Rejsedagbog
Turen går til Syltemade Ådal.

Tirsdag den 17. maj 2011.


Vi mødtes ved SG halden i Svendborg og kørte i samlet flok de ca 12 km til pakeringspladsen på Langegydevej ca. 2,1 km syd for Vester Skerninge.

Fra pakeringspladsen gik vi ned af en meget stejl sti til Åen.
På venstre side af stien afgræssede kreature området. Svendborg kommune samarbejder med lodsejerne i ådalen om afgræsningen. Den fredede ådal rummer beskyttede og sjældne naturtyper som kildevæld, eng, mose og overdrev.
Der er en enestående artsrigdom af planter, fugle, insekter og svampe, som trives i det åbne landskab.

Syltemade å har sit udspring ved Sørup sø. Ved slutningen af sidste istid 10.000 år f. kr. var Fyn dækket af et tykt lag is.
Isranden lå nord for Sørup sø. Smeltevandet løb i en rivende strøm mod vest gennem Hvidkilde sø, Nielstrup sø, Ollerup sø og videre mod syd, hvor den skar sig dybt ned gennem landskabet og dannede Syldemade Ådal.
Smeltevandet skyllede en mængde ler, grus og sten med sig, der blev til Syldemaden, som kan ses ved Ballen havn.
Syldemade betyder "våde enge", som vi oplevede idag på stien langs åen.

I maj og juni er der særlig godt at gå tur ved åen, der er ingen myg og områdets spændende flora viser sig fra sin smukkeste side. Den fine duft fra vandmynte og blomstrende hvidtjørn, bækken der klukker i slyngningerne, sang fra småfuglene og dansende guldsmedepar, gør turen langs åen til en dejlig oplevelse.

Landskabet er ikke kun en kullisse fra en svunden tid, hvor bønderne lod deres dyr afgræsse enge og overdrev. De forskellige naturtyper giver plads til mange forskellige planter, fugle og dyr.
Vi så eng-kabbelejer, bidende ranunkel, korsknap, alm. løvetand, ærenpris, kodriver, engkarse, trævlekrone, eng-forglemmigej, dueurt, mjødurt, læge baldrian og mange flere,

I skrænterne langs åen udspringer flere steder kildevæld, hvor iskold, kalkrig, rent grundvand vælder frem og løber ned til åen. Her trives planter, mosser og insekter, der ynder det særlige miljø. På billedet ses en stor mængde Ramsløg.

Åen er nogle steder bred med stille strøm, som vist på dette billed, andre steder er åen smal med en rivende strøm.

Kort over Syldemaden Ådal kan findes på pakeringspladsen.
Vi gik den ca. 3,5 km lange stid mod nord langs åen og af landevejen tilbage til pakeringspladsen.
Det var en dejlig tur, som varmt kan anbefales.

Keld  Ulla  Laila

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 16:33

Det drejer sig om en lille rettelse. Peter Friedlieb Lagonis første hustru var Anna Madsen, som han fik tre børn med. Den yngste var Anna Johanne Frederikke

04.11 | 00:39

Do you have a copy of the Fæstebrev that the family recieved when they were alotted the land in 1763?

27.10 | 06:45

Hej Jytte
Ja lidt. Send din e-mail
hilsen Keld

22.10 | 11:09


Hej flot hjemme side. har du noget på Juliegård, i dag nr 27 Skårup Tværvej 1, jeg kan ikke finde den i din beskrivelse af ejendomme mvh Jytte