt den 1. juni 1657 med Kong Frederik 3 krigserklæring til den svenske konge Karl X Gustav. Svenskerne var i krig i Tyskland, men da det ikke gik særlig godt, besatte svenskerne Jylland og indtog Fredericia, hvor over 1000 danske soldater faldt.

Det blev en kraftig isvinter, og bælterne frøs til, så de svenske tropper kunne krydse Lillebælt den 30. januar 1658. Den danske modstand på Fyn blev hurtigt nedkæmpet, og vejen var åben mod Svendborg. Via Skaarupøre gik svenskerne over isen til Langeland og derfra fortsatte svenskerne mod København. Den danske Konge måtte overgive sig og freden blev sluttet den 26. februar 1658 i Roskilde.

Under vejs havde de svenske soldater røvet og plyndret alt hvad de kunne komme til, og dette gik hårdt ud over bønderne i Skaarupøre og især Maegaard.

”Maegaard”, som længe før svenskerkrigen nævnedes som en god forpagtergård på godt 12 tdr. hartkorn, var den gård det gik hårdest ud over, idet den var i så sørgelig forfatning, at ingen ville tage den i fæste. Ved en synsforretning  15 år efter krigen, foretaget den 5. marts 1675 af ridefoged på Klingstrup Peder Jørgensen, står der blandt andet, at gården blev øde under krigen, at den var afbrændt  og havde en dårlig beliggenhed. Der manglede også ferskvand, som skulle hændtes  langvejs fra og at der ikke fandtes abild- og humlehave.

Det blev imidlertid den samme ridefoged, der fik gården i fæste, så han har ikke været interesseret i at få afgiften sat for højt.

Peder Jørgensen blev gift den 4. nov. 1677 i Skårup kirke med Birgitte Jensdatter , der var kammerpige på Klingstrup, og sammen overtog de Maegaard. Da de begge stod højt hos deres herskab, må vi gå ud fra, at de fik god hjælp fra Klingstrup til opførelse af nye bygninger og ved anskaffelse af besætning og redskaber.

De var også velligt hos deres naboer, hvilket kan ses i kirkebogen, hvor Birgitte på Maegaard ofte var gudmor ved naboernes barnedåb.

Peder Jørgensen blev begravet på Skårup kirkegård den 22. maj 1704 og Birgitte den 5. december 1712.

Aspebæk mølle

I Svendborg Amts Bebyggelsesnavne (1958) anføres Aspesmølle som en nu forsvunden mølle.

Aspebæk mølle var en vandmølle som var placeret i den østlige ende af Aspedam, og som blev drevet af Aspebækken.

 

Møllen var en underfaldsmølle som vist på tegningen. Aspedam var stemmet op ved hjælp af et stemmeværk og når der så skulle males korn til mel, blev slusen åbnet og hjulet begyndte at dreje rundt. Da der ikke er så meget vand i bækken er det ikke hver dag, at der har kunne males korn.

Møllen er nævnt første gang i 1522, hvor den var i Jens Baads varetægt. Det var en stadfæstelse af kong Christian II, ”af det brev som hans nådes fru moder dronning Christine havde undt og givet Otto Henriksen på forne Asbæk mølle”. Der er formodentlig tale om Otto Henriksen til Ivernæs.

Om det skal forstås således, at møllen  egentlig var dronningens ejendom eller almindelig krongods vides ikke, men den nærliggende Skårup skovmølle var krongods indtil 1639.

Næste gang vi hører om møllen er i 1528, hvor ”et besejlet skødebrev lydende at Henrik Andersen og Mads Henriksen havde solgt, skødet og afhændet dem og deres arvinger og til Kjeld Hansen til Tiselholt, forne Jens Baads hustrus fader og hans arvinger, forne Asbæk mølle med al sin rette tilliggelse, dam og damsted med sit højeste ”flodmål” til evindelig eje.

Kjeld Hansens ejerskab af Asbæk mølle blev bekræftet i 1531.

Hvornår møllen er nedlagt ved vi ikke, men den er sandsynligvis blevet flyttet fra Aspedam til Tiselholt, da det har været for besværligt at transporterer kornet fra Tiselholt til Aspedam.

 

Skaarupøres jordliggende i 1600-tallet

Landskabet har undergået en række markante forandringer. Skovarealet er formindsket  betydeligt, og for at spare på træet er man gået over til at bygge gårdene i Bindingsværk med lerklinede væge.

Bønderne          havde ret til at udnytte underskoven, medens jagtretten og overskoven tilhørte herremanden. Gårdene udgør nu som regel 3-4 længers bygningsværker omkring en gårdsplads. Jorderne til gårdene er de samme.

Af det 103 ha store ejerlav var i 1688 kun opdyrket 24 %, hvilket er i overensstemmelse med ejerlavets præg af strandenge og kystskove. Skaarupøre takseredes i 1684 til 8 tønder hartkorn, og i 1844 til 16 tønder hartkorn, hvilket vidner om betydelig opdyrkning i den mellemliggende periode, Skaarupøre har ikke landsbykarakter, det drejer sig om en fiskebolskoloni orienteret ud mod kysten.

Bolerne havde ikke dyrkningsfællesskab, men individuelle løkker.

Ifølge kirkebogen var der i  perioden fra 1658 til 1688 var der kun to familier i Skaarupøre,

  familien Laurits Nielsen  (matrikel nr. 5).

Laurits Nielsens kone død den 5. juli 1689 i Skaarupøre.

Laurits Nielsen gift igen den 8. dec. 1689 i Skårup kirke til Ellen Pedersdatter.

Børn:

Peder Lauritsen                      Døbt den 2.04.1671 i Skårup kirke

Rasmus Lauritsen                  Døbt den 27.10.1672 i Skårup kirke

Anna Lauritsdatter                 Døbt den 26.09.1675 i Skårup kirke

Karen Lauritsdatter                Døbt den 27.12.1688 i Skårup kirke

Kirsten Lauritsdatter               Døbt den 28.06.1690 i Skårup kirke

  familien Hans Rasmussen.

  I 1688 kom min 4xtip oldefar Knud Madsen til (matrikel nr. 3).

 Han var født i Skårup i 1665 og blev gift den 9. sep. 1688 i Skårup kirke til Anna Pedersdatter.

Børn:

Anna Knudsdatter                          Døbt den   7.10.1688 i Skårup kirke

Peder Knudsen                                 Døbt den 26.03.1693 i Skårup kirke
Peder Knudsen                        Døbt den 13.03.1695 i Skaarupøre
Maren Knudsdatter                          Døbt den 11.02.1702 i Skaarupøre
Kristian Knudsen                              Døbt den 20.09.1704 i Skaarupøre
Knud Knudsen                                  Døbt den 21.03.1706 i Skaarupøre
Simon Knudsen                               Døbt den 21.10.1708 i Skaarupøre
Mads Knudsen               Døbt den 2.1712 i Skaarupøre  

Anna Pedersdatter død den 28.nov. 1725 i Skaarupøre, 62 år gammel.

Knud Madsen gift igen den 17. juni 1726 i Skårup kirke til Karen Andersdatter fra Holmdrup.

Børn:

Anders Knudsen                             Døbt den 15. dec. 1726 i Skårup kirke

Knud Madsen død den 1. dec. 1748 i Skaarupøre.

 

I 1695 kom familien Jørgen Christiansen til (matrikel nr. 11)

Jørgen Christiansen død den 27.  dec. 1741 i Skaarupøre, 94 år gammel.

Børn:

Christian Jørgensen                                 Døbt den 17.03.1695 i Skårup kirke

Rasmus Jørgensen                                   Døbt den 12.12.1701 i Skårup kirke

Maren Jørgensdatter                               Døbt den   4.03.1708 i Skårup kirke

Niels Jørgensen                                         Døbt den 12.05.1709 i Skårup kirke

Jørgen Christiansens kone død den 16. maj 1716 i Skaarupøre, 52 år gammel.

1698 kom familien Claus Clausen Buch og Maren NNdatter til Skaarupøre (matrikel nr. 12).

Claus Buch og Maren NNdatter blev gift den 1. maj 1798 i Skårup kirke.

Børn:

Hanne Clausdatter                                   Døbt den 22.11.1705 i Skårup kirke

Johan Frederich Clausen                         Døbt den 23.o1.1709 i Skårup kirke

Claus Clausen Buch død den 2.01.1726 i Skaarupøre, 72 år gammel.

1698 kom familien Jørgen Andersen (matrikel nr. 1) Aspedam.

Børn:

Anna Jørgensdatter                                  Døbt den  jan. 1699 i Skårup kirke

Rasmus Jørgensen                                   Døbt den  dec. 1701 i Skårup kirke

Peder Jørgensen                                       Døbt den  jan. 1704 i Skårup kirke

1706 kom familien Hans Nielsen til Skaarupøre (matrikel nr. 7).

Børn:

Birte Hansdatter                                      Døbt den 9.05.1706 i Skårup kirke

Jørgen Hansen                                         Døbt den 1.07.1708 i Skårup kirke

I 1707 overtager Niels Jørgensen og Else Marie Maegaarden (matrikel nr. 2).

Børn:

Henning Nielsen                                        Døbt den 17.09.1713 i Skårup kirke

Jacob Nielsen                                           Døbt den 15.06.1719 i Skårup kirke

Niels Jørgensen død den 20 feb. 1726 på Maegaard 41 år gammel.

Derefter overtages Maegaard af forpagter Laurits Pedersen Maegaard, gift den 7 juli 1726 i Skårup kirke med enken Else Marie Jacobsdatter, datter af Jacob Nielsen i Svendborg.

Laurits Maegaard død den 20. nov. 1757 i Skaarupøre.

1715 kom familien Peder Nielsen til Skaarupøre (matrikel nr. 7).

Peder Nielsen død den 2. nov. 1751 i Skaarupøre 71 år gammel.

Børn:

Maren Pedersdatter                                Døbt den 16.03.1716 i Skårup kirke

Kirsten Pedersdatter                                 Døbt den 22.02.1720 i Skårup kirke

Anna Pedersdatter                                    Døbt den 28.10.1725 i Skårup kirke

Jens Pedersen                                           Døbt den   3.05.1727 i Skårup kirke

Hans Frederik Pedersen                            Døbt den 13.03.1729 i Skårup kirke

1720 overtog Jørgen Larsen og hustru Susanne Hansdatter huset på (matrikel nr. 5).

Børn:

Lisbeth Jørgensdatter                              Døbt den 13.10.1720 i Skårup kirke

Jørgen Larsen død den 25. jan. 1745 i Skaarupøre 45 år gammel.

1720 overtager familien Peder Rasmussen Langeland ”Strandgaarden” (matrikel nr. 12).

Peder Langelands kone død den 7. nov. 1749 i Skaarupøre, 54 år gammel.

Peder Langeland gift igen den 22. april 1750 i Skårup kirke til Barbara Hansdatter, født den 15. juni 1734, datter af møller Hans Skovmøller, Skårup Skovmølle.

Børn:

Maria Kirstine Pedersdatter                    Døbt den 9.09.1753 i Skårup kirke

Karen Pedersdatter                                  Døbt den 15.02.1756 i Skårup kirke

Peder Langeland død den 11. okt. 1756 i Skaarupøre, 65 år gammel.

1730 overtager Peder Jørgensen husmandsstedet på Aspedam (matrikel nr. 1).

Børn:

Christian Pedersen                                   Døbt den 25.05.1733 i Skårup kirke

Christian Pedersen                                   Døbt den 14.03.1735 i Skårup kirke

Anne Marie Pedersdatter                        Døbt den   1743 i Skårup kirke

Peder Jørgensen død den  1749 i Skaarupøre.

1740 kom husmand Hans Madsen til Skaarupøre (matrikel nr. 13).

Hans Madsen blev gift den 19. feb. 1728 i Skårup kirke til Gertrud Hansdatter, Holmdrup.

Børn:

Peder Hansen                                            Døbt den  3.05.1743 i Skårup kirke

Mads Hansen                                           Døbt den            1747 i Skårup kirke

Jens Hansen                                              Døbt den 10.04.1752 i Skårup kirke

Karen Hansdatter                                     Døbt den 17.10.1759 i Skårup kirke

Hans Madsen død den 10. april 1767 i Skaarupøre, derefter overtages husmandsstedet af hans søn Peder Hansen.

1740 overtager Hans Hansen og Margrethe Hansdatter fæstegaarden (matrikel nr. 4).

Margrethe Hansdatter død den 21.nov. 1749, 47 år gammel.

Hans Hansen blev gift igen den 25. jan. 1750 i Skårup kirke til Anna Pedersdatter, født den 28. okt. 1725 i Skaarupøre, datter af husmand Peder Nielsen, Skaarupøre (4).

Børn:

Hans Hansen                                             Døbt den  2.07.1736 i Skårup kirke

Rasmus Hansen                                        Døbt den  3.06.1753 i Skårup kirke

Peder Hansen                                          Døbt den 26.02.1757 i Skårup kirke

Margrethe Hansdatter                              Døbt den  8.11.1750 i Skårup kirke

Hans Hansen død den 9. nov. 1763 og fæstegaarden overtages af Christian Poulsen og Anne Pedersdatter.

Christian Poulsen død den 20. jan. 1770 i Skaarupøre, 36 år gammel.

Hans Hansen , der blev gift den 15. okt. 1766 i Skårup kirke til Anna Kirstine Jespersdatter, født den 15. april 1731 i Skaarupøre, datter af Jesper Nielsen, Skaarupøre.

Børn:

Mogens Hansen                                     Døbt den 10.05.1768 i Skårup kirke

Anne Margrethe Hansdatter                   Døbt den   1.01.1771 i Skårup kirke

Hans Hansen og Anna Kirstine Jespers-datter overtager husmandsstedet på (matrikel nr. 5).

Hans Hansen død den 24.okt. 1784 i Skaarupøre.

Anne Pedersdatter død den 28. jan. 1803 i Skaarupøre.

1745 overtager familien Claus Knudsen huset (matrikel nr. 5).

Børn:

Jens Clausen                                             Døbt den  1745 i Skårup kirke

Maria Clausdatter                                    Døbt den  8.10.1747 i Skårup kirke

Maren Clausdatter                                   Døbt den 18.06.1751 i Skårup kirke

1749 overtager Hans Frederich Pedersen  husmandsstedet (matrikel nr. 7).

Hans Frederich Pedersen blev gift den 8. dec. 1751 i Skårup kirke til Margrethe Pedersdatter.

Børn:

Karen Hansdatter                                     Døbt den 27.12.1752 i Skårup kirke

Hans Christian Hansen                              Døbt den 28.03.1755 i Skårup kirke

Peder Hansen                                           Døbt den 26.02.1756 i Skårup kirke

Peder Hansen                                           Døbt den 10.03.1762 i Skårup kirke

1748 overtager bådfører Anders Knudsen Fæstegården (matrikel nr. 3).

Anders Knudsen blev gift den 6. feb. 1749 i Skårup kirke til Johanne Nielsdatter.

Børn:

Knud Andersen                                Døbt den   4.01.1749 i Skårup kirke

Niels Andersen                                Døbt den 10.03.1751 i Skårup kirke

Christine Andersdatter                     Døbt den   6.09.1753 i Skårup kirke

Hans Andersen                                 Døbt den 27.11.1758 i Skårup kirke

Karen Andersdatter                        Døbt den 29.07.1763 i Skårup kirke

Bådfører Anders Knudsen og hustru Johanne Nielsdatter flytter til et hus i Brogade, Svendborg i 1770 og gården overtages af fæstebonde Anders Andersen og hustru Karen Knudsdatter.

1749 overtager Niels Jørgensen husmandsstedet (matrikel nr. 11).

Niels Jørgensen blev gift den 16. juni 1742 i Skårup kirke til Kirsten Pedersdatter.

Børn:

Maren Nielsdatter                         Døbt den             1746 i Skårup kirke

Rasmus Nielsen                            Døbt den 12.09.1748 i Skårup kirke

Anna Nielsdatter                           Døbt den 10.10.1751 i Skårup kirke

Jens Nielsen                                    Døbt den 28.03.1758 i Skårup kirke

Kirsten Nielsdatter                          Døbt den   3.02.1760 i Skårup kirke

Niels Nielsen                                    Døbt den   2.01.1767 i Skårup kirke

1749 overtager Jørgen Vest husmandsstedet på Aspedam (matrikel nr. 1).

Jørgen Vest er født den 4. april 1722 i Aaby, søn af bonde Vest Jørgensen og hustru Kirsten Rasmusdatter i Aaby, videt den 19. juli 1721 i Skårup kirke.

Jørgen Vest blev gift den 13. dec. 1742 i Skårup kirke til Margrethe NNdatter.

1757 overtager bonde Lars Hansen ”Drostgaarden” (matrikel nr. 9).

Lars Hansen blev gift den 23. nov. 1757 i Skårup kirke til Sindler Hansdatter.

Børn:

Karen Larsdatter            Døbt den 27.08.1758 i Skårup kirke

Singer Larsdatter            Døbt den 19.01.1772 i Skårup kirke

Anders Larsen                 Døbt den 9.01.1774 i Skårup kirke

1758 kom Didrich Jespersen og Gertrud Hansdatter til Skaarupøre (matrikel nr. 6).

Børn:

Anne Marie Didrichsdatter          Døbt den 26.12.1758 i Skårup kirke

Jesper Didrichsen                      Døbt den 19.10.1760 i Skårup kirke

Karen Didrichsdatter                  Døbt den 2.07.1766 i Skårup kirke

Jørgen Didrichsen                  Døbt den 10.12.1769 i Skårup kirke

1757 kom Peder Hellesen til Skaarupøre Matrikel nr. 12).

Peder Hellesen blev født den 24. marts 1726 i Aaby, søn af Møller Helle Pedersen, Klingstrup mølle.

Peder Hellesen blev gift den 3. feb. 1757 i Skårup kirke til enke efter Peder Rasmussen Langeland  Barbara Marie Hansdatter, født den 15.06.1734, datter af møller Hans Knudsen, Skårup Skovmølle.

Børn:

Helle Pedersen                                    Døbt den 14.03.1758 i Skårup kirke

Barbara Marie Hansdatter død den 30. sep. 1761 i Skaarupøre.

Peder Hellesen gift igen den 8. maj 1762 i Skårup kirke til Maren Nielsdatter, født 1743 i Holmdrup.

Børn:

Barbara Maria Pedersdatter                   Døbt den 16.01.1763 i Skårup kirke

Maren Pedersdatter                                Døbt den 23.11.1764 i Skårup kirke

Rasmus Pedersen                                     Døbt den 13.01.1771 i Skårup kirke

Sidsel Pedersdatter                                 Døbt den 26.09.1778 i Skårup kirke

 Skaarupøre er også nævnt som udskibningssted.

Vejforholde til og fra Skaarupøre var stadig meget dårlige. Der var stort set kun kirkestien til Skårup og et enkelt hjulspor til Maegaard, og derfra via Skovmøllen over Bjørnemose til Svendborg. Så når bønderne skulle have fragtet deres landbrugsvare til handelspladserne, måtte det foregå med båd.

Der blev derfor byggen en skibsbro i Skaarupøre, der hvor ”Strandgaarden” ligger i dag. Bønderne fragtede deres vare ned til broen, hvor de derefter blev lastet i Bådene. Der blev også handlet, så bønderne fik lidt mønter på lommen, og det blev fejret på den nærliggende kro. Herefter sejlede bådførerne deres last til handelspladsen. Det foregik i små åbne både, der højest kunne laste nogle få tons.

Kroen ved Skaarupøre strand var Kgl. Privilegeret udnævnt af Frederik V, der regerede fra 1746 til 1766. Kongen havde været på jagt på Transkær slot på Langeland, og da de sejlede tilbage mod Nyborg, blev de overrasket af en storm, og måtte søge ly ved skibsbroen i Skaarupøre. De var heldige, at der lå en kro ved broen, så de kunne få stillet både sult og tørst.

Det første kort over Sunds Herre ca. år 1500.

På kortet er vist Bjørnemose gods, Skaarupøre, Skårup kirke og Klingstrup gods.

I 1774 var Skaarupøre stort set delt mellem Bjørnemose gods (3 gårde og 1 hus) samt Klingstrup gods (1 gård og 7 huse). Gårdene var dog rene småbrug og blev for størstepartens vedkommende regnet for huse.

De 3 gårde under Bjørnemose gods var følgende: Matrikel 2a Maegaard (Hendrich Andersen), 9a (Lars Hansen), 3a (Anders Andersen Maegaard), og huset var matrikel nr. 5a (Hans Hansen).

Bjørnemose gods

Bjørnemose var oprindelig en bondegård. Den nævnes første gang i 1531 samt i 1550, da Christian III overlod den på livstid til Hans Ottesen mod at denne byggede og forbedrede gården, svarende sædvanlig landgilde og førte tilsyn med kongens skove. I 1618 blev gården overtaget af rigskansler Jakob Ulfeldt, der i 1638 solgte gården til Henning Walkendorf til Glorup. Bjørnemose fik status som hovedgård i 1662 og bestod da af 5 gårde og en mølle. Ved tilkøb i 1723 af øen Thurø, kom Bjørnemose gods op på 58 gårde på i alt 44 tdr. hartkorn.

I 1742 overtog kaptajn sen. Oberstløjtnant Erik Chr. Sehested

I 1742 overtog kaptajn sen. Oberstløjtnant Erik Chr. Sehested Bjørnemose, og opførte en ny Hovedbygning.

Gården består af to fløje, en syd- og en vestfløj, der begge består af et stokværk med fuld kælder, er hvidkalkede og med rødt tegltag. Nord for hovedbygningen ligger den trefløjede avlsbygning.

I 1759 blev godset overtaget af greve Chr. Ahlefeldt-Laurvigen til Tranekær, hvis søn greve Vilh. Carl Ferdinand Ahlefeldt-Laurvigen 1805 solgte Bjørnemose til kammerherre Albrecht Christoph von Heinen. Han solgte den i 1810 til justitsråd Peter Johansen de Neergaard.

 

Udskiftningen 1781

En forordning af 23. 4. 1781 gav retningslinjer for den fuldstændige udskiftning mellem de enkelte brugere i form af regler for udskiftningens administrative og tekniske gennemførelse. Til brug ved udskiftningen skulle alle byens jorde opmåles og kortlægges. Lodsejeren aftalte med en landmåler om at udføre arbejdet.

Udskiftningen fik afgørende betydning for det praktiske arbejde i landbruget. En følge var ofte et ændret sædskifte og indførelse af nye afgrøder.

Reformen, der vel nok er den største i dansk landbrugs historie, blev indført tidligt i Skaarupøre.

Efter udskiftningen var Skaarupøre delt op i 13 matrikler: Nr. 1 var Aspedam (et husmandssted), nr. 2 Maegaarden, nr. 3 (en gård), nr. 4 (et husmandssted), nr. 5 (et hus), nr. 6 (tjenesteboliger til Maegaard), nr. 7 (et husmandssted), nr. 8 et hus, nr. 9 (en gård), nr.10 (et husmandssted), nr. 11 (et husmandssted), nr. 12 (en gård), nr. 13 (et husmandssted).

Ved folketællingen i 1787 var der følgende familier i Skaarupøre:

1.      Familie  (matrikel nr. 2) Maegaarden.

Gården tilhører Bjørnemose gods, men er forpagtet ud til forpagter Hendrich Andersen, født i 1736 og hans kone Anne Sophie Andersdatter Busch, født i 1731.

Hendrich Andersen død den 7. dec. 1789 i Skaarupøre.

Anne Sophie Andersdatter Busch død den 4. sep. 1794 i Skaarupøre.

Børn:

Christian Ulrich Andersen                  f. 29. maj 1774 i Skaarupøre

Tjenestefolk:

Hans Pedersen                                   f. 1756

Jørgen Madsen                                  f. 1761

Jacob Rasmussen                               f. 1761

Anne Gjertrud                                    f. 1743

Karen Jensdatter                                f. 1761

Karen Peders-datter                           f. 1776

 

Maegaarden blev overtaget af forpagter Poul Christian Frederik Birch og hustru Anne Cathrine Huusfeldt.

Poul Birch død den 30. marts 1811.

Frederik Fenger overtog ”Maegaard” i 1810.

 

2.      Familie (matrikel nr. 11) et husmandssted.

Niels Jørgensen, f. 12.05.1709 Husmand og fisker, søn af husmand Jørgen Christiansen Skaarupøre. Gift den 16. juni 1743 i Skårup kirke til Kirsten Peders-datter, f. 22. feb..1720 i Skaarupøre, datter af husmand Peder Nielsen, Skaarupøre (4a).

Børn:

Maren Nielsdatter                             f.              1746 i Skaarupøre

Rasmus Nielsen                                  f.12. sep. 1748 i Skaarupøre

Anna Nielsdatter                                f.10. okt. 1751 i Skaarupøre

Jens Nielsen                                        f.27. marts 1758 i Skaarupøre

Kirsten Nielsdatter                             f. 3. feb. 1760 i Skaarupøre

Niels Nielsen                                      f.14. dec. 1766 i Skaarupøre
Jens Nielsen, husmand og sætteskipper, blev gift den med Karen Andersdatter. De byggede et husmandssted i Aabyskov.

Kirsten Peders-datter død den 10 maj 1786 i Skaarupøre 66 år.

Niels Jørgensen gift den  6. juni 1786 i Skårup kirke til Maren Hans-datter, f. 1743.

Niels Jørgensen død den 22. sep. 1802 i Skaarupøre 93 år gammel.

Niels Nielsen skipper i Skaarupøre gift den 20. januar 1797 i Skårup kirke til Johanne Rasmus-datter, født den  1775.

Børn:

Rasmus Nielsen                                  f.27. jan. 1797 i Skaarupøre

Niels Nielsen                                      f.27. jan. 1800 i Skaarupøre

Niels Nielsen overtog senere et husmandssted (matrikel nr. 1) Aspedam.

3.      Familie (matrikel nr. 11)

Rasmus Nielsen, skipper født den 12.sep.1748 i Skaarupøre, søn af husmand Niels Jørgensen og hustru Kirsten Peders-datter Skaarupøre.

Rasmus Nielsen blev gift den 4 marts 1785 i Skårup kirke til Anne Margrethe Anders-datter, født den 1762.

Børn:

Kirsten Rasmus-datter                       f. 3. dec. 1786 i Skaarupøre

Anders Rasmussen                             f.18. juli 1788 i Skaarupøre

Rasmus Rasmussen                            f.12. feb. 1792 i Skaarupøre

Anne Margrethe Anders-datter død den 19. april 1794 i Skaarupøre.

Rasmus Nielsen gift den 6. dec. 1794 i Skårup kirke til Kirsten Anders-datter, født 1771.

Børn:

Jens Rasmussen                                  f.  3. maj 1795 i Skaarupøre

Kristian Rasmussen                            f. 6. maj 1799 i Skaarupøre

Niels Rasmussen                                f. 1. sep. 1800 i Skaarupøre

 

Skipper Kristian Rasmussen blev gift den 7. dec. 1825 i Skårup kirke til Else Marie Huusfeldt, født i Svendborg den 28. marts 1802, datter af vognmand Niels Huusfeldt og hustru Anne Hans-datter Svendborg.

Kristian Rasmussen overtog et husmandssted i Skaarupøre (matrikel nr. 11a).

 

Sømand Niels Rasmussen blev gift den 6. jan, 1827 i Skaarup kirke til tjenestepige Maren Hans- datter, født den 11. maj 1803 i Skaarupøre, datter af Boelsmand Hans Pedersen og hustru Anne Margrethe Peders-datter i Skaarupøre (13a).

Niels Rasmussen flytter til et hus i Skaarupøre (matrikel nr.7d ).

 

4.      Familie et hus (matrikel nr. 6)

Didrich Jespersen,  fisker, født 1723, søn af Jesper Jespersen i Skaarupøre.

Gertrud Hans-datter,  kone, født 1727

Børn:

Anne Marie Didrich-datter                f.26.dec. 1758 i Skaarupøre

Jesper Didrichsen                               f.19. okt. 1760 i Skaarupøre

Karen Didrich-datter                          f.   2. juli 1768 i Skaarupøre

Jørgen Didrichsen                              f.10. dec. 1769 i Skaarupøre

 

Karen Didrich-datter blev gift med husmand Søren Pedersen og overtog huset i Skaarupøre efter sin forældre.

Jøren Didrichsen blev gift med Signe Lars-datter, født den 19. jan. 1772 i Skaarupøre, datter af bonde Lars Hansen og hustru Karen Andersdatter (9), og overtog et husmandssted i Aabyskov.

Børn:

Jesper Jørgensen                                f. 11. nov. 1803 i Aabyskov

Lars Jørgensen                                   f. 11. feb. 1814 i Aabyskov

Jesper Jørgensen blev gift den 18. dec. 1830 i Skårup kirke til Marie Frederikke Ølting fra Assens. Jesper overtager husmandsstedet efter sine forældre.

Lars Jørgensen blev gift den 14. dec. 1839 i Skårup kirke til Karen Johansdatter, født den 11. juli 1817 i Skaarupøre, datter af husmand Johan Larsen og hustru Anne Katrine Jens-datter i Aabyskov. De overtog et husmandssted i Aabyskov.

 

5.      Familie et hus (matrikel nr. 6)

Jesper Didrichsen, fisker, søn af Didrich Jespersen og Gertrud Hans-datter,  blev gift med Else Jens-datter, født 1755.

Børn:

Anne Dorthea Jespers-datter             f.19. sep. 1784 i Skaarupøre

Didrich Jespersen                               f.26. nov. 1786 i Skaarupøre

Jens Jespersen                                    F. 28. juni 1789 i Skaarupøre

Mare jespersdat

 

6.       Familie et husmandssted (matrikel nr. 7)

Hans Frederich Pedersen,   husmand og bådfører, født den 13 marts 1729 i Skaarupøre søn af husmand Peder Nielsen i Skaarupøre.

Hans Frederich Pedersen blev gift den 8 december 1751 i Skårup kirke til Anna Margrethe Peders datter, født     1721

Børn:

Karen Hansdatter                               f. 27. dec. 1752 i Skaarupøre

Peder Frederiksen Hansen                 f. 10. marts 1761 i Skaarupøre

Maria Elise Hansdatter                     F. 28. aug. 1765 i Skaarupøre

Hans Frederich Pedersen død den 14. feb. 1792 i Skaarupøre.

Anne Margrethe Peders-datter død den 30. januar 1793 i Skaarupøre.

Peder Frederiksen Hansen blev gift den med Anne Margrethe Hansdatter, født den 23 juni 1771 i Skaarupøre, datter af husmand Hans Hansen og Anne Peders-datter, Skaarupøre.

Peder Frederiksen overtog Husmandsstedet efter sine forældre.

Børn:

Anne Margrethe Peders-datter         f. 16. juni 1793 i Skaarupøre

Mette Peders-datter                          f.  3. feb. 1803 i Skaarupøre

Mette Marie Peders-datter               f.  7. sep. 1810 i Skaarupøre

Hans Frederik Pedersen                     f.  7. okt. 1794 i Skaarupøre

Rasmus Pedersen                               f. 19. sep. 1797 i Skaarupøre

Peder Pedersen                                  f. 20, nov. 1799 i Skaarupøre

 

7.      Familie et husmandssted (matrikel nr. 10a)

Niels Andersen, husmand og baadfører, født den 10 marts 1751 i Skaarupøre, søn af baadfører Anders Knudsen, født 3. dec. 1726 og hustru Johanne Anders-datter, født 1725  i Skaarupøre.

Anders Knudsen er søn af Knud Madsen, født 1665 i Skårup, gift den 9. sep. 1688 i Skårup kirke til Anna Peders-datter af Skaarupøre.

Anna Peders-datter død den 28. nov. 1725 i Skaarupøre.

Knud Madsen gift den 12. juni 1726 i Skårup kirke til Karen Anders-datter.

Knud Madsen død den 1. dec. 1748 i Skaarupøre.

Johanne Anders-datter død den 10. feb. 1794 i Skaarupøre.

Anders Knudsen blev gift den 6. feb. 1749 i Skårup kirke til Johanne Anders-datter.

Børn:

Knud Andersen                                   f.4. jan. 1749 i Skaarupøre

Niels Andersen                                   f.10. marts 1751 i Skaarupøre

Hans Andersen                                   f.27. nov. 1758 i Skaarupøre

 

Niels Andersen er min tiptipoldefar.

Niels Andersen, husmand og bådfører, blev gift den 1. dec. 1775 i Skårup kirke til Margrethe Hans-datter, født den 8. nov. 1750 i Skaarupøre, datter af fæstebonde Hans Hansen og hustru Anne Peders-datter i Skaarupøre (4a).

Margrethe Hans-datter død den 7. maj 1776 i Skaarupøre.

Niels Andersen gift igen den 25. marts 1777 til Maren Hans-datter, født 1750 i Egense.

Børn:

Hans Andersen Nielsen                          f. 2. dec. 1787 i Skaarupøre

Knud Nielsen                                      f.27, juni 1790 i Skaarupøre

Gertrud Niels-datter                          f.17. marts 1793 i Skaarupøre

Anne Kirstine Niels-datter                  f. 17. nov. 1797 i Skaarupøre

Niels Andersen købte matriklen 10a i 1780 af klostret i Skårup og byggede gården i 1781. Ved folketællingen i 1787 boede han der med sin kone Maren Hans-datter og deres tjenestepige Mette Marie Hans-datter.

Da Niels Andersen nedsatte sig i Skaarupøre, var der kun 3 huse og 6 skæpper land var opdyrket.

Hans Andersen Nielsen, sømand, blev gift den 11. feb. 1815 i Skårup kirke til Ellen Christians- datter, født den 14. marts 1781 i Aaby, datter af daglejer Christian Hansen og hustru Johanne Peders-datter Aaby.

Hans Andersen Nielsen flyttede til et hus i Skaarupøre.

Knud Nielsen død den 6. dec. 1801 i Skaarupøre.

Maren Hans-datter død den 6. feb. 1800 i Skaarupøre.

Niels Andersen blev gift igen den 18. april 1800 i Skaarup kirke til sin tjenestepige Mette Marie Hans-datter, født den 7 april 1769 i Tved sogn, datter af Husmand Hans Pedersen og hustru Anna Hans-datter.

Børn:

Anders Nielsen                                   f.2.nov.1800 i Skaarupøre

Maren Niels-datter                            f.2. nov. 1800 i Skaarupøre

Niels Nielsen                                      f.3. marts 1807 i Skaarupøre

Anne Marie Niels-datter                    f.8. dec. 1808 i Skaarupøre, død 31. jan. 1890 ugift

Knud Nielsen                                      f.21. marts 1804 i Skaarupøre

Hans Christian Nielsen                       f.13. okt. 1805 i Skaarupøre, død 15. sep. 1814

 

Niels Nielsen , sømand, blev gift den 25. nov. 1841 i Svendborg til Johanne Marie Hansen, født 30. marts 1810 i Svendborg.

Niels Nielsen flyttede til Svendborg.

 

Min tip oldefar Anders Nielsen, husmand og skrædder, blev gift den 14. sep. 1828 i Egense kirke til Maren Hans-datter, født den 9. april 1806 i Egense, datter af Hans Andersen og hustru Karen Hans-datter i Egense.

Anders Nielsen overtog gården efter sine forældre.

Niels Andersen død den 28. jan. 1829 i Skaarupøre.

Mette Marie Hans-datter død den 19. juni 1850 i Skaarupøre.

 

1.      Familie et husmandssted (matrikel nr. 12)

Peder Hellesen , husmand, født  1725, søn af møller Helle Møller på Klingstrup mølle.

Peder Hellesen blev gift den 3. feb. 1757 i Skaarup kirke til Barbara Hans-datter skaarupøre, datter af møller Hans Knudsen, Skårup Skovmølle.

Barbara Hans-datter død den 5. okt. 1761 i Skaarupøre, 27 år gammel.

Børn:

Helle Pedersen                                   f.14. marts 1758 i Skaarupøre

Maren Peders-datter                         f.23. nov. 1764 i Skaarupøre

Peder Hellesen blev gift den 8. marts 1762 i Skårup kirke til Margrethe Niels-datter, født 1743

Børn:

Rasmus Pedersen                                f.13. jan. 1771 i Skaarupøre

Sidsel Peders-datter                            f.20. sep. 1778 i Skaarupøre

 

Rasmus Pedersen , kromand, blev gift den 9. feb. 1805 i Skårup kirke til Karen Anders datter, født den 8. sep. 1782 i Skaarupøre, datter af gårdmand Anders Maegaard og hustru Anne Ivers-datter, Skaarupøre.

Rasmus Pedersen og Karen Anders-datter overtog gården (matrikel nr. 3a) efter Anders Maegaard.

Børn:

Anders Rasmussen                              f.8. jan. 1807 i Skaarupøre

Christian Rasmussen                           f.10. marts 1818 i Skaarupøre

Peder Rasmussen                                f.23. jan. 1821 i Skaarupøre

 

Anders Rasmussen , daglejer, blev gift den 23. nov. 1839 i Skårup kirke til enke Johanne Hans- datter, født 1797 i Svindinge sogn. De flyttede til et hus i Skaarupøre (7b).

Christian Rasmussen , skipper, blev gift den 18. aug. 1847 i Skårup kirke til Maren Johans- datter, født den 21. marts 1824 i Aabyskov, datter af skipper Johan Larsen og hustru Anne Katrine Jens-datter. Maren Johans-datter overtog huset i Aabyskov efter sine forældre.

Peder Rasmussen , skipper, blev gift den 11. dec. 1851 i Skårup kirke til Anne Marie Hans- datter, født den 10. april 1820 på Aaby mark, datter af gårdmand Hans Pedersen og hustru Johanne Peders-datter, Aaby mark. De flyttede til et hus i Skaarupøre (63d).

 

2.      Familie et husmandssted (matrikel nr. 13a)

Peder Hansen , husmand, født 3. maj 1743 i Skaarupøre, søn af Hans Madsen, Skaarupøre.

Peder Hansen blev gift den 28. juli 1775 i Skårup kirke til Maren Rasmus-datter, født 1739.

Børn:

Hans Pedersen                                    f.28. juli 1776 i Skaarupøre

Hans Pedersen , husmand og fisker, blev gift den 2. maj 1801 i Skårup kirke til Anne Margrethe Peders-datter, født den 26. nov. 1775 i Skårup, datter af Peder Jensen.

Hans Pedersen overtog husmandsstedet efter sine forældre.

Børn:

Peder Hansen                                      f.17. okt. 1806 i Skaarupøre

Karen Hans datter                               f.10. sep. 1809 i Skaarupøre

 

10. Familie en gård (matrikel nr. 3a)

Anders Andersen Maegaard , bonde, født 1737, broder til Henrich Andersen på Maegaard.

Anders Andersen blev gift den 1. aug. 1771 i Skårup kirke til Karen Knuds-datter begge fra Maegaard. Karen Knudsdatter er født i 1741 i Aaby, datter af Knud Jørgensen, Aaby.

Børn:

Anders Andersen                                 f.3. nov. 1771 i Skaarupøre

Christian Ulrich Andersen                   f.9. maj 1774 i Skaarupøre (plejesøn)

Karen Knuds-datter død den 13. juli 1776 i Skaarupøre, 34 år gammel.

Anders Maegaard gift igen den 24. april 1778 i Skårup kirke til Anne Ivers-datter, født 2. sep.1759 i Holmdrup, datter af Iver Pedersen Holmdrup.

Anders Andersen Maegaard død den 31. marts 1800 i Skaarupøre.

Børn:

Ivar Andersen                                      f.19. marts 1780 I skaarupøre

Karen Anders-datter                           f. 8. sep. 1782 i Skaarupøre

Niels Andersen Maegaard                  f.28. nov. 1785 i Skaarupøre

Mads Andersen                                   f.19. maj 1793 i Skaarupøre

Lars Andersen                                     f.14. april 1798 i Skaarupøre

 

Ivar Andersen , sætteskipper, blev gift den 15. juni 1816 i Skårup kirke til Hedwig Ditlefs-datter, født 1790. De bosatte sig med datteren Anne Marie Ivars-datter, født 7. okt. 1816, i Aabyskov.

Karen Andersdatter blev gift med Rasmus Pedersen. De overtog gården efter Anders Maegaard.

Anders Andersen , husmand og fisker, gift med Sidsel Peders-datter, født 20. sep. 1778 i Skaarupøre, datter af husmand Peder Hellesen, Skaarupøre (12).

De flyttede til Aabyskov med deres børn Karen Anders-datter, f. 10. maj 1804 og Peder Kristian Andersen, f. 4. april 1817 i Aabyskov.

Niels Andersen Maegaard blev gift med Mette Peders-datter. De flyttede til Spodsbjerg, Longelse sogn på Langeland.

Mads Andersen , sømand, blev gift den 12. august 1826 i Skårup kirke til Elsebeth Anders- datter, født den 13. dec. 1800 i Skaarupøre, datter af bonde og kromand Anders Larsen og hustru Anne Kirstine Jørgens-datter, Skaarupøre (12a). De flyttede til et hus i Skaarupøre(7d).

Børn:

Anne Kirstine Mads-datter                 f.2. marts 1822 i Skaarupøre

Karen Mads-datter                             f.21. jan. 1826 i Skaarupøre

Anders Andersen Madsen                  f.13. sep. 1828 i Skaarupøre

Iver Andersen Madsen                       f.17. aug. 1831 i Skaarupøre

 

Lars Andersen , husmand, blev gift den 17. jan. 1824 i Skårup kirke til Kirsten Hans-datter, født den 29. okt. 1797 i Skaarupøre, datter af husmand Hans Jensen og hustru Johanne Lars-datter i Aabyskov. De flyttede senere til et husmandssted i Aabyskov.

Børn:

Hans Christian Andersen                     f.3. juni 1836 i Skaarupøre

Anders Peter Andersen                                             f.12. jan. 1839 i Skaarupøre

Hans Christian Andersen blev gift den 7. maj 1880 i Skårup kirke til Ane Margrethe Hansen, født den 29. nov. 1842, enke efter Hans Rasmussen. De overtog husmandsstedet efter Lars Andersen.

Anders Peter Andersen blev gift den 30. juli 1872 i Skårup kirke til Hansine Jacobine Olsen, Aabyskov. De overtog et husmandssted i Øster Aaby.

 

11.  Familie et hus (matrikel 5a)

Jens Pedersen , husmand og daglejer, født 1747

Jens Pedersen blev gift den 27. okt. 1786 i Skårup kirke til Enke efter husmand Hans Hansen, Anne Kirstine Jespers-datter, født 15. april 1731 i Skaarupøre, datter af Jesper Nielsen og hustru Anne Jørgensdatter, gift den 3. dec. 1728 i Skårup kirke.

Anne Kirstine Jespers-datter død den 10. juni 1791 i Skaarupøre.

Børn:

Mogens Hansen                                  f.10. maj 1768 i Skaarupøre

Anne Margrethe Hans-datter            f.1. jan. 1771 i Skaarupøre

Gift 1791 med Anne Marie Hans-datter, født 1757.

Peder Jensen                                       f.18. aug. 1792 i Skaarupøre

Hans Jensen                                         f.15. april 1797 i Skaarupøre

 

Mogens Hansen , husmand og baadfører, blev gift med Kirsten Peders-datter, født 1768. De bosatte sig i Aabyskov.

Børn:

Peder Mogensen                                f.6. nov. 1796 i Skaarupøre

Hans Mogensen                                 f.25. nov. 1798 i Skaarupøre

 

Hans Jensen , husmand og sætteskipper, blev gift den 2. jan. 1825 i Skårup kirke til Anne Øland, født 25. jan. 1801 i Ribe Købstad, datter af skrædder Christian Øland og hustru Grete Mamborgs. De bosætter sig i Aabyskov (41).

Børn:

Anne Marie Jensen                            f.23. maj 1825 i Aabyskov

Hans Christian Jensen                        f.7. okt. 1826 i Aabyskov

Anne Margrethe Jensen                     f.27. marts 1829 i Aabyskov

Jens Peter Jensen                                f.23. aug. 1833 i Aabyskov

 

Peder Jensen , skipper, blev gift den 1. okt. 1825 i Skårup kirke til Maren Jørgens datter, født den 7. april 1799 i Aabyskov, datter af husmand Jørgen Hansen og hustru Sofie Jørgens-datter i Aabyskov. De bosatte sig i et hus i Skaarupøre (matrikel nr. 5a)

Børn:

Jens Pedersen                                      f.4. jan. 1826 i Skaarupøre

 

12.  Familie et hus Aabyskov (matrikel 27)

Morten Rasmussen , Husmand og fisker, født 1731.

Børn:

Rasmus Mortensen                             f.1761

Jørgen Mortensen                              f.2. maj 1769 i Skaarupøre

Anne Mortens datter                         f.23. juli 1774 i Skaarupøre

Hans Mortensen                                 f.22. dec. 1776 i Skaarupøre

Casper Mortensen                             f.11. april 1779 i Skaarupøre

 

Morten Rasmussen død den 23. marts 1789.

Rasmus Mortensen , husmand og fisker, blev gift med Maren Mikkels datter, født 1763.

Børn:

Anne Margrethe Rasmus datter        f.10. nov. 1794 i Skaarupøre

Anders Rasmussen                              f.15. marts 1798 i Skaarupøre

 

Rasmus Mortensen overtog huset efter sine forældre.

 

13.  Familie et husmandssted (matrikel nr. 4a)

Jens Hansen , bonde, født den 30. okt. 1735 i Tved, søn af bonde Hans Rasmussen.

Jens Hansen blev gift den 15. marts 1770 i Skårup kirke med Anne Peders-datter, enke efter husmand Hans Hansen, født den 28. okt. 1725 i Skaarupøre, datter af husmand Peder Nielsen, Skaarupøre.

Børn:

Hans Christian Jensen                         f.31. okt. 1773 i Skaarupøre

Lars Jensen                                         f.12. maj 1765 i Skaarupøre

Hans Christian Jensen , bonde, blev gift med Johanne Niels-datter, født 1773.

Børn:

Karen Hans-datter                              f.13. maj 1798 i Skaarupøre

Jens Hansen                                        j. 7. nov. 1800 i Skaarupøre

 

Hans Chr. Jensen overtog gården efter sine forældre.

 

14.  Familie en gård ”Drostgaarden”(matrikel nr. 9a)

Lars Hansen , bonde og kromand, født den 1728.

Gift den 23. dec. 1757 i Skårup kirke til Sindler Hansdatter.

Børn:

Karen Larsdatter                                f.27. aug. 1758 i Skaarupøre

Singer Larsdatter                                f.19. jan. 1772 i Skaarupøre                   

Lars Hansen blev gift den 6. jan. 1773 i Skårup kirke til Karen Anders datter, født 1746, datter af Maren Christens datter.

Børn:

Anders Larsen                                     f.9. jan. 1774 i Skaarupøre

Anton Larsen                                       f.26. feb. 1775 i Skaarupøre

Christen Larsen                                  f.1. juni 1777 i Skaarupøre

Maren Lars-datter                              f.2. feb. 1780 i Skaarupøre

Johan Larsen                                      f.14 marts 1787 i Skaarupøre

 

Anders Larsen , bonde, blev gift den 17. nov. 1816 i Skårup kirke til Anne Kirstine Jørgens datter, født den 6. jan. 1788 i skaarupøre, datter af husmand Jørgen West og hustru Mette Niels datter, Aspedam. Anders Larsen overtog gården efter sine forældre.

Børn:

Anne Kirstine Anders datter                f.11.jan. 1820 i Skaarupøre

Maren Anders datter                         f.9. nov. 1826 i Skaarupøre

Jørgen Andersen                                f.3. okt. 1817 i Skaarupøre

 

Anton Larsen , husmand og bådfører, blev gift med Karen Jens datter, født 2. april 1780 i Aaby, datter af Husmand Jens Frederichsen, Aaby. De bosatte sig i Aabyskov.

Maren Lars-datter blev gift den 28. sep. 1798 i Skårup kirke til Husmand og sømand Peder Jørgensen i Aabyskov, født 5. april 1772 i Aaby, søn af husmand Jørgen Christophersen i Aaby.

De bosatte sig i Aabyskov.

Børn:

Lars Pedersen                                     f.29. jan. 1799 I Aabyskov

 

Johan Larsen , husmand og sætteskipper, blev gift den 16. dec. 1815 i Skårup kirke til Anne Katrine Jens-datter, født 17. marts 1788 i Aaby, datter af husmand Jens Hansen i Aaby. De bosatte sig i Aabyskov.

Børn:

Lars Jørgen Johansen                          f.11. juli 1817 i Aabyskov

Karen Johans-datter                            f.11. juli 1817 i AABYSKOV

Maren Johans-datter                          f.21. marts 1824 i Aabyskov

Jens Christian Johansen                     f.15. okt. 1833 i Aabyskov

Lars Jørgen Johansen blev gift den 20. dec. 1844 i Skårup kirke til Maren Jens-datter, født den 21. juli 1820 på Aaby mark, datter af Jens 

Børn:

Marie Christine Johansen                   f. 20. sep. 1845 i Aabyskov

Johan Larsen Johansen                       f. 10. sep. 1847 i Aabyskov

Jens Johansen                                      f.  1. nov. 1849 i Aabyskov

Anne Petrine Johansen                       f. 26. nov. 1851 i Aabyskov

Laura Hanne Elise Johansen              f.  4. april 1854 i Aabyskov

Karen Johansdatter blev gift den 14. dec. 1839 i Skårup kirke til skipper Lars Jørgensen, født den 11. feb. 1814 i Skaarupøre, søn af skipper Jørgen Didrichsen og hustru Signe Larsdatter i Aabyskov. De bosatte sig i Aabyskov.

Børn:

Jens Christian Jørgensen                    f. 26. april 1840 i Skaarupøre

Marie Frederikke Jørgensen              f.  9.nov. 1842 i Skaarupøre

Hanne Sine Elise Jørgensen               f. 30. sep. 1844 i Aabyskov

 

15.  Familie et husmandssted (matrikel nr. 1) Aspedam

Jørgen West , husmand, født den 4. april 1722 i Aaby, søn af Vest Jørgensen Aaby, blev gift den 18. juni 1786 i Skårup kirke til Mette Niels datter, født 1757.

Børn:

Anne Kirstine Jørgens-datter              f.6. jan. 1788 i Skaarupøre

Gift med Anders Larsen.

 

Landskabet i 1800-tallet

De store landbrugsreformer i slutningen af 1700-tallet var ikke kun resultatet af idealistiske statsmænds fremsynethed, men i lige høj grad tvingende fundamentale omlægninger af et gammelt produktionssystem, der ikke kunne klare et moderne samfunds krav.

Med de nye gårde og husmandssteder er jorden nu fuldt opdyrket og de nye markskel er markeret med gærde, skelgrøfter og hegn, hvoraf mange eksisterer den dag i dag.

Gårdene er fortsat bygget af bindingsværk med lerklinede væge, men nu har man fået rå til vinduer med glasruder.

Gennem 1800-tallet satte man ind med dræning og tørlægning af en lang række vådområder, herunder engene ved Maegaard, hvor der også blev bygget diger mod havet, samt dele af mosen ved Aspedam.

Fiskerriet i 1800-tallet

Fiskerriet har fået større betydning for beboerne i Skaarupøre. Flere har fået fiskeri som hovederhverv og landbruget som bierhverv. Fiskerne har fået større både med sejl, så de kan sejle længere væk for at fiske, og bådene har fået indbygget dam, så de kan levere frisk fisk til Svendborg. En dam er et lille lastrum, hvor der er boret huller i skibssiden, så havvandet kan komme ind. Her kan fiskene leve i mange dage uden at tage skade.

De vigtigste fiskearter er stadig torsk og sild.

Torsken blev fanget ved hjælp af langliner, der kan være op til 200 meter lange, hvor der med 2 meters mellemrum er fæstet et forfang med krog til linen. Linen arrangeres til udsættelse på en bakke og der sættes agn på krogene før udsætningen. Som agn blev brugt sandorm eller små stykker sild.

Sildefiskeriet foregik forår og efterår. Sildene fanges i drivgarn, der består af et overlig med fold til at holde garnet oppe i vandoverfladen, et underlig med synk til at holde garnet nede, så det står lodret i vandet. Silden fanges ved at den svømmer ind i garnet og sidder fast i maskerne.

Forårssilden er lille og mager og kan ikke bruges til nedsaltning. Den blev derfor mest anvendt til kogt, stegt eller kryddersild. Efterårssilden var stor og fed og derfor god til nedsaltning.

Befolkningen  var også ændret. Før 1800 boede her hovedsagelig bønder, husmænd og fiskere, men nu kom også håndværkere, landarbejdere og søfolk til.

Ved folketællingen i 1840 boede der følgende i Skaarupøre:

Matrikel nr. 27a et husmandssted Aabyskov.

Anders Mortensen , husmand og Skipper, født den 13. marts 1798 i Skaarupøre, søn af husmand Rasmus Mortensen og hustru Maren Mikkels-datter.

Anne Ølby, kone, født 1801 i København, datter af Skipper Christian Ølby.

Børn:

Sofie Frederikke Mortensen                    f. 22. sep. 1824 i Skaarupøre

Anne Marie Mortensen                           f. 11. juni 1826 i Skaarupøre

Peter Rasmus Mortensen                        f. 29. sep. 1828 i Skaarupøre

Ida Kirstine Mortensen                            f.  7. nov. 1831 i Skaarupøre

Carl Christian Mortensen                        f.  1. maj 1835 i Skaarupøre

Hans Christian Mortensen                        f. 16. maj 1838 i Skaarupøre

Hans Christian Mortensen blev gift med Hansine Juliane Jørgensen, født 1852 i Tikøb på Sjælland.

Hans Christian overtog husmandsstedet efter sine forældre.

Børn:

Hulda Petra Mortensen                            f. 21. dec. 1876 i Aabyskov

Viktoria Andrea Mortensen                     f. 15. okt. 1878 i Aabyskov

Ida Kirstine Mortensen                            f. 23. jan. 1881 i Aabyskov

Carl Christian Mortensen                        f.  1. maj 1835 i Skaarupøre

Hans Christian Mortensen                        f. 16. maj 1838 i Skaarupøre

Hans Christian Mortensen blev gift med Hansine Juliane Jørgensen, født 1852 i Tikøb på Sjælland.

Hans Christian overtog husmandsstedet efter sine forældre.

Børn:

Hulda Petra Mortensen                            f. 21. dec. 1876 i Aabyskov

Viktoria Andrea Mortensen                     f. 15. okt. 1878 i Aabyskov

Ida Kirstine Mortensen                            f. 23. jan. 1881 i Aabyskov

Karl Anders Mortensen                            f. 18. nov. 1882 i Aabyskov

Anna Kirstine Mortensen                         f. 25. jan. 1885 I Aabyskov

Hulda Petra Mortensen overtog huset efter sine forældre.

 

Matrikel nr. 5a et husmandssted.

Peder Jensen , Husmand og skipper, født 18. aug. 1792 i Skaarupøre, søn af husmand Jens Pedersen og hustru Anne Marie Hans datter.

Maren Jørgens datter , hans kone, født den 7. april 1799 i Aabyskov, datter af Jørgen Hansen og hustru Inger Hansdatter, Aabyskov.

Jens Pedersen , deres søn, født den 4. jan. 1826 i Skaarupøre.

Huset blev senere (1855) overtaget af skipper Hans Larsen, født den 1. april 1809 i Aabyskov, søn af Lars Pedersen og Grete Hansdatter i Aabyskov.

Sophie Magdelene Heidemann, kone, født 1800 i Helsingør.

Børn:

Carl Frederik Larsen                                f.6. dec. 1835 i Helsingør

Johanne Marie Larsen                              f.29. sep. 1842 I Skaarupøre.

Matrikel nr. 5a lejer.

Jens Sørensen , sømand, født den 30. nov. 1801 i Skaarupøre, søn af bådfører Søren Pedersen og hustru Karen Didriks datter, Skaarupøre (7b). Gift den 10. dec. 1835 i Skårup kirke.

Else Kirstine Jørgens datter , hans kone, født den 11. okt. 1801 i Skaarupøre, datter af Jørgen Didriksen og hustru Signe Lars datter, Aabyskov.

Jørgen Sørensen, broder, født den 1. okt. 1812 i Skaarupøre.

Matrikel nr. 5b et hus. Lejer.

Niels Rasmussen , Sømand, født 1. sep. 1799 i Skaarupøre, søn af skipper Rasmus Nielsen og hustru Kirsten Anders datter, Skaarupøre (11a). Gift den 6. jan. 1827 i Skårup kirke.

Maren Hans datter , hans kone, født den 11. maj 1803 i Skaarupøre, datter af Boelsmand Hans Pedersen og hustru Grete Peders-datter, Skaarupøre (matrikel nr. 13).

Børn:

Rasmus Nielsen                                         f.16. sep. 1826 i Skaarupøre

Kirsten Niels-datter                                  f.1. jan. 1828 i Skaarupøre

Christiane Fransiska Niels-datter             f.14. dec. 1831 i Skaarupøre

Hans Larsen Nielsen                                 f.28. feb. 1835 i Skaarupøre

 

Rasmus Nielsen , sømand, blev gift den 26. juli 1857 i Skårup kirke til Charlotte Christine Jensine Marie Børgesen, født 1837 i Odense. De flyttede senere til et hus i Skaarupøre (7d).

Børn:

Christian Nielsen                                      f.12. okt. 1857 i Skaarupøre

Lauritz Nielsen                                         f.5. jan. 1859 i Skaarupøre

William Nielsen                                         f.28. okt. 1861 i Skaarupøre

 

Matrikel nr. 3a en gård.

Niels Chr. Nielsen , skipper og gårdejer, født 26. feb. 1796 på Thurø, søn af skibsreder Niels Nielsen og hustru Ellen Ring Thurø. Gift den 8. juli 1820 i Thurø kirke. Død den 26. juli 1842 i Skaarupøre.

Anne Katrine Ols datter, kone, født den 17. jan. 1796 på Thurø, datter af storbonde Olle Jørgensen og hustru Bodil Erichs-datter Thurø. Død den 8. marts 1875 i Skaarupøre.

Niels Chr. Nielsen er tip tip oldefar til min hustru Ulla Nielsen.

Børn:

Ellen Nielssen                                            f.29. sep. 1820 på Thurø

Niels Nielssen                                            f.1. okt. 1826 på Thurø

Peter Eriksen Nielssen                              f.31. okt. 1829 på Thurø

Ole Nielssen                                              f. 4. marts 1832 på Thurø

Hans Chr. Nielssen                                   f.31. okt. 1835 i Skaarupøre

Erik Bay Nielssen                                      f.25. april 1839 i Skaarupøre

Ellen Nielsen blev gift den 25. juni 1841 i Skårup kirke til husmand Peter August Hansen. De bosatte sig i Skaarupøre (4a).

Niels Nielsen , skipper og skibsreder, blev gift den 13. aug. 1852 i Skårup kirke til Anne Kristine Kristiansen, datter af Skipper Kristian Rasmussen og hustru Else Marie Huusfeldt i Skaarupøre (11a). De bosatte sig i et hus i Skaarupøre (3b).

Børn:

Nielsine Petrine Marie Nielsen                 f.13. okt. 1852 i Skaarupøre

Peder Eriksen Nielsen , skipper og skibsreder, blev gift den 25. nov. 1853 i Skårup kirke til Dortea Christensen, født den 28. juli 1833 i Aabyskov, datter af husmand og skipper Christen Nielsen og hustru Frederikke Kirstine Peders-datter i Aabyskov. De overtog husmandsstedet i Aabyskov (40a).

Børn:

Niels Chr. Nielsen                                      f.1. jan. 1854 i Aabyskov

Ole Chr. Nielsen                                        f.2. jan. 1859 i Aabyskov

 

Matrikel nr. 13a et husmandssted.

Hans Pedersen , husmand og fisker, født den 28. juli 1776 i Skaarupøre, søn af bonde Peder Hansen og hustru Maren Rasmus-datter, Skaarupøre. Gift den 2. maj 1801 i Skårup kirke.

Anne Margrethe Peders-datter, født den 26. nov. 1775 i Skaarupøre, datter af Peder Jensen.

Børn:

Peder Hansen                                            f.17. okt. 1806 i Skaarupøre

Peder Hansen , fisker, blev gift den 12. feb. 1832 i Thurø kirke til Ellen Rasmus-datter, født den 7. jan. 1797 på Thurø, datter af Gårdmand Rasmus Caspersen og hustru Anna Jens-datter, Thurø.

Peder Hansen overtog husmandsstedet efter sine forældre.

Børn:

Rasmus Hansen Pedersen                         f.8. sep. 1834 i Skaarupøre

Matrikel nr. 12b et hus.

Rasmus Andersen , smed, født 1809 i Fraugde.

Birthe Sørens-datter, kone, født 1796 i Bregninge.

Børn:

Hartvig Frederiksen                                  f.5. juni 1828 i Bregninge

Caroline Frederikke Andersen                 f.1. sep. 1833 i Skaarupøre

Hartvig Frederiksen , smed, blev gift den 9. feb. 1855 i Skårup kirke til Johanne Kirstine Rasmussen, født den 27. april  1831 i Klingstrup, datter af skovfoged Rasmus Nielsen og hustru Nikoline Møller, Klingstrup. De bosatte sig i ”den gamle Smedje” i Aabyskov.

Matrikel nr. 12a en gård og kro.

Niels Hansen , gårdejer og kromand, født 1788 i Tved.

Maren Jørgens-datter, kone, født 1786 i Vejstrup

Karen Niels-datter, datter, født den 21. jan. 1826 i Skaarupøre.

Matrikel nr. 11a et husmandssted.

Kirsten Anders datter , enke lever af sin jord, født 1771.

Jens Rasmussen, hendes søn, født den 3. maj 1795 i Skaarupøre.

Kristian Rasmussen , husmand og skipper, født den 6. maj 1798 i Skaarupøre, søn af skipper Rasmus Nielsen og hustru Kirsten Anders-datter, Skaarupøre.

Else Marie Huusfeldt, kone, Født den 28. marts 1802 i Svendborg, datter af vognmand Niels Huusfeldt og hustru Anna Hans-datter, Svendborg.

Børn:

Anne Kirstine Kristians-datter                   f.21. marts 1826 i Skaarupøre

Rasmus Nielssen Kristiansen                    f.30. maj 1829 i Skaarupøre

Niels Kristiansen                                       f.3. marts 1831 i Skaarupøre

Anders Kristiansen                                    f.12. jan. 1833 i Skaarupøre

Anne Dortea Kristiansen                          f.11. nov. 1834 i Skaarupøre

Christian Thistrand Kristiansen                f.3. juni 1837 i Skaarupøre

Indiane Kristiansen                                   f.30. okt. 1839 i Skaarupøre

 

Anders Kristiansen overtog husmandsstedet efter sine forældre.

Matrikel nr. 1a et husmandssted Aspedam.

Andreas Nielssen , husmand og væver, født 1807 i Nyborg.

Maren Christens-datter, kone, født 1805.

Matrikel nr. 10a et husmandssted.

Mette Marie Hans-datter , enke efter Niels Andersen.

Anders Nielsen , husmand og skrædder, født 2. nov. 1800 i Skaarupøre, søn af husmand og bådfører Niels Andersen og hustru Mette Marie Hans-datter, Skaarupøre. Gift den 14. sep. 1828 i Egense kirke.

Maren Hans-datter, kone, født den 9. juni 1806 i Egense, datter af Hans Andersen og hustru Karen Hans-datter, Egense.

Børn:

Anne Anders-datter                                  f.30. dec. 1827 i Skaarupøre

Niels Knud Andersen                                 f.7. jan. 1832 i Skaarupøre

Mette Marie Kirstine Andersen               f.8. marts 1834 i Skaarupøre

Hans Chr. Andersen                                   f.17. jan. 1837 i Skaarupøre

Caroline Andersen                                     f.17. jan. 1840 i Skaarupøre

Øvrige beboer:

Lars Andersen , sømand, født den 14. jan. 1803, søn af Boelsmand Anders Larsen og hustru Anne Kirstine Jørens-datter, Skaarupøre (7a).

Niels Nielsen , broder, født den 23. marts 1807 i Skaarupøre.

Inger Anders-datter, sypige, født 1812

Anne Margrethe Rasmus-datter , sypige, født den 8. nov. 1812 i Skaarupøre, datter af gårdejer Rasmus Pedersen og hustru Karen Anders-datter, Skaarupøre (3a).

Min oldefar Hans Chr. Andersen overtog gården efter sine forældre.

Caroline Andersen blev gift den 12. nov. 1873 i Skårup kirke til tjenestekarl på Bjørnemose Hans Ernst Peter Lagoni, født den 27. nov. 1838 i Diernæs ved Fåborg, søn af Ditlef Christian Ernst Lagoni og hustru Gjertrud Marie Madsen, Diernæs.

Matrikel nr. 7c et hus.

Hans Christensen , træskomand, født 1794 i Holbæk.

Anne Margrete Jørgens-datter, kone, født 1797 i Vejstrup

Børn:

Hans Peter Hansen                                   f.29. marts 1830 i Holbæk

Jørgine Hansen                                        f.25. maj 1838 i Skaarupøre

Huset blev senere overtaget af skipper Karl Laurits Alengreen, født 1846, fra Thurø

Kirsten Andersen, kone, født 18. marts 1852 på Skårup mark, datter af Hans Andersen og hustru Elisabeth Rasmussen, Skårup mark. Gift den 26. maj 1878 i Skårup kirke.

Børn:

Elise Marie Alengreen                             f.24. okt. 1883 i Skaarupøre

Kristian Laurits Alengreen                       f.3. sep. 1885 I Skaarupøre

Hansine Rasmine Alengreen                    f.7. jan. 1890 i Skaarupøre

Matrikel nr. 7b et hus.

Søren Pedersen , fisker og lejer, født 1774 i Holbæk, gift den 10.  maj 1823 i Skårup kirke.

Maren Jespers-datter, kone, født 1791 i Skaarupøre, datter af sømand Jesper Didrichsen og hustru Else Jens-datter, Skaarupøre (7b).

Børn.

Christian Sørensen                                   f.14. marts 1823 i Skaarupøre

Hans Sørensen                                         f.1. juli 1824 i Skaarupøre

Jesper Sørensen                                       f.9. maj 1828 i Skaarupøre

Matrikel nr. 7d et hus.

Mads Andersen , sømand og lejer, født den 19. maj 1793 i Skaarupøre, søn af bonde Anders Andersen Maegaard og hustru Anne Ivers-datter, Skaarupøre (3a). Gift den 12. aug. 1826 i Skårup kirke.

Elsebeth Anders-datter, kone, født den 7. dec. 1801 i Skaarupøre, datter af bonde Anders Larsen og hustru Anne Kirstine Ivars-datter, Skaarupøre (12a).

Børn:

Karen Mads-datter                                   f.5. nov. 1826 i Skaarupøre

Anders Andersen Madsen                        f.13. sep. 1828 i Skaarupøre

Ivar Andersen Madsen                             f.17. aug. 1831 i Skaarupøre

Huset blev senere overtaget af sømand Niels Rasmussen og hustru Maren Hansdatter.

Matrikel nr. 7d et hus.

Hans Andersen Nielsen , sømand og lejer, født den 2. dec. 1787 i Skaarupøre, søn af husmand og bådfører Niels Andersen og hustru Maren Hans-datter, Skaarupøre. Gift den 11. feb. 1815 i Skårup kirke.

Ellen Christians-datter, kone, født den 14. marts 1781 i Aaby, datter af daglejer Christian Hansen og hustru Johanne Peders-datter, Aaby.

Børn:

Niels Christian Hansen                             f.8. maj 1818 I Skaarupøre

Peder Hansen                                           f.20, feb. 1821 i Skaarupøre

Mette Marie Hans-datter                        f.23. aug. 1824 i Skaarupøre

Matrikel nr. 7b et hus.

Rasmus Andersen , husmand lever af sin jord, født 1777.

Marie Kirstine Henriks-datter, sypige, født 1819.

Ellen Marie Peders-datter, plejebarn, født 1829.

Jens Hansen, bødker, født 1805.

Peder Mørk, lever af sin pension, født 1767.

Anne Marie Hans-datter, lever af håndarbejde, født 1766.

Huset blev senere overtaget af skipper Berthel Hansen, født 13. marts 1813 i Aaby, søn af Hans Pedersen og hustru Johanne Peders-datter i Aaby. Gift den 19. dec. 1840 i Skårup kirke.

Anne Marie Ivars-datter, kone, født den 7. okt. 1816 i Skårup, datter af Ivar Andersen og hustru Hedwig Ditlefs-datter i Skårup.

Børn:

Johanne Marie Hansen                            f.28. aug. 1840 i Skaarupøre

Hansine Kirstine Hansen                          f.6. nov. 1841 i Skaarupøre

Caroline Hansen                                       f.27. maj 1848 i Skaarupøre

Anne Camilla Hansen                               f.17. juli 1854 i Skaarupøre

Ivar Andersen Hansen                              f.24. april 1850 i Skaarupøre

Matrikel nr. 7a et husmandssted.

Niels Hansen , husmand og skipper, født den 11. feb. 1804, søn af Boelsmand Hans Chr. Jensen og hustru Johanne Niels-datter, Skaarupøre (9a). Gift den 13. dec.1834 i Skårup kirke.

Niels Hansen blev boende på gården indtil sin død den 11. nov. 1892  88 år.

Anne Kirstine Peders datter, født 3. okt. 1815 Skårup mark, datter af gårdmand Peder Larsen og hustru Hedvig Marie Rasmus-datter, Skårup mark.

Børn:

Hanne Lisbeth Niels-datter                                            f.23. okt. 1836 i Skaarupøre

Hans Peder Nielsen                                  f.30. dec. 1839 i Skaarupøre

Øvrige beboer:

Anders Jensen , sømand og lejer, født 20. maj 1798., søn af Jens Rasmussen i Skaarupøre. Gift den 22. jan. 1831 i Skårup kirke.

Anne Marie Hans-datter, kone, født 1802 i Skellerup

Børn:

Jens Andersen                                          f.13. dec. 1831 i Skaarupøre

Anne Kirstine Andersen                            f.20. juni 1838 i Skaarupøre

 

Anders Larsen , almisselem og lejer, født den 9. jan. 1774 i Skaarupøre, søn af bonde Lars Hansen og hustru Karen Anders-datter, Skaarupøre (12a). Gift den 17. nov. 1816 i Skårup kirke.

Anne Kirstine Jørgens-datter, kone, født den 6. jan. 1788 i Skaarupøre, datter af husmand Jørgen West og hustru Mette Niels-datter, Aspedam.

Børn:

Maren Anders datter                               f.9. nov. 1826 i Skaarupøre

Jørgen Andersen                                      f.3. okt. 1817 i Skaarupøre

Matrikel nr. 2a en gård Maegaard.

Frederik Fenger , ejer af gården, født den 5. feb. 1774 i København, søn af groshandler, etatsråd Peter Fenger København.

Birthe Christine Hellesen, kone, født 1777 i Tikøb.

Børn:

Elise Frederikke Fenger                           f. 1807

Ane Wilhelmine Elenora Fenger              f.4. maj 1814 i Skaarupøre

Johanne Christine Fenger                        f.15. april 1820 i Skaarupøre

Kammerherre Albrecht Christopher von Heinen solgte i 1810 Bjørnemose gods og Thurø til Juristråd Peter Johansen de Neergaard, Frederik Fenger og Erich Clausen.

Peter Johansen de Neergaard fik Thurø, Erich Clausen overtog Bjørnemose gods og Tved kirke, Frederik Fenger overtog Maegaard med tilhørende fæster.

Den 19. nov. 1810 videresolgte de Neergaard Thurø til fæstebønderne på Thurø.

 

Øvrige beboer:

Wilhelm Christoph Johannes Thejll, landvæsenselev, født 1823

Niels Pedersen, tjenestefolk, født 1810

Matrikel nr. 6a et hus tilhørende Maegaard.

Niels Hansen, tjenestefolk, født 1801

Niels Hansen, tjenestefolk, født 1783

Inger Niels datter, tjenestepige, født 1810

Maren Elisabeth Peders datter, tjenestepige, født 1818

Karen Rasmus datter, tjenestepige, født 1818

”Maegaarden” blev senere (1850) overtaget af Kirsten Mayntz, enke efter Forpagter Peter Chr.  Møller Vejstrupgård og søster til godsejer Peder Laurits Mayntz på Klingstrup gods.

Kirsten Mayntz er født den19. juli 1816 i Stenstrup, datter af Mikkel Mayntz og hustru Ane Langkilde, Langør Mølle.

Børn:

Anne Pouline Møller                                f.15. april 1843 i Vejstrup

Caroline Birgitte Sofie Møller                 f.18. maj 1844 i Vejstrup

Anne Frederikke Møller                           f.28. april 1845 i Vejstrup

Anne Pouline Møller overtog gården efter sin mor.

Matrikel nr. 9a en gård  ”Drostgaarden”.

Jakob Hansen Drost , gårdejer, født 12. april 1797 i Landet Sogn, søn af husmand Hans Jakobsen og hustru Bodil Rasmus-datter, Landet. Gift den 7. feb. 1819 i Bregninge kirke.

Marie Peders-datter, kone, født 1796

Børn:

Maren Jakobs-datter                                f.27. sep. 1820 i Skaarupøre

Anne Jakobs-datter                                  f.21. sep. 1824 i Skaarupøre

Peder Jakobsen Drost                                f.27. april 1823 i Skaarupøre

Hans Jakobsen Drost                                f.11. juni 1827 i Skaarupøre

Rasmus Jakobsen Drost                            f.12. nov. 1828 i Skaarupøre

Christen Jakobsen Drost                            f.10. juni 1819 i Skaarupøre

Peder Jakobsen Drost blev gift den 11. aug. 1865 i Skårup kirke til Maren Hans-datter, født 1. nov. 1823 i Skårup, datter af husmand Hans Clausen og hustru Anne Sørens-datter i Skårup.

Børn:

Anne Johanne Marie Drost                                             f.15. sep. 1867 i Skaarupøre

Peder Jakobsen Drost overtog gården efter sine forældre.

Christen Jakobsen Drost blev gift den 17. dec. 1843 i Skårup kirke til Johanne Hansdatter, født den 14. juli 1815 i Skaarupøre, datter af sømand Hans Andersen Nielsen og hustru Ellen Christians-datter, Skaarupøre (7d). De bodsatte sig på matrikel nr. 9c.

Børn:

Jacobine Marie Christensen                    f. 16. april 1844 i Skaarupøre

Hans Christensen                                     f.  6. marts 1846 i Skaarupøre

Matrikel nr. 4a et husmandssted.

Peder Hansen , husmand, født 1778 i Årslev.

Johanne Niels-datter, kone, født 1772 i Kirkeby.

Anne Rasmus-datter, plejedatter, født 1821.

Gården blev senere (1860) overtaget af husmand Peder August Hansen, født den 14. aug. 1817 i Ringe sogn, søn af Claus Hansen og hustru Maren Niels-datter i Kirkeby. Gift den 25. juni 1841 i Skårup kirke.

Ellen Niels-datter, kone, født den 29. sep. 1820 på Thurø, datter af skipper Niels Chr. Nielsen og hustru Anne Katrine Ols-datter, Skaarupøre (3a).

Børn:

Niels Chr. Hansen                                     f.23. nov. 1841 i Skaarupøre

Rasmine Nicoline Hansen                        f.13. juli 1843 i Skaarupøre

Matrikel nr. 63d et hus.

Mogens Hansen , skipper, født den 22. marts 1806 i Skårup, søn af gårdmand Hans Jensen og hustru Anne Marie Hans-datter, Skårup. Gift den 29. jan. 1831 i Skårup kirke.

Ingeborg Marie Hans-datter, kone, født den 25. maj 1805 i Aabyskov, datter af bådfører Hans Larsen og hustru Anne Marie Niels-datter i Aabyskov.

Børn:

Niels Chr. Christiansen                             f.19. dec. 1827  I Skaarupøre

Hans Mogensen                                       f.30. jan. 1830 i Skaarupøre

Niels Peter Mogensen                              f.27. nov. 1832 i Skaarupøre

Anne Margrethe Mogensen                    f.12. marts 1836 I Skaarupøre

Anne Marie Niels datter, enke.

Hans Mogensen overtog huset efter sine forældre.

 

Fra 1840 til 1900 blev der bygget følgende nye huse i Skaarupøre:

Matrikel nr. 3b et hus.

Niels Nielsen , skipper og skibsreder, med sin hustru Anne Kirstine Kristians-datter og deres datter Nielsine Petrine Nielsen.

Nielsine Petrine Nielsen blev gift den 4. feb. 1881 i Skårup kirke til skipper Niels Chr. Nielsen, søn af skipper og skibsreder Peter Eriksen Nielsen i Aabyskov. Nielsine overtog huset efter sine forældre.

Nielsine og Niels Chr. Nielsen er oldemor og oldefar til min hustru Ulla Nielsen.

Børn:

Niels Peter Nielsen                                    f.14. dec. 1881 i Skaarupøre

Christian Albert Nielsen                            f.11. okt. 1883 I Skaarupøre

Anne Kristine Marie Frederikke Nielsen  f.29. okt. 1885 i Skaarupøre

Doris Cathrine Nielsen                              f.19. jan. 1889 I Skaarupøre

Harald Oluf Nielsen                                 f.6. aug. 1892 I skaarupøre

Matrikel nr. 3e et hus (1845).

Lars Nielsen Iversen , skipper, født 1811 i Snøde på Langeland, søn af sømand Iver Larsen og hustru Anne Elisabeth Niels-datter i Snøde. Gift den 24. okt. 1840 i Skårup kirke.

 Karen Hans-datter, kone, født den 6. sep. 1809 i Skaarupøre, datter af husmand Hans Pedersen og hustru Anne Margrethe Peders-datter i Skaarupøre (13a).

Børn:

Hans Iversen                                             f.5. april 1841 i Skaarupøre

Fritz Iversen                                              f.25. aug. 1844 i Skaarupøre

Fritz Iversen overtog huset efter sine forældre.

Matrikel nr. 3 f et hus (1880).

Hans Iversen , skipper, søn af skipper Lars Nielsen Iversen og hustru Karen Hans-datter, Skaarupøre (3e).

Anne Marie Jørgensen, kone, født 12. dec. 1843 i Brændeskov, datter af Hans Jørgensen og hustru Maren Rasmus-datter i Brændeskov.

Matrikel nr. 9b et hus (1850).

Christian Jacobsen Drost , skrædder, født den 10. juni 1819 i Skaarupøre, søn af bonde Jacob Hansen Drost og hustru Marie Peders-datter i Skaarupøre (9a). Gift den 17. dec. 1843 i Skårup kirke.

Johanne Hans-datter, kone, født den 14. juli 1815 i Skaarupøre, datter af sømand Hans Andersen Nielsen og hustru Ellen Christians-datter, Skaarupøre (7d).

Børn:

Jacobine Marie Christensen                    f.16. april 1844 i Skaarupøre

Hans Christensen                                     f.6. marts 1846 i Skaarupøre

Matrikel nr. 5c. et hus (1870).

Rasmus Nielsen Jensen , sømand, født den 18. maj 1839 i Aaby, søn af skipper Jens Nielsen og hustru Kirsten Hans-datter Aaby mark. Gift den 19 juli i Skårup kirke.

Maren Madsen, kone, født 1840 i Ø. Aaby, datter af Mads Pedersen

Børn:

Jensine Jensen                                          f. 1868

Matrikel nr. 10b et hus (1870).

Niels Knud Andersen , Sømand, født den 7. jan. 1832 i Skaarupøre, søn af skrædder Anders Nielsen og hustru Maren Hans-datter, Skaarupøre (10a). Gift den 3. maj 1862 i Korsør kirke.

Anna Katrine Knudsen, kone, født den 10. okt. 1836 i Korsør, datter af skipper Hans Knudsen og hustru Maren Niels-datter, Korsør.

Caroline Petrine Andersen                       f.10. aug. 1862 i Korsør

Anne Nielsine Andersen                            f.21. jan. 1865 i Korsør

Jensine Andersen                                     f.19. april 1868 i Skaarupøre

Peter Alfred Andersen                             f.30. maj 1871 i Skaarupøre

Niels Jørgen Andersen                              f.25. juni 1873 i Skaarupøre

Anne Marie Christine Andersen              f.20. juni 1875 i Skaarupøre

Caroline Petrine Andersen blev gift den 25. maj 1892 i Skårup kirke til Hans Ditlev Pedersen, født den 8. juli 1860 i Holmdrup, søn af Peder Nielsen og hustru Maren Andersen, Holmdrup. De bodsatte sig i Holmdrup.

Anne Nielsine Andersen blev gift den 14. okt. 1894 i Skårup kirke til Anders Thorvald Andersen, født den 22. jan. 1869 i Tved, søn af Peder Andersen og hustru Johanne Christensen, Tved. De bosatte sig i Tved.

Niels Jørgen Andersen blev gift den 12. juni 1901 i Gudme kirke til Maren Kirstine Andersen, født den 7. okt. 1879 i Gudme, datter af Niels Andersen og hustru Edel Sofie Jensen, Gudme.

 

 

Skaarupøre i 1900-tallet.

Landskabet i Skaarupøre havde ikke ændret sig meget. Skoven vest for Maegaard var fældet og jorden opdyrket. Ligeledes den sidste del af skoven i Aabyskov, kun ”Bøgeskoven” er tilbage. Skaarupørevej fra Skårup til Skaarupøre var anlagt i 1797 og det samme var Tværvej fra Skaarupørevej til Skovmøllevej.

Det var således blevet lettere for borgerne i Skaarupøre at komme til Svendborg. Det førte med sig, at skibsbroen ved ”Strandgården” blev nedlagt, og bådførerne mistede deres arbejde, der iblandt min oldefar H.C. Andersen.

Befolkningen i Skaarupøre var igen ændret. Det var nu fiskerne, der var de dominerende. Sammen med søfolkene, var de nu den største befolkningsgruppe.

Ved folketællingen i 1906 var der følgende familier i Skaarupøre:

1.      Familien Clausen (matrikel nr. 27a) ”Det gamle toldsted”

Jens Clausen , fisker, født den 30. juni 1862 i Frørup sogn, søn af Claus Jensen og hustru Kirstine Simons-datter. Gift den 1. april 1887.

Karen Rasmussen, kone, født den 30. sep. 1863 i Hesselager, datter af Hans Rasmussen og hustru Rasmine Rasmussen.

Børn:

Anne Kirstine Clausen                         f. 27. juli 1888

Claus Jensen Clausen                           f. 12. dec. 1889

Dagmar Clausen                                  f. 19. sep. 1894

Rasmus Clausen                                  f. 24. jan. 1896

Jenny Clausen                                      f. 31. juli 1901

 

Rasmus Clausen blev gift den 26. aug. 1917 i Skårup kirke til Anna Emilie Hedvig Pedersen, født den 12. okt. 1894 i Svendborg, datter af smed Peder Pedersen og hustru Christiane Hansen Svendborg. De bosatte sig i Skaarupøre (matrikel nr. 5c).

Børn:

Karen Clausen                                    f. 1918 i Aabyskov

Kai Clausen                                         f. 1919 i Aabyskov

 

Claus Clausen blev gift den 30. april 1911 i Skårup kirke til Dvina Larsen, født den 17. marts 1887 i Svendborg, datter af Peter Larsen Olsen og hustru Juliane Dorthea Beck. Dvina er søster til min mormor Augusta Larsen. Claus har fiskeri som hovederhverv. Jorden, der hører til huset, er plantet til med frugttræer og buske. Claus Clausen overtog huset efter sine forældre.

Børn:

Jens Clausen                                        f. 6. nov. 1911 i Aabyskov

Carl Richard Clausen                           f. 12. aug. 1914 I Aabyskov

Ingvard Clausen                                   f. 1. marts 1919 I Aabyskov

Karna Julie Clausen                             f. 21. feb. 1921 I Aabyskov

 

Jens Clausen blev gift den 7. nov. 1937 i Skårup kirke til Anna Elise Poulsen, født den 24. marts 1918 i Vængemosen.

Børn:

Anni Marie Clausen                           f. 1939 i Skårup sogn

Jens Clausen overtog et husmandssted på Skårup mark.

 

Ingvard Clausen blev gift den 30. april 1944  i Skårup kirke til Ebba Victoria Bendix Nørskov.

Ingvard og Ebba byggede hus på Dalmosevej i Aabyskov.

 

Karna Julie Clausen blev gift den 28. aug. 1940 i Skårup kirke til Kristian Johannes Laulund, født den 11. okt. 1918. De overtog et husmandssted i Skårup.

Børn:

Bjarne Laulund                                   f. 1944 i Skårup sogn

Niels Peder Laulund                           f. 1949 i Skårup sogn

 

Carl Clausen blev gift den 29. dec. 1939 i Skårup kirke til Betty Alice Henriksen, født den 3. aug. 1913 i Bækkeskov, Everdrup sogn, datter af fodermester Hans Christian Henriksen og hustru Laura Hansen, Aspedam. Betty er søster til min far Helmuth Henriksen.

Børn:

Benny Søvang Clausen                       f. 1940 i Aabyskov

Conny Søvang Clausen                       f. 1944 i Aabyskov

Carl Clausen overtog huset efter sine forældre.

 

Carl Clausen er Snedker og som bierhverv er han kongelig toldkontrollør, derfor fik huset navnet ”Toldstedet”.

Toldkontrollørens opgave var at deklarere told for de skibe, der anløb Skaarupøre og Aabyskov. De mange søfolk, der boede her fik ofte besøg af sejlende familiemedlemmer. En anden opgave var at se efter smuglere.

På flagdage skulle det kongelige toldflag hejses.

Benny Clausen har senere overtaget et hus i Skaarupøre (matrikel nr. 5b).

2.      Familien Jespersen (matrikel nr. 5a).

Johan Henrik Jespersen , sømand, født den 15. juni 1842 i Aaby, søn af bødker Kristian Frederik Jespersen og hustru Ane Mathias-datter.

Johanne Marie Larsen, kone, født den 29. juli 1842 i Skaarupøre, datter af skipper Hans Larsen og hustru Sofie Magdelene Heidemann.

Johanne Marie Larsen har overtaget huset efter sine forældre. Det er et af de ældste huse i Skaarupøre, hvornår det er bygget vides ikke, men der har sikkert ligget et hus her siden vikingetiden.

Huset blev senere (1930) overtaget af skipper Niels Anton Hansen fra Longelse på Langeland og hustru Marie Hansine Hansen.

 

3.      Familien Paaske (matrikel 5c).

Rudolf Paaske , pensioneret fyrassistent, født den 30. april 1831 i København.

Pauline Pedersen, kone, er født den 8. feb. 1860 i Sverige.

Huset blev senere overtaget af fisker Valdemar Christensen og hustru Jenny Clausen og børn.

Valdemar Christensen blev født den 4. okt. 1898 i Hammerum, Gjellerup sogn, søn af Knud Christensen og hustru Lena Vistisen, som bor i Aabyskov, hvor de driver et lille landbrug (matrikel nr. 41d).

Jenny Clausen er søster til fisker Claus Clausen Aabyskov.

Jenny og Valdemar blev gift den 31. juli 1921 i Skårup kirke.

Børn:       Evald Christensen               f. 1925 i Skaarupøre

                Eva Christensen                  f. 1925 i Skaarupøre

 

Valdemars bror Niels Christian Christensen, fisker, er født den 10. jan. 1885, blev gift den 16. maj 1908 i Skårup kirke til Anna Christine Clausen, søster til Jenny Clausen.

Børn:       Edith Clara Helene Christensen               f. 1910 i Aabyskov

Helga Anna Christiane Christensen         f. 1912 I Aabyskov

Knud Christensen                                     f. 1913 I Aabyskov

Richard Christensen                                 f. 1914 I Aabyskov

Jens Christian Christensen                       f. 1917 I Aabyskov

Valdemar Christensen                             f. 1919 I Aabyskov

 

Valdemars bror Anton Christian Christensen, fisker, er født den 25. marts 1887, blev gift den 3. aug. 1913 i Skårup kirke til Dagmar Clausen, søster til Jenny Clausen. De bosatte sig i Aabyskov (41d).

Børn:             Lena Christensen                                      f.1914 i Aabyskov

                      Bent Sølund Christensen                          f. 1929 i Aabyskov

Valdemars bror fisker Karl Kjær Christensen, er født den 4. maj 1889, blev gift den 22. sep. 1918 i Skårup kirke til Johanne Kristine Rasmussen, født den 22. nov. 1899 i Aabyskov, datter af Evald Nielsen Rasmussen og hustru Hanne Camilla Jørgensen, Aabyskov. De bosatte sig i Aabyskov.

Børn:             Viola Kirstine Christensen                        f. 1918 I Aabyskov

                      Helene Camilla Christensen                    f. 1921 I Aabyskov

                      Carl Kjær Christensen                              f. 1923 i Aabyskov

                      Ejler Christensen                                      f. 1926 i Aabyskov

                      Laurits Christensen                                  f. 1930 i Aabyskov

                      Egon Christensen                                     f. 1932 i Aabyskov

Valdemars bror Niels Nybo Christensen, fisker, er født den 3. jan. 1894, blev gift den 30. sep. 1919 i Skårup kirke til Anna Elisabeth Pedersen, født den 14. marts 1901 i Kirkeby, datter af Peder Pedersen og hustru Marie Kirstine Larsen, Kirkeby. De bosatte sig i Skaarupøre (matrikel nr. 4d).

Børn:             Helene Nybo Christensen                         f. 1920 i Skaarupøre

                      Arne Nybo Christensen                            f. 1924 i Skaarupøre

Valdemars bror fisker Morten Christensen, er født den 11. nov. 1891, blev gift den 9. juni 1914 i Skårup kirke til Mary Theodora Hahn. De bor på Aspedam (matrikel nr. 1ab).

Børn:             Helge Gerhard Christensen                     f. 1915 i Skaarupøre

Ella Christensen                                       f. 1918 i Skaarupøre

Otto Knud Christensen                             f. 1920 i Skaarupøre

Mortens datter Ella Christensen blev gift den 20. sep. 1942 i Skårup kirke til min farbror Bernhard Henriksen, søn af husmand H. C. Henriksen på Aspedam.

Aabyskov skole

Alle børn i Skaarupøre gik i skole i Aabyskov skole. Den første skole, Christian Frederiks skole, som den kaldtes, blev opført i 1826. Det var en toklasset, der var kun en lærer så lærens hustru gjorde tjeneste som poge lærerinde.

Denne skole brændte i 1906, og den nye skole blev opført samme år. I den var der to klasseværelser, en for de yngste børn og en for de store børn. Skolelæren hed Ernst Nielsen, lønningerne var små, så der hørte en jordlod til skolen, så læren kunne supplere sine indtægter fra landbruget. Det var den eneste folkeskole i sognet, så læren var ligeledes kordegn i Skårup kirke. I 1923 blev Majus Hansen udnævnt til førstelærer på Skolen og folkeskolelærer Ellen Nielsen blev ansat som lærer for de små klasser.

Som det fremgår af billedet var der mange børn i skolen, så der var nok at se til for de to lærer. Frk. Nielsen underviste i læsning, skrivning og regning samt håndgerning for pigerne. Lære Hansen underviste i bibelhistorie (den lille katekismus), fædrelandshistorie, geografi, naturfag, sang, naturhistorie og gymnastik for drengene. Gymnastik foregik i Aabyskov forsamlingshus.

Luthers lille Katekismus blev skrevet af Martin Luther og udgivet i 1529, beregnet på undervisning af børn. Den behandler De ti bud, Den apostolske trosbekendelse, fadervor, dåben, nadveren og skriftemål. Det er den mest læste bog i Danmark gennem historien i sin helhed. Når man med stor sikkerhed kan sige dette, er det fordi, denne lille bog siden 1700 var fast pensum for alle, der overhovedet kunne læse.

På skolen var et lille bibliotek, hvor børnene kunne låne bøger med hjem.

Der var undervisning hver dag fra kl. 8 til kl. 14.

I 1962 blev førstelærerembedet nedlagt, og kun de 3 første årgange undervises her. Resten af børnene Undervises i Skårup skole.

Aabyskov skole blev nedlagt i 1971. De 18 elever blev overført til Øvelsesskolen i Skårup. Skolens eneste lære, Elise Margrethe Nielsen, blev ansat i Svendborg. Det var imod forældrenes ønske, da området var i rivende udvikling.

4.      Familien Hansen (matrikel nr. 5b).

Snedkermester Knud Hansen, født den 18. jan. 1836 i Gudme sogn, søn af tjenestekarl på Broholm Hans Knudsen og Caroline Pouls-datter.

Knud Hansen blev gift den 15. juni 1866 i Skårup kirke til Mine Pedersen, født den 18. nov. 1844 i Aabyskov, datter af husmand Peder Larsen og hustru Elsebet Niels-datter i Aabyskov.

Børn:       Niels Hansen                                            f. 17. okt. 1879 i Skaarupøre

Niels Hansen , bådebygger, blev gift den 7. april 1914 i Skårup kirke til Karen Rasmussen, født den 1. jan. 1876 på Skarø, datter af gårdmand Morten Rasmussen og hustru Karen Kristoffersen, Skarø.

 

Senere (1930) blev huset overtaget af fisker Lars Skytte Jensen, født den 11. okt. 1897 i Aabyskov, søn af sømand Hans Peter Jensen og hustru Marie Larsen, Aabyskov (41a).

Hans Peter Jensen er født den 26. dec. 1865 i Aabyskov, søn af Skipper Jens Peter Jensen og hustru Ellen Maria Johansen, Aabyskov. Hans Peter Jensen og Ellen Johansen blev gift i Skårup kirke den 29. jan. 1893.

Lars Skytte Jensen blev gift den 19. maj 1928 i Skårup kirke til Julie Uglebjerg, født den 28. juni 1896 i Svendborg.

Børn:       Hans Peter Jensen                                    f. 13.nov. 1935 i Skaarupøre

Huset blev senere overtaget af min fætter Benny Clausen.

Aspedam i midten Morten Christensens hus  i baggrunden min farfars husmandssted.

5.      Familie Petersen Aspedam (matrikel 1a).

Niels Petersen , husmand, født den 31. okt. 1853 Vejstrup, søn af husmand Peder Jacobsen og hustru Mette Marie Niels-datter, Aspedam. Niels Petersen har overtaget husmandsstedet efter sine forældre. Gift den 31. maj 1879 i Skårup kirke.

Dorthea Rasmine Petersen, kone, født den 31. maj 1851 i Kirkeby sogn, datter af Peder Rasmussen og hustru Maren Kirstine Peders-datter.

Børn:       Emma Olivia Pedersen                            f. 9. april 1893 i Skaarupøre

                Anna Pouline Petersen                              f. 26. maj 1885 I Skaarupøre

 

Min farfar H. C. Henriksen overtog husmandsstedet i 1930 efter Niels Petersen.

H. C. Henriksen flyttede, fra en stilling som fodermester på Broholm gods, hertil med sine børn.

Hans Christian Henriksen er født den 7. nov. 1880 i Ornebjerg, Kastrup sogn ved Vordingborg. Han blev gift den 18. okt. 1902 i Sct. Johannes kirke i København til Laura Hansen, født den 18. juni 1879 i Flodslette på Langeland, datter af Karl Hansen og hustru Laurine Frederiksen.

Børn:       Carl Ejnar Henriksen                                f. 13. dec. 1902 i Fodslette

                Aage Isak Henriksen                                  f. 29. maj 1904 i Alsted

                Rosa Johanne Henriksen                           f. 9. aug. 1906 i Alsted

                Edith Marie Henriksen                              f. 30. maj 1908 i Alsted

                Hans Helmuth Henriksen                         f. 28. nov. 1910 i Everdrup

                Betty Alice Henriksen                                f. 3. aug. 1913 I Everdrup

                Bernhard Sigurt Henriksen                       f.3. aug. 1913 i Everdrup

                Hartvig Frits Laurits Henriksen                 f.18. nov. 1916 i Everdrup

Aage Isak Henriksen blev gift den 12. maj 1931 i Vallekilde Valgmenighskirke til Jenny Marie Jensen, født den 22. feb. 1907. De bosatte sig på Aspedam.

Rosa Johanne Henriksen blev gift den 29. juni 1930 i Gudme kirke til Jens Anker Nielsen, født den 20. feb. 1905 i Birkende sogn, søn af fodermester Anton Theodor Nielsen og hustru Petra Marie Antoinette Petersen. De bosatte sig i Odense.

Edith Henriksen blev gift den 17. sep. 1933 i Skårup kirke til smed Karl Hansen, født den 21. sep. 1906 i Flodslette, søn af Axel Hansen og hustru Frederikke Hansen, Flodslette. Edith overtog husmandsstedet efter farfar.

Børn:       Normand Dam Hansen                            f. 23. dec. 1934 Aspedam

                Helge Dam Hansen                                  f. 1936 Aspedam

                John Dam Hansen                                    f. 27. marts 1940 Aspedam

                Karin Dam Hansen                                   f. 18. marts 1946 Aspedam

Bernhart Sigurd Henriksen blev gift den 20. sep. 1942 i Skårup kirke til Ella Christensen, født den 1. maj 1918 på Aspedam, datter af fisker Morten Christensen og hustru Mary Feodora Hahn. De bosatte sig i Odense.

Hartvig Frits Laurits Henriksen blev gift den 16. aug. 1942 i Gudme kirke til Lilly Ellen Marie Nielsen, født den 27. feb. 1917 i Gudme, datter af karetmager Niels Henrik Nielsen og hustru Elisabeth Andersen Molbo. De bosatte sig i Odense.

6.      Familie Rasmussen en bondegård (matrikel nr. 3a).

Mads Rasmussen , bonde, født den 8. maj 1828 i Vejstrup, søn af gårdmand Rasmus Rasmussen og hustru Apelone Mads-datter, Vejstrup. Gift den 28. sep. 1866 i Vejstrup kirke.

Johanne Johansen, kone, født den 22. feb. 1833 i Vejstrup, datter af gårdejer Johan Hansen og hustru Karen Christians-datter Laulundgaard i Vejstrup.

Børn:       Rasmus Johan Rasmussen                        f. 19. juni 1869 i Tved

En bondegård er en ejendom på landet, hvortil der hører husdyr og jord, som dyrkes. Ordet er sammensat af bonde (den fastboende) og gård (indhegnet område). En typisk gård består af stuehus, stald og lade. En bondegård havde tidligere et jordliggende på mindst 3 – højest 11 tønder hartkorn. 1 tønde hartkorn er lig med 28.368 kvadratmeter.

Mads Rasmussen overtog gården efter gårdejer Anne Cathrine Ols-datter, enke efter skibsreder Niels Chr. Nielsen tip tip oldefar til min hustru Ulla Nielsen.

Rasmus Johan Rasmussen blev gift den 6. april 1900 i Skårup kirke til Anna Margrethe Hansen, født den 24. jan. 1878 i Skårup sogn, datter af gårdmand Hans Rasmussen og hustru Maren Jensen, Skårup mark.

Børn:       Jens Christian Rasmussen                        f. 26. april 1899 i Skaarupøre

                Maren Johanne Rasmussen                      f. 10. april 1902 i Skaarupøre

                Mads Viktor Rasmussen                            f. 15. sep. 1903 i Skaarupøre

                Hans Ejler Rasmussen                               f. 30. juli 1907 i Skaarupøre

Maren Johanne Laulund Rasmussen blev gift den 28. juli 1926 i Skårup kirke til landmand Oskar Rosenlund Frederiksen, født den 14. nov. 1900 i Sørup, søn af snedker Lars Frederiksen og hustru Karen Rosenlund.

Børn:       Karen Rosenlund Frederiksen                  f. 2. nov. 1926 i Skaarupøre

 

Hans Ejler Laulund Rasmussen blev gift den 1. aug. 1930 i Skårup kirke til Anna Augusta Hansen, født den , datter af Niels Anton Hansen og hustru Marie Hansine Christoffersen.

 

Viktor Laulund Rasmussen blev gift den 15. sep. 1929 i Skårup kirke til Johanne Margrethe Hansen, født den 10. april 1909 i Tranekær sogn, datter af husmand Hans Peter Hansen og hustru Emilie Frederikke Jespersen og overtog senere gården efter sine forældre.

Børn:       Johan Laulund Rasmussen                        f. 1935 i Skaarupøre

                Else Laulund Rasmussen                          f. 1930 i Skaarupøre

Grethe Laulund Rasmussen                     f. 1939 i Skaarupøre

Hans Ring Laulund Rasmussen                f. 1941 i Skaarupøre

Ejler Laulund Rasmussen                         f. 1948 i Skaarupøre

Johan Laulund Rasmussen overtog gården efter sine forældre.

 

7.      Familie Iversen et hus (matrikel nr. 3e).

Mette Kirstine Jensen , enke efter Frits Iversen, født den 12. nov. 1851 på Skårup mark, datter af gårdejer Jens Rasmussen og hustru Anne Kirstine Anders-datter, Skårup Mark.

Anne Kirstine Anders-datter er datter af kromand og bonde Anders Larsen og hustru Anne Kirstine Jørgens-datter ”Strandgaarden” i Skaarupøre. Anne blev gift med Jens Rasmussen den 30. nov. 1844 i Skårup kirke.

Frits Iversen, skibsreder, er søn af skipper Lars Nielsen Iversen og hustru Karen Hans-datter, Skaarupøre. Frits har overtaget huset efter sine forældre.

Frits Iversen blev gift den 9. jan. 1874 i Skårup kirke til Mette Kirstine Jensen.

Børn:       Ane Elise Iversen                                      f. 29. sep. 1885 i Skaarupøre

                Hans Jørgen Iversen                                 f. 16. nov. 1888 i Skaarupøre

                Hansine Kirstine Iversen                          f. 1893 i Skaarupøre

                Jens Peter Iversen                                    f. 20. nov. 1877 i Skaarupøre

 

Huset blev senere overtaget af arbejdsmand Jørgen Nielsen og hustru Margrethe Larsen.

Jørgen Nielsen er født den 27. juni 1900.

Margrethe Larsen er født den 21. feb. 1903. De blev gift den 28. okt. 1932 i St. Jørgens kirke i Svendborg.

Børn:       Ejvind Jens Nielsen                                   f. 1941 i Skaarupøre

                Annie Johanne Nielsen                             f. 1948 i Skaarupøre

8.      Familie Skou et hus (matrikel nr. 3h).

Niels Peder Rasmussen Skou , skipper, født den 23. april 1882 på Drejø, søn af Hans Rasmussen og hustru Marie Kathrine Pedersen, blev gift den 22. juni 1922 i Egense kirke.

Mathilde Rasmussen, kone, født den 18. jan. 1888 i Egense, datter af Murer Anders Rasmussen og hustru Else Knudsen Rantzausminde.

Børn:       Christian Skou                                          f. 26. jan. 1912 I Skaarupøre

                Margrethe Skou                                       f. 19. Sep. 1916 I Skaarupøre

Margrethe Skou overtog huset efter sine forældre.

 

9.      Familie Iversen et hus (matrikel nr. 3f).

Hans Iversen , skipper, født den 6. april 1841 i Skaarupøre, søn af skipper Lars Nielsen Iversen og hustru Karen Hans-datter. Gift den 17. juni 1870 i Skårup kirke.

Anne Marie Jørgensen, kone, født den 30. april 1842 i Kirkeby, datter af gårdmand Jørgen Knudsen og hustru Johanne Cathrine Peders-datter i Kirkeby.

Hans Iversen har sejler i sine unge dage ligesom sin far og broder. Nu på sine gamle dage er han gået iland og blevet fisker, som så mange andre i Skaarupøre.

Det er stadig torsk og sild, der fiskes efter. Det er dog ålefiskerriet om efteråret, der er den største indtægtskilde for fiskerne. Ål fanges i Bundgarn.

Bundgarn hører til de faststående fiskeredskaber, der bruges på lavt vand langs med kysterne. Det består af et langt ledegarn, raden, der føres vinkelret ud fra kysten. Herved ledes fisken ind gennem en tragtformet indgang, kalven, til hoved, et cirkulært net, der når fra bund til over vandoverfladen, og som er lukket i bunden. For enden af hovedet er rusen som opfanger fiskene. Garnene bæres af pæle, der er slået fast i bunden.

Fiskerne i Skaarupøre var kun kystfiskere, al fiskeri foregik fra små fiskerjoller.

Den store begivenhed var, når der var makrel i farvandet. Makrellen er en rovfisk, der ofte optræder i store stimer. Den spiser småsild, brisling og tobis, som den fanger i vandoverfladen. I eftersommeren kommer de på deres vandring til Skaarupøre, hvor de kan ses på lang afstand. Den fisker, der ser makrelstimen først, giver besked til de øvrige og snart er alle både på vandet. Fiskerne driver stimen ind på lavt vand, hvor to både venter med garnene. Når stimen er langt nok inde, sejles garnene rundt om stimen og langsomt trækkes makrellerne ind mod land, hvorefter de skovles op i bådene.

Alle beboer i Skaarupøre får en spandfuld og resten sælges på aktionen i Svendborg. Pengene for makrellerne går til den lokale fiskeriforening, hvor de bruges til den årlige sommerudflugt med kone og børn, samt til høstfesten i forsamlingshuset.

 

Aabyskov forsamlingshus

Aabyskov forsamlingshus blev bygget i 1897 på opfordring af lokale beboer. De havde udsendt en invitation, hvor der blandt andet stod:

Det er et føleligt savn, at der i Skaarupøre ikke findes et lokale, hvor der ved given lejlighed kan samles en større mængde menneske. Rund om i kommunerne rejses store og kostbare forsamlingshuse, men skulle vi her i Skaarupøre samles ved en bibellæsning eller ved et juletræ i skolen, så må vi så at sige stå oven på hinanden og må nøjes med et så lille kvantum luft, at der er uforsvarligt.

Vor ungdom må søge udenfor vor hjemlige kreds for at høre god oplæsning, foredrag og lignende eller for i fællesskab at foranstalte en lille dans.

Af disse og mange andre grunde tillader vi undertegnede os at indbyde til møde på skolen, for at tale sammen om muligheden for at opføre et forsamlingshus her i Skaarupøre.

 En af underskriverne var min oldefar fisker Hans Christian Andersen, skibsreder Frits Iversen, skipper Hans Iversen, husmand Niels Pedersen, Rasmus Johan Rasmussen, skibsreder Peder Eriksen Nielsen,  og mange flere.

Forslag til resolutioner ved mødet i Aabyskov skole den 2. 2. 1897 angående et forsamlingshus i Aabyskov.

§1. Såfremt byggegrunden til forsamlingshuset kan fås uden udgift for selskabet, må det formenes at en kapital på ca. 2.200,00 kr. er tilstrækkelig, idet det må antages, at beboerne ville tilkøre materialerne frit.

§2. Der tegnes kun aktier, men vil nogen udbetale aktierne straks, er det selvfølgelig ønskeligt. Aktionærerne er solidarisk ansvarlige, og indtægten benyttes til renter og afdrag. Lånet udbetales på 20 år.

§3. Der må ikke findes udskænkning af spirituøse drikkevarer sted i forsamlingshuset, med mindre bestyrelsen i undtagelsestilfælde forud har givet tilladelse.

§4. Tjenestefolk kunne tegne aktier, men skulle stille en sikker kaution, såfremt de rejser fra sognet.

Den  7. marts samme år blev der holdt møde på skolen, hvor byggeudvalget fik bemyndigelse til at bygge huset på en grund, stillet til rådighed af Bøgeskovgaard, og hvor det blev vedtaget at modtage tilbuddet fra Karl Møller Larsen, Aaby om et lån på 2.000,00 kr. Ved licitationen over byggearbejdet blev tilbuddet fra murer Rasmus Andersen, Aabyskov antaget. Huset skulle værre færdigt til efteråret 1897.

Den 18. november 1897 blev forsamlingshuset indviet.  Pastor Sørensen Skårup holdt indvielsestalen og udtalte ønsker om, at det liv der kom til at røre sig inden for husets mure, måtte føres på kristelig grund, så det her måtte vise sig, at alvor og gammen. De kunne godt sammen, og den ægte sande frihed, fordragelighed og enighed måtte herske i Aabyskov forsamlingshus.

Aabyskov forsamlingshus bruges til meget andet en høstfest; f. eks. familiefester,  deletant, spillegilde, dans, foredrag, juletræsfest og skolebørnene har gymnastik i salen.

10.  Familien Nielsen et hus (matrikel nr. 3g).

Ole Christian Nielsen , skipper, er født den 2. feb. 1859 i Skaarupøre, søn af skibsreder Peder Eriksen Nielsen og hustru Dorthea Christensen i Aabyskov. Gift den 26. jan. 1894 i Skårup kirke.

Karen Rasmussen, kone, født den 26. april 1867 i Tved, datter af gårdejer Mads Rasmussen og hustru Johanne Johansen, Skaarupøre (matrikel nr. 3a).

Børn:       Thorvald Nielsen                                      f. 7. juni 1894 i Skaarupøre

                Olivia Nielsen                                           f. 16. nov. 1898 i Skaarupøre

Olivia Nielsen overtog huset efter sine forældre.

Ole Chr. Nielsen er bror til Niels Chr. Nielsen, som er oldefar til min hustru Ulla Nielsen.

Ole og Niels er ud af en meget betydningsfuld familie på Thurø. Deres oldefar skibsreder Niels Nielsen, født den 18. dec. 1763 på Thurø, søn af fæstebonde Niels Lauritsen og hustru Anne Jørgens-datter, kom hurtigt ud at sejle og allerede i en alder af 20 år blev han skipper. Han var en meget dygtig mand og tjente snart en formue. Han blev gift den 17. april 1793 i Thurø kirke til Ellen Ring, datter af den rigeste mand på Thurø skipper Jørgen Ring og hustru Karen Niels-datter, gift den 30. jan. 1765 i Thurø kirke.

Børn:       Niels Chr. Nielsen                                     f. 26. feb. 1796 på Thurø

                Karen Woldborg Niels-datter                   f. 6. juli 1809 på Thurø

Karen Woldborg Niels-datter  blev mor til skibsbygger Jørgen Ring Andersen, der grundlagde ”Ring Andersens Træskibsværft” i Svendborg.

11.  Familien Nielsen et hus (matrikel nr. 3b).

Nielsine Nielsen , enke efter skibsreder Niels Chr. Nielsen, født den 13. sep. 1852 i Skaarupøre, datter af Skipper Niels Nielsen og hustru Anne Kirstine Christiansen. Niels Nielsen er sønnesøn af Skibsreder Niels Nielsen og hustru Ellen Ring på Thurø. Ellen Rings far skipper Jørgen Ring og Niels Nielsens far Niels Lauritsen var stærkt medvirkende til Thurøs løsrivelse fra Bjørnemose gods i 1810, men det er en helt anden historie.

Anne Kirstine Christiansen, født den 21. marts 1826 i Skaarupøre, datter af skipper Christian Rasmussen og hustru Else Marie Huusfeldt i Skaarupøre.

Nielsine Nielsen og Niels Chr. Nielsen er oldemor og oldefar til min hustru Ulla Nielsen.

Børn:       Niels Peter Nielsen                                   f. 14. dec. 1881 i Skaarupøre

                Kristian Albert Nielsen                              f. 11. okt. 1883 i Skaarupøre

Anne Kirstine Frederikke Nielsen             f. 27. okt. 1885 i Skaarupøre

                Doris Cathrine Nielsen                              f. 19. jan. 1889 I Skaarupøre

                Harald Oluf Nielsen                                 f. 6. Aug. 1892 i Skaarupøre

Niels Peter Nielsen , Ullas farfar, er som matros på langfart med sin bror letmatros Kristian Albert Nielsen.

Niels Peter var en dreng med krummer i, han røg tobak og brugte skrå og drillede sine små søskende. Han holdt meget af søen, det var ikke for ingen ting, at han var ud af en 100-årig sømandsslægt. Han drøm var at komme ud at sejle med farfarens skib. På skibets dæk med skum for boven og kølvandstræk, for fulde sejl at segle væk, mod fjerne dunkle kyster.

Men først kom han i lære i en skibshandel i Svendborg. Her lærte han skibene at kende, når han leverede proviant, tovværk, rom og meget andet til søfolkene.  Skibshandeler, skulle han ikke være. Så snart han kunne tog han hyre på et skib og sejlede fra havn til havn og kom således til Norge, hvor han så de store sejlskibe.

Han påmønstrede en Norsk bark og sejlede ud på de store verdenshave. I Liverpool mødte han sin bror Kristian Albert Nielsen og sammen forsøgte de at få en hyre over Atlanten til Amerika. Der var ingen hyre at få, så Albert tog hyre på en dybvandsskude til Ostindien.

Niels Peter ventede, og endelig fik han hyre på et skib til Amerika. Så snart han var kommet iland, sprang han på et tog og kørte ud over stepperne. Han kom til Vesten, hvor han stod af og blev cowboy på en stor ranch. Men også dette fik en ende, han tog til Tacomba Bay ved Stillehavet.

 

Her traf han sin bror Albert igen og ved Pudget sund begyndte de at fiske sammen. Her var de et par år, men så fik Niels Peter en ide, de skulle til Alaska.  En båd blev købt til lejligheden, og så gik turen nordpå, 600 sømil mod Alaska. Det var en tur de aldrig ville glemme, gennem skær og bølger gik det, forbi stejle klipper og hvide strande og underskønne havne.

Alaska er et skønt land, med himmelhøje bjerge og med sne og is, med flotte dale og dybe fjorde.

Her var naturlige havne og skønne breder, hvor dyrene vandrede på stranden.

Der fiskede de i mange år med hver sin fiskerbåd mellem øer og sunde, hvor de fanger mange flotte laks.

Men så en skønne dag får Niels Peter nykker, han har fået nok af den store verden, han ville hjem til Skaarupøre. Så han sagde farvel til Alaska og tog med damper, tog og færge tilbage til Skaarupøres strand.

Her traf han en fiskerpige, Alvilda Martha Andersen, født den 23. april 1885 i Skaarupøre, datter af min oldefar fisker H. C. Andersen og hustru Ellen Kirstine Rasmussen i Skaarupøre.

De blev gift den 9. maj 1912 i Skårup kirke.

Børn:       Hans Chr. Nielsen                                     f. 27. feb. 1913 i Aabyskov

                Elly Kirstine Nielsen                                 f. 6. jan. 1915 i Aabyskov

                Harald Erling Nielsen                                f. 5. dec. 1916 i Aabyskov

                Ingrid Clara Nielsen                                  f. 16. sep. 1918 i Aabyskov

                Peter Erik Nielsen                                    f. 21. nov. 1920 i Aabyskov

                Karl Oluf Albert Nielsen                            f. 21. juni 1924 i Aabyskov

                Solvej Tove Nielsen                                   f. 27. maj 1930 i Aabyskov

Niels Peter overtog farfaderens husmandssted i Aabyskov (matrikel nr. 40). Nu var det slut med eventyrerne. Jorden blev plantet til med frugttræer, der var kommet på mode i Skaarupøre. Indtægterne blev suppleret med lidt fiskeri.

Kristian Albert Nielsen blev gift den 15. dec. 1912 i Skårup kirke til Anne Pauline Pedersen, datter af husmand Niels Pedersen på Aspedam. De bosatte sig i Aabyskov.

Anne Kirstine Nielsen er ugift.

Doris Cathrine Nielsen blev gift den 24. nov. 1907 i Skårup kirke til sømand Carl Marius Knudsen, født den 10. maj 1885 i Aabyskov, søn af høker Hans Frederik Knudsen og hustru Mette Margrethe Hansen, Aabyskov.

Børn:       Christa Nielsine Emilie Knudsen              f. 17. maj 1909 i Skaarupøre

                Karla Kristiane Knudsen                           f. 16. feb. 1911 i Skaarupøre

                Nielsine Knudsen                                      f. 13. dec. 1914 i Skaarupøre

Doris overtog huset efter sine forældre.

Harald Oluf Nielsen er ugift, sømand har sejlet på alle 7 verdenshave.

Huset blev senere overtaget af arbejdsmand Rasmus Jørgen Andersen og hustru Anna Margrethe Thomsen Munk.

Rasmus Andersen er født den 30. april 1901 i Aabyskov, søn af husmand Christian Andersen og hustru Juliane Christine Valborg Christiansen, Aabyskov.

Anna Munk er født den 10. jan. 1903 i Malling by og sogn, datter af fyrbøder Hans Christian Munk og hustru Nielsine Jakobsen Malling by.

Anna og Rasmus blev gift den 21. juli 1929 i Skårup kirke.

Børn:       Inger Marie Andersen                              f. 1929 i Skaarupøre

                Christa Andersen                                      f. 1933 i Skaarupøre

                Niels Erik Andersen                                  f. 1945 i Skaarupøre

                Lis Andersen                                             f. 1947 i Skaarupøre

Inger Andersen overtog huset efter sine forældre.

12.  Familien Pedersen et husmandssted (matrikel nr. 13a).

Rasmus Hansen Pedersen , husmand og fisker, født den 8. sep. 1834 i Skaarupøre, søn af husmand Peder Hansen og hustru Ellen Rasmus-datter.

Jørgen Rasmussen , forpagter, er født den 1. jan. 1854 på Drejø. Gift den 8. maj 1891 i Sct. Nikolai kirke i Svendborg.

Anne Marie Frederiksen, kone, født den 19. dec. 1861 i Aabyskov, datter af smedemester Hartvig Frederiksen og hustru Johanne Kirstine Rasmussen, Aabyskov.

Børn:       Thorvald Rasmussen                                f. 10. april 1893 i Svendborg

                Astrid Rasmussen                                     f. 18. juli 1905 i Skaarupøre

Husmandsstedet blev senere overtaget af landmand Søren Skytte Hansen, født den 16. april 1900 i Aabyskov, søn af husmand Hans Hansen og hustru Johanne Larsen i Aabyskov.

Karen Kirstine Christensen, kone, født den 15. nov. 1906 i Aabyskov, datter af husmand og fisker Christen Christensen og hustru Hansine Hansen, Aabyskov.

Børn:       Hans Erik Hansen                                     f. 1935 i Skaarupøre

                Sigrid Johanne Skytte Hansen                  f. 1937 i Skaarupøre

Sigrid Hansen overtog husmandsstedet efter sine forældre.

En husmand er indehaver af et husmandssted, der er betegnelsen for de mindste landbrugsejendomme. I 1900 var et husmandssted en ejendom på højest 15 tønder land og mindre end en tønde hartkorn. En familie kunne ikke leve af det lille landbrug, så de fleste husmænd tog derfor arbejde som daglejer. Nogle var fiskere og andre var håndværker som smed, tagtækker, snedker eller l.

13.  Familien Hansen et hus (matrikel nr. 12b).

Iver Andersen Hansen , skibsfører, født den 24. april 1850 i Skaarupøre, søn af skipper Berthel Hansen og hustru Anne Marie Ivers-datter i Skaarupøre. Gift den 28. jan. 1881 i Skårup kirke.

Kirsten Jørgensen, kone, født den 26. april 1857 i Kirkeby sogn.

Børn:       Hans Iversen Hansen                                f. 31. juli 1893 i Skaarupøre

                Poula Henriette Hansen                           f. 13. feb. 1899 i Skaarupøre

 

Huset blev senere overtaget af fisker Peter Henriksen, født den 22. feb. 1886 i Hesselager.

Margrethe Larsen, kone, født den 31. dec. 1888 i Tvis sogn. De blev gift den 14. nov. 1909 i Hesselager kirke.

Børn:       Alice Henriksen                                        f. 10. marts 1915 i Skaarupøre

                Hans Jakob Henriksen                              f. 1. marts 1918 i Skaarupøre

                Karl Henriksen                                          f. 21. okt. 1920 i Skaarupøre

Niels Henriksen                                        f. 14. aug. 1922 i Skaarupøre

Ingvard Henriksen                                    f. 2. jan. 1925 i Skaarupøre

 

14.  Familien Jensen en gård ”Strandgaarden” (matrikel nr. 12a).

Martin Jensen , gårdejer, født den 18. sep. 1850 i Vejstrup, søn af gårdmand Jens Mortensen og hustru Karen Hansen, Vejstrup. Gift den 13. april 1889 i Skårup kirke.

Hanne Dorthea Larsen, kone, født 1862 i Øster Aaby, datter af gårdmand Lars Christensen og hustru Maren Anders-datter, Aaby Mark.

Børn:       Lars Jensen                                               f. 17. dec. 1884 i Skaarupøre

                Jensine Jensen                                          f. 18. aug. 1888 i Skaarupøre

Martin Jensen havde overtaget gården i 1905 efter kromand Jørgen Hansen. Strandgården var i ”gamle dage” traktørsted, og der var en anløbsbro, hvor bønderne kunne udskibe deres produkter til Svendborg og de omkringliggende øer. Men efter anlæggelse af Skaarupørevej,  blev broen nedlagt og en del af grundlaget for kroen forsvandt.

Martin Jensen besluttede derfor at nedlægge kroen.

Lars Jensen blev gift den 28. maj 1914 i Skårup kirke til Clara Jenny Emilie Nielsen, født , datter af husmand Niels Nielsen og hustru Laurine Groth i Hømarken Skårup.

Lars Jensen overtog gården efter sine forældre.

Børn:       Valther Jensen                                          f. 29. maj 1917 i Skaarupøre

                Evald Jensen                                             f. 11. nov. 1920 i Skaarupøre

Valther Jensen overtog gården efter sine forældre.

15.  Familien Christiansen et husmandssted ”Sundgården” (matrikel nr. 11a).

Henriette Nielsine Nielsen , enke efter skipper Anders Christiansen, født den 19. maj 1849 i Tved, datter af Niels Nielsen og hustru Anne Marie Andersen, Tved.

Anders Christiansen er født den 12. jan. 1833 i Skaarupøre, søn af skipper Christian Rasmussen og hustru Else Marie Huusfeldt.

Anders Christiansen og Henriette Nielsen blev gift den 25. jan. 1873 i Skårup kirke.

Børn:       Alfred Mandrup Christiansen                  f. 13. juni 1881 i Skaarupøre

Alfred Mandrup blev gift med Karen Marie Elisabeth Jensen, født den 29. maj 1880 i Brudager sogn, datter af Hans Jensen og hustru Cathrine Hansen, Brudager.

Alfred overtog gården efter sine forældre.

 

Husmandsstedet blev senere overtaget af amtsskolekonsulent L. Chr. Pedersen og hustru Sigrid Weis.

Deres søn redaktør Ove Weis, født 1940 i Tved sogn, blev gift den 30. nov. 1965 med folketingsmedlem og minister Birte Weis, født 1941 på Frederiksberg, datter af Civilingeniør Knud Egil Rasmussen og hustru Bodil Halkier.

Børn:       Lars Weis                                                  f. 1971

                Jakob Weis                                               f. 1973

Birte Weis blev valgt ind i folketinget i 1971 for Socialdemokraterne. I 1981 blev hun formand for radiorådet, og sad der til rådets nedlæggelse i 1986. I 1993 blev Birte Indenrigsminister og i 1999 Forskningsminister.

 

Skaarupøre Strandvej, som den så ud i 1920. Den ene dreng på billedet er min morbror Hans Andersen. Fiskegarnet, der hænger til tørre langs vejen, er sildegarn. Det Hvide hus blev fjernet, da den nye vej til Svendborg blev bygget. Huset i baggrunden er fisker Villiam Nielsens hus (matrikel nr. 7d).

16.  Familien Larsen et hus (matrikel nr. 10b) huset eksisterer ikke mere.

Lars Larsen , fisker, født den 1. okt. 1879 i Landet sogn, søn af Lars Larsen og Marie Kathrine Pedersen i Vornæs, Landet sogn. Gift den 29. nov. 1908 i Skårup kirke.

Caroline Hansen, kone, født den 21. aug. 1891 i Skaarupøre, datter af sømand Cordt Hansen og hustru Anne Nielsen i Skaarupøre.

Børn:       Sigrid Larsen                                            f. 1. juni 1909 i Skaarupøre

                Morten Larsen                                         f. 23. maj 1913 i Skaarupøre

                Hans Larsen                                              f. 15. sep. 1914 i Skaarupøre

                Svend Larsen                                            f. 12. juli 1916 i Skaarupøre

                Sigrid Marie Larsen                                 f. 1930 i Skaarupøre

                Arne Gunnar Larsen                                 f. 1933 i Skaarupøre

Lars Larsen overtog senere et husmandssted på Skaarupørevej (matrikel nr. 7a).

17.  Familien Andersen et husmandssted (matrikel nr. 10a).

Familien Andersen er den ældesteds slægt i Skaarupøre.

Hans Christian Andersen , min oldefar fisker og husmand, er født den 17. jan. 1837 i Skaarupøre, søn af skrædder Anders Nielsen og hustru Maren Hans-datter i Skaarupøre.

Ellen Kirstine Rasmussen, min oldemor, er født den 30. april 1848 på Thurø, datter af skibsreder og gårdejer Hans Jørgen Rasmussen og hustru Ellen Marie Rasmussen på Thurø.

 

Ellen Marie Rasmussen, blev født den 20. juli 1814 på Thurø, datter af gårdejer Rasmus Pedersen og hustru Ellen Clemens-datter på Thurø.

Ellen Clements-datter, blev født den 26. april 1783 på Thurø, datter af fæstebonde Clemen Pedersen og hustru Johanne Laurits-datter på Thurø Ladegaard.

Clemen Pedersen er søn af fæstebonde Peder Lauritsen og hustru Maren Clemens-datter Thurø Ladegaard.

Peder Lauritsen er bror til Niels Lauritsen, som er far til skibsreder Niels Nielsen, tiptiptipoldefar til min hustru Ulla Nielsen.

Min oldefar, H. C. Andersen, ser her ved sin fiskerhytte. Langs strandvejen hænger fiskeruser til tørre. I fiskerhytte var plads til vinteropbevaring af oldefars fiskerjolle og øvrige fiskerredskaber. På loftet blev opbevaret diverse fiskergarn og her sad oldefar om vinteren og reparerede garnene.

H. C. Andersen kom ud at sejle straks efter sin konfirmation den 27. april 1851 i Skårup kirke. I mange år sejlede han med en kornskipper fra Skelskør. De sejlede rund til øerne i Smålandsfarvandet og opkøbte korn fra bønderne, hvorefter de sejlede til Kiel og solgte kornet. I 1864 var han med i slaget ved Helgoland, som indrulleret sømand, herfor blev han udnævnt som Dannebrogsmand.

Niels Knud Andersen (H. C. Andersens storebror) overtog husmandsstedet efter sine forældre, men da han blev syg i 1870 overtog H. C. driften af forældrenes gård.

Husmandsstedet var med blandet drift.

Der var 3 køer, en hest, en kalv og ca. 12 grise. Hesten blev brugt som trækdyr. Køerne gav mælk både til eget brug og til salg til mejeriet i Skårup. Kalven var til eget brug og ligeledes et par af grisene, resten af grisene blev solgt til slagteriet i Svendborg.

Der var også høns, ænder og gæs. Hønsene lagte æg, nogle blev udruget til kyllinger og andre solgt til Æggekompaniet i Svendborg. Ænder og gæs blev solgt til slagteriet i Svendborg.

På markerne blev dyrket korn, roer og kartofler til eget forbrug. Som noget nyt blev der plantet frugttræer og frugtbuske.

Gården blev ombygget i 1882 til den form, som den har i dag.

Børn:       Jens Peter Andersen                                 f. 4. dec. 1878 i Skaarupøre

                Laurits Gustav Andersen                           f. 22. aug. 1882 i Skaarupøre

                Alvilda Martha Andersen                         f. 23. april 1885 i Skaarupøre

                Anna Sofie Bang (plejebarn)                    f. 18. juni 1884 på Thurø

Jens Peter Andersen blev gift den 23. juni 1905 i Thurø kirke til Henriette Kamilla Petrea Rasmussen, født den 7. marts 1880 på Thurø, datter af gårdmand Rasmus Christian Rasmussen og hustru Rasmine Cathrine Rasmus-datter på Thurø.

Henriette Rasmussen er af samme slægt som min hustru Ulla Nielsen.

Henriette Rasmussen overtog forældrenes gård på Thurø.

Alvilda Martha Andersen blev gift den 9. maj i Skårup kirke til Niels Peter Nielsen, farfar til Ulla Nielsen.

Anna Sofia Bang blev gift den 3. marts 1909 i Thurø kirke til Husmand Peder Nielsen, født den 9. nov. 1879 på Thurø, søn af husmand Niels Nielsen og hustru Rasmine Petrine Rasmussen på Thurø. Rasmine Petrine Rasmussen er kusine til min oldemor Ellen Kirstine Rasmussen.

Peder Nielsen overtog husmandsstedet efter sine forældre.

 

Laurits Gustav Andersen , min morfar, blev gift den 19. april 1912 i Skårup kirke til Augusta Larsen, født den 5. aug. 1885 i Tved Kohave, datter af Peter Larsen Olsen og hustru Juliane Dorthea Beck. Augusta Larsen var tjenestepige hos familien Drost i Skaarupøre.

Børn:       Hans Andersen                                         f. 18. feb. 1913 i Skaarupøre

                Ellen Marie Dorthea Andersen                 f. 19. juni 1915 i Skaarupøre

Hans Andersen blev gift den 30. juni 1951 i København til Ester Bjarnø. Ester var feriepige hos min farfar på Aspedam. Hans overtog gården efter sine forældre.

Børn:       Flemming Andersen                                 f. 1953 i Skaarupøre

                Elisabeth Andersen                                  f. 1960 i Skaarupøre.

Flemming Andersen har overtaget gården efter sine forældre.

Ellen Marie Dorthea Andersen blev gift den 9. maj 1937 i Skårup kirke til Hans Helmuth Henriksen, født den 28. nov. 1910 i Bækkeskov, Everdrup sogn ved Præstø på Sjælland, søn af fodermester Hans Christian Henriksen og hustru Laura Hansen.

Børn:       Asger Bøge Henriksen                             f. 30. juli 1939 i Skaarupøre

                Birgit Bøge Henriksen                              f. 13. maj 1942 i Skaarupøre

                Keld Bøge Henriksen                                f. 14. dec. 1943 i Skaarupøre

                Gustav Bøge Henriksen                            f. 20. dec. 1946 i Skaarupøre

                Vivian Bøge Henriksen                             f. 30. jan. 1954 i Skaarupøre

Ellen og Helmuth Henriksen byggede hus i Skaarupøre i 1939 (matrikel 9h).

Gustav Bøge Henriksen har overtaget huset.

Skaarupøre Strandvej blev udbygget i 1933 til 1935. Min farfar H. C. Henriksen og min farbror Aage Henriksen var med til arbejdet. Det største arbejde var anlæggelse af stensætningen langs med vejen. Som det fremgår af billedet, foregik det med håndkraft, der var ingen maskiner til hjælp. Min far var med til at bygge den nye vej fra Svendborg til Skaarupøre i 1942.

18.  Familien Drost et hus (matrikel nr. 9d).

Jens Peter Jensen Drost , skipper, født den 15. sep. 1868 i Kirke Helsinge Sogn, Holbæk Amt, søn af gårdmand Jens Larsen og hustru Karen Marie Gabrielsen, Dalby by. Gift den 16. marts 1900 i Skårup kirke.

Anne Johanne Marie Jacobsen Drost , kone, født den 15. sep. 1867 i Skaarupøre, datter af gårdejer Peder Jacobsen Drost og hustru Maren Hansen ”Drostgaarden” i Skaarupøre.

Børn:       Helga Jensen Drost                                  f. 19. juli 1900 i Skaarupøre

                Magna Ella Jensen Drost                         f. 22. jan. 1903 i Skaarupøre

Helga og Ella overtog huset efter deres forældre, de forblev begge ugift og boede i huset til det blev overtaget af Christian Bjarne Bekker og hustru Lise Bekker.

Dette billede fra Skaarupøre er fra ca. 1965. Fra venstre er det første hus min far og mors hus (matrikel nr. 9h), det næste er familien Drosts hus (matrikel. Nr. 9d). Det næste er ”Strandkroen”. Før dette billede blev taget, var der i forbindelse med kroen en stor træbarak, hvor der lørdag aften var bal. Strandkroen var meget besøgt om sommeren. Langs med vejen var der terrasser, hvor man kunne sidde og nyde udsigten over vandet, samtidig med, at man fik en forfriskning.

Bag ved kroen ligger min morfars husmandssted. Øverst i billedet kan man skimte farfars husmandssted på Aspedam.

19.  Familien Nielsen et hus (matrikel nr. 7d).

Villiam Nielsen , sømand, født den 28. okt. 1861 i Skaarupøre, søn af sømand Rasmus Nielsen og hustru Charlotte Jensine Marie Børgesen i Skaarupøre. Gift den 8. nov. 1896 i St. Johannes kirke i København.

Karen Jønsson, kone, født den 24. april 1868 i Sverige.

Børn:       Ejner Nielsen                                                                  f. 3. dec. 1899 i København

                Aksel Nielsen                                                                  f. 5. jan. 1901 i København

                Svend Nielsen                                           f. 22. dec. 1902 i Skaarupøre

                Erik Nielsen                                              f. 30. dec. 1908 i Skaarupøre

Ejner Nielsen , fisker, blev gift den 30. dec. 1934 i Thurø kirke til Asta Rasmussen, født den 24. marts 1900 på Thurø, datter af skipper Rasmus Alfred Rasmussen og hustru Karen Christensen på Thurø. Rasmus Alfred Rasmussen var fætter til min oldemor Ellen Kirstine Rasmussen.

Børn:       Poul Nielsen                                             f. 1937 i Skaarupøre

                Carl Alfred Nielsen                                   f. 1939 i Skaarupøre

Erik Nielsen overtog huset efter sine forældre.

Ejner Nielsen byggede hus 1934 i Skaarupøre (matrikel nr. 9g).

Sammen med sin bror Erik Nielsen ernærede han familien med fiskeri hele sit liv.

En sønnesøn til Ejner har overtaget huset.

Fiskerlejet i Skaarupøre

Der er ingen havn i Skaarupøre, fiskerbådene blev trukket op på den flade sandstrand. De mindre både blev trukket op på ruller, medens de store blev trukket op på slidsker, der var smurt med brun sæbe.  Når de store både skulle op for vinteren hjalp alle til. Der blev brugt tovtaljer og et par heste blev spændt for.

Ved fiskerlejet fandtes en stejleplads for tørring af fiskegarnene, og en tjæregryde for tjæring af garnene. Fiskegarnet var fremstillet af hamp eller bomuld. Sådanne garn kunne ikke sættes rå i vandet uden at de hurtigt blev ødelagt af råd. Derfor var det nødvendigt at imprægnere garnene. Dette skete med tjære, hvilket samtidig gav et beskyttende lag mod slid fra strøm og bølger. Tjæren blev opvarmet i Tjæregryden for at gøre denne tyndtflydende. Garnene dyppes ned i den varme tjære og det færdigtjærede garn blev derefter lagt på tjæreladdet, for at dryppe af. Når garnet var dryppet af blev det ophængt på stejlepladsen til tørring. Tjæren var stenkuldstjære.

De lette garn, son sildegarn og rejeruser, blev imprægneret i barkkedlen. I barkkedlen lavede man et afkog af ege- eller birkebark. I dette afkog måtte garnene koge i ca. en halv time, inden man slukkede for inden. Garnene bliver liggende natten over. Derefter blev de skyllet i stranden og hængt op til tørre.

Der var også plads til opbevaring af bundgarnspælene og plads for vinteropbevaring af fiskerbådene.

Hver fisker havde et skur til opbevaring af fiskegarn m.m. og hvor fiskeren kunne ordne garnene om vinteren.

20.  Familien Bøthel et hus (matrikel nr. 7c).

Ludvig Bøthel , skibstømmer, født den 13. maj 1857 på Falster. Gift den 2. jan. 1895.

Johanne Kirstine Rasmussen, kone, født den 27. marts 1858 på Hjortø, Drejø sogn, datter af jordfæster Rasmus Hansen og hustru Karen Mortens-datter på Hjortø.

Børn:       Vilhelmine Andrea Bøthel                        f. 28. nov. 1886 på Drejø

Huset eksisterer ikke mere.

Vilhelmine Andrea Bøthel blev gift den 14. juni 1912 i Skårup kirke til hovmester Jørgen Cordt Hansen, født den 23. juli 1883 i Skaarupøre, søn af skipper Iver Hansen og hustru Kirsten Jørgensen i Skaarupøre (matrikel nr. 12b).

 

21.  Familien Frederiksen et hus (matrikel nr. 7b).

Carl Anton Frederiksen , skipper, født den 14. okt. 1847 i Bjerreby på Tåsinge, søn af skipper Peder Frederiksen og hustru Ane Regine Antonsen Bjerreby.

Kirsten Nielsen, husmoder, født den 14. marts 1862 i Strammelse, datter af Hans Nielsen og hustru Karen Pedersen.

Kirsten Hansen                                         f. 20. sep. 1893

Mary Hansen                                                                 f. 21. jan. 1888

Ejendommen blev senere (1925) overtaget af købmand Emiel Kierstein og hustru Marie Kierstein og deres søn Erhard Kierstein.

De drev en blandet landhandel i mange år.

Det var den eneste butik i Skaarupøre, hvor alt kunne købes. Det der ikke var på hylderne eller på lager, blev hentet i Svendborg. Varerne blev solgt i løs vægt. En lille papirspose på vægten og så blev der målt og vejet. Til væsker som sprit, petroleum m.v. skulle medbringes en dunk.

Købmanden var en af de få i Skaarupøre, som ejede en bil. Det var også kun købmanden, der havde telefon.

Købmandsbutikken blev senere overtaget af kromand Peter Leck Larsen og hustru Erna Højte Hansen. De blev gift den 21. april 1946 i Bjerreby kirke på Tåsinge.

Børn:       Aksel Leck Larsen                                     f. 1947 i Skaarupøre

På (matrikel nr. 9m) byggede skipper Carl Andreas Andersen og hustru Marie Kirstine Pedersen deres hus i 1946.

Carl Andersen , der bror til Rasmus Andersen (matrikel nr. 3b), er født den 6. april 1913 i Aabyskov.

Kirstine Pedersen er født den 20. maj 1909 i Gislev.

De blev gift den 27. dec. 1938 i Gislev kirke.

Børn:       Karen Vesterlund Andersen                     f. 1940 på Thurø

                Grethe Vesterlund Andersen                   f. 1942 på Thurø

                Ulla Vesterlund Andersen                        f. 1947 i Skaarupøre

Ulla Andersen har overtaget huset.

1.       Familien Christiansen et husmandssted (matrikel nr. 7a).

Christian Julius Christiansen , husmand, født den 7. marts 1871 i Ø. Aaby, søn af husmand Søren Christiansen og hustru Maren Rasmussen i Ø. Aaby.

 

Husmandsstedet blev senere (1911) overtaget af husmand Erik Lund og hustru Ingefred Kristensen Rosager.

Erik Lund er født den 7. april 1882 i Ejstrup sogn ved Vejle.

Ingefred Kristensen Rosager er født den 10. april 1884 i Vejstrup, datter af gårdejer Hans Kristensen Rosager og hustru Karen Hansen ”Rosagergaard” i Vejstrup.

Hans Rosager er født den 25. juli 1839 i Vejstrup, søn af gårdejer Christen Hansen Rosager og hustru Karen Niels-datter. Gift den 28. marts i Vejstrup kirke til Karen Hansen, født den 3. sep. 1849 i Vejstrup, datter af gårdmand Hans Henriksen og hustru Anne Marie Peders-datter Vejstrup Mark.

Christen Rosager var født den 19. dec. 1811 i Vejstrup, søn af gårdmand og sognefoged Hans Christensen i Vejstrup. Han blev gift den 28. okt. 1837 i Vejstrup kirke til Maren Niels-datter. Christen var mellem af Landstinget for Venstre i 18 år og var grundlægger af friskolen i Vejstrup. Han var ligeledes medstifter af Vejstrup Valgmenighed og opførelse af Vejstrup Valgmenighedskirke. I 1879 fik han bevilling til navneforandring til Rosager, heraf familienavnet Rosager.

Ingefred Rosager er kusine til Peder Rosager (matrikel nr. 9a).

Erik Lund og Ingefred Rosager blev gigt den 28. marts 1905 i Vejstrup Valgmenighedskirke.

Børn:       Laust Lund                                                f. 1. jan. 1906 I Skaarupøre

                Gelius Lund                                               f. 15. Nov. 1908 I Skaarupøre

                Karl Rosager Lund                                    f. 12. jan. 1910 I Skaarupøre

                Anne Rosager Lund                                  f. 3. Maj 1913 I Skaarupøre

Husmandsstedet blev senere (1925) overtaget af fisker Lars Larsen.

2.       Familie Rosager en gård ”Drostgaarden” (matrikel nr. 9a).

Peder Rosager , gårdejer, født den 24. feb. 1842 i Gudme, søn af Gårdmand Niels Christensen Rosager og hustru Mathilde Rasmussen Gudme.

Martha Markussen, kone, født den 31. jan. 1864 i Vejstrup, datter af gårdejer Markus Mortensen og hustru Ane Niels-datter Vejstrup Mark.

Peder Rosager og Martha Markusen blev gift den 29. marts 1901 i Vejstrup Valgmenighedskirke.

Børn:       Mathilde Rosager                                    f. 17. jan. 1902 i Skaarupøre

Niels Christensen Rosager er født den 24. feb. 1842 i Vejstrup, søn af gårdejer Christen Hansen Rosager og hustru Maren Niels-datter ”Rosagergaard” Vejstrup Mark.

Mathilde Rasmussen er født den 29. okt. 1839 i Vejstrup, datter af gårdmand Rasmus Pedersen og hustru Karen Mathies-datter Vejstrup Mark.

Christen Hansen Rosagers far gårdejer Hans Christensen er født den 10. jan. 1781 i Vejstrup, søn af fæstebonde Christen Hansen og hustru Johanne Anders-datter. Som dreng hjalp Hans sin far på gården og han deltog i hoveriet på herregården Klingstrup, der sammenmed Vejstrupgaard ejedes af Etatsråd Kofod. Her så og hørte han, hvordan herremanden behandlede sine bønder, og Hans besluttede, at ville han gøre noget ved.

Ved faderens død blev Hans bestyrer af gården, der senere blev frikøbt. I 1809 blev han gift med Ane Niels-datter, født 1782 som datter af gårdmand Niels Hansen og hustru Margrethe Knuds-datter i Vejstrup. Det var hårde tider for landbruget, men ved flid og stor dygtighed lykkedes det at udvide gården til 64 tdr. land. Gården blev flyttet fra byen ud på marken, kohaven, heraf fik gården sit navn: ”Kohavegaard”.

I 1827 blev han udnævnt til sognefoged og i 1834 blev han valgt til stænderforsamlingen.

 

Den 5. oktober 1848 blev Hans Christensen valgt ind grundlovgivende rigsforsamling, hvor han den 5. juni 1849 var medunderskriver af grundloven.

Han fortsatte sin virkelyst, og i 1858 grundlagde han Vejstrup teglværk på sin jord, og med mursten herfra, ombyggede sin gård, nu af grundmur, til den præsentable bygning, der pryder landskabet i dag.

 

Mathilde Rosager blev gift den 3. maj 1928 til landmand Marius Dinesen, født den 30. marts 1897 i Holmdrup, søn af gårdbestyrer Jørgen Nielsen Dinesen og hustru Anne Kirstine Henriksen Holmdrup.

Børn:       Jørgen Rosager Dinesen                          f. 1929 i Skaarupøre

                Arne Rosager Dinesen                             f.  i Skaarupøre

                Aage Rosager Dinesen                             f. 1939 i Skaarupøre

Arne Dinesen overtog gården efter sine forældre.

 

3.       Familien Hempel ”Maegaard” (matrikel nr. 2a).

Søren Hempel , principal og landbruger, født den 2. maj 1866 i Odense, søn af landinspektør og gårdejer Christian Hempel og hustru Ulrikke Jensine Wilhelmine Hempel Sankt Knuds, Bolbro by, Odense. Gift den 15. sep. 1893 i Skamby kirke.

Helene Sophie Karoline Mayntz-Clausen, kone, er født den 20. jan. 1870 i Odense, datter af gårdejer Hans Peder Magdals Clausen og hustru Anna Pouline Møller tidlige ejer af Maegaarden.

Børn:       Jørgen Christian Hempel                         f. 14. juli 1894 i Skaarupøre

                Inger Johanne Hempel                             f. 5. jan. 1897 i Skaarupøre

                Aage Hempel                                                                 f. 15. juni 1899 i Skaarupøre

                Ida Helene Hempel                                  f. 11. marts 1902 i Skaarupøre

                Elisabeth Hempel                                     f. 10. jan. 1905 i Skaarupøre

Jørgen Christian Hempel var kun 20 år gammel, da han i 1915 startede sin lille malingsfabrik på Amager. Inden da havde han taget realeksamen i Hesselager, fået handelsuddannelse hos Chr. Hennings & Co. I Odense, hos Carl Oberlænder i Hamburg og i Skibsfarvefabrikken Selandia i København.

Startet i små kår fik han dog en større virksomhed op at stå. Han indledte et samarbejde med skibsreder A.P. Møller, og derefter med shippingvirksomheder i hele verden.

I dag er J. C. Hempel skibsmalingsfabrik et af verdens største.

Aage Hempel grundlagde et stort skibselektronik firma.

 

I 1921 var ”Maegaard” overtaget af gårdejer Valdemar Thorvald Krarup, født den 21. april 1879 i Vilsted ved Løgstør i Ålborg Amt, søn af sognepræst Nicolaj Thue Krarup og hustru Henriette Axeline Emilie Frost Vilsted.

Allerede samme år flyttede familien til en præstegård i Udby ved Kalundborg, hvor Valdemar fik sit barndomshjem indtil 1892. Da der var 11 børn i Familien, var der ikke råd til en uddannelse, så Valdemar blev landmand. Efter nogle år som elev på forskellige gårde, kom Valdemar på Tune Landbrugsskole, og derfra til Arreskov gods ved Korinth som forvalter.

I 1904 rejste Valdemar til USA, hvor han fik arbejde på en gård i staten Iwoa. Senere kom han til Californien i byen San Francisco, hvor han fik arbejde i en forretning hvor de handlede med jern, træ og andre bygningsartikler. I 1908 oplevede han det store jordskælv i San Francisco, hvor der var mange døde og meget store materielle skader. Efter katastrofen var der meget der skulle genopbygges, og der var mange penge at tjene.

I 1909 tog han østpå til staten Pensylvania, hvor han forpagtede en stor farm. I Danmark havde han lært brugen af kunstgødning, og den praksis indførte han også på farmen.

Han opkøbte også slagtekvæg og sendte dyrene til de store slagterier i Chicago, det gav en stor fortjeneste.

I 1914 rejste Valdemar hjem til Danmark, hvor han for sine optjente dollars købte Maegaard.

Valdemar Krarup blev gift den 18. juli 1917 i Skårup kirke til Anne Marie Rasmussen, født den 23. jan. 1888 i Skårup sogn, datter af ejer af Skårup Skovmølle Hans Rasmussen og hustru Mette Kirstine Madsen.

Børn:       Nanna Emilie Krarup                                f. 12. april 1918 i Skaarupøre

                Emilie Kirstine Krarup                              f. 2. aug. 1919 i Skaarupøre

                Hans Aage Krarup                                    f. 19. nov. 1920 i Skaarupøre

                Else Krarup                                               f. 1. nov. 1922 i Skaarupøre

Hans Aage Krarup overtog gården efter sine forældre.

4.       Familien Hansen et hus (matrikel nr. 9c).

Cordt Hansen, skibstømmer, er født den 3. sep. 1859 i Skaarupøre, søn af træskomand Hans Peter Larsen og hustru Maren Rasmus-datter. Gift den 6. april i Skårup kirke.

Ane Nielsen, kone, født den 19. sep. 1864 i Landet sogn på Tåsinge.

Børn:       Kirsten Caroline Hansen                          f. 21. aug. 1891 i Skaarupøre

                Lars Skytte Hansen                                   f. 7. aug. 1893 i Skaarupøre

                Anna Kora Hansen                                    f. 28. marts 1901 i Skaarupøre

                Svend Harald Georg Hansen                    f. 7. maj 1903 i Skaarupøre

                Inga Marie Hansen                                  f. 21. aug. 1905 i Skaarupøre

Inga Marie Hansen overtog huset efter sine forældre.

 

5.       Familien Olsen et hus (matrikel nr. 9b).

Niels Olsen, maskinist, født den 29. sep. 1858 i Flinterup sogn, Sorø amt, søn af Husmand Ole Johansen og hustru Karen Nielsen Flinterup.

Ella Dorthea Ammitsbøll er født den 11. feb. 1865 i Nørre Vedby, Maribo Amt, datter af husmand Anders Rasmussen Ammitsbøll og hustru Maren Sophie Jensen.

Børn:       Hans Christian Olsen                                f. 5. feb. 1888 i Nørre Vedby

                Agnes Margrethe Olsen                           f. 25. feb. 1892 i Nykøbing Falster

                Kamma Oline Olsen                                 f. 12. sep. 1894 i Svendborg

                Selmer Emanuel Olsen                            f. 28. april 1898 i Svendborg

                Valborg Sophie Olsen                               f. 6. sep. 1899 i Svendborg

6.       Familien Jensen et hus (matrikel 4d).

Jørgen Jensen , skibstømmer, født den 31. maj 1866 i Kirkeby sogn, søn af Jens Jørgensen og hustru Maren Jørgens-datter Dons Højrup. Gift den 12. nov. 1886 i Skårup kirke.

Helene Rasmussen, kone, født den 10. marts 1860 i Skaarupøre, datter af skipper Peder Rasmussen og hustru Anne Marie Hans-datter i Skaarupøre.

Børn:       Kristian Marius Jensen                             f. 17. marts 1888 i Skaarupøre

                Ane Marie Jensen                                    f. 18. sep. 1890 i Skaarupøre

                Maren Johanne Margrethe Jensen          f. 8. Maj 1893 I Skaarupøre

                Jørgen Emil Jensen                                  f. 10. Dec. 1895 i Skaarupøre

                Thorval Alfred Jensen                              f. 13. jan. 1898 i Skaarupøre

 

Huset blev senere (1916) overtaget af fisker Morten Christensen og hustru Mary Christensen.

 

 

 


Læs min billedbog her nedenfor. God fornøjelse :-)
Klik på bogen og siderne for at bladre i billedbogen:
Din "Flash" afspiller har brug for at blive opgraderet

For at se denne side kan du klikke her for at hente den seneste version af "Flash" fra Adobe. Når installationen er overstået kan du vende tilbage hertil og se siden.

Hvis du ser denne besked selvom du lige har opgraderet Flash så prøv at lukke alle Internet Explorer vinduer ned, start op igen og kom tilbage til denne side.

Du kan også klikke her for at se billedbogen uden at hente Flash, med det kan godt være det ikke ser ud som det skal.

Annikki Vest 06.02.2021 11:14

Jeg er efterkommer af Rasmus Peter Jensen, født den 10.10.1861 med min oldemor, de boede Grønnevej 202, findes de her på siden?

Iwan Andersen 18.10.2020 13:29

Hej Keld
Dejligt at læse om ens familie, vi voksede op nede i Aspedam.
Var H. C. Hendriksen din farfar, er selv barne barn af Edith Marie Hendriksen.
/Iwan

Clara Svendsen 06.10.2017 12:15

Du skriver at Ella Christensen d.a. Morten Christensen bliver viet til din farbror
Bernhard Henriksen, i Skårup kirke 20.september 1942. Jeg kan ikke se dem

GERARD CRAWFORD 19.10.2016 16:17

Christian had three children: Marius, Frank and Dorothy. Dorothy was my mother.
Christian worked on the Sydney docks until his death by accident there in 1952.

Gerard Crawford 19.10.2016 16:14

Hello, thanks for your site. Jorgen Jensen from Skårupøre was my great-grandfather. Christian Marius Jensen was my grandfather. He went to Australia in 1911.

Jette Mejnertsen 12.03.2015 07:41

Hej Keld.Du har før hjulpet mig med Rubjerg. Nu har jeg fundet et billede på arkiv.dk - nrB8953. Jeg søgte på Skårupøre. Kender du noget til det.Vh Jette

bent vestergaard 01.01.2015 13:39

Har lige kigget hurtigt og vender snarest tilbage til det. Meget stort arbejde. Tak for det. Og meget interessant.

Yvonne Frederiksen 22.06.2013 13:03

Ligger inde med en del billeder fra Niels Peters tid i Alaska .
Hilsen yvonne

Yvonne frederiksen 22.06.2013 12:57

Hej
Meget spændende side om min families historie.
Jeg er Yvonne frederiksen (Nielsen). Datter af Carl Laurits Oluf Albert Nielsen .

Leo Gulmark 23.02.2013 23:19

Min oldefar Murermester og husmand Hans Nielsen Søgaard fra Kirkeby har boede i Skårupøre i slutningen af 1800 tallet inden han igen flyttede til Kirkeby

Jette Mejnertsen 31.08.2012 20:52

Hej Keld. Ved du , hvornår Niels Hansen blev kromand i Skårupøre på Strandgården ?
vh Jette Mejnertsen

keld henriksen 25.01.2013 16:07

Hej Jette. Niels Hansen overtager Strandgaarden ca. 1820. Niels dør d. 11.11.1882 i Aaby 90 år gammel. han er måske født d.8.dec.1791 i Tved,
v.h. keld

Jette Mejnertsen 24.08.2012 08:48

Tak for din gode side om Skårupøre. Er du nogensinde stødt på navnet Rubjerg.
Min familie har boet der.

Keld Henriksen 25.08.2012 13:46

Hej Jette
Rudbjerg er et lille skovområde mellem Skårupøre og Svendborg med tre huse. Bent Vogn bor i et af husene.
Venlig hilsen
Keld

Anne-Marie Prahl 13.03.2012 16:13

Din side er velskrevet og interessant. Mon du har fundet ud af, hvornår og hvor Susanne Hansdatter Kier blev gift med Jørgen Larsen (antagelig omkr. 1720)?

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 16:33

Det drejer sig om en lille rettelse. Peter Friedlieb Lagonis første hustru var Anna Madsen, som han fik tre børn med. Den yngste var Anna Johanne Frederikke

04.11 | 00:39

Do you have a copy of the Fæstebrev that the family recieved when they were alotted the land in 1763?

27.10 | 06:45

Hej Jytte
Ja lidt. Send din e-mail
hilsen Keld

22.10 | 11:09


Hej flot hjemme side. har du noget på Juliegård, i dag nr 27 Skårup Tværvej 1, jeg kan ikke finde den i din beskrivelse af ejendomme mvh Jytte