Rejsedagbog
En vandretur gennem Aabyskov

 

En vandretur gennem Aabyskov i året 1906 fortalt af Keld Bøge Henriksen

Aabyskov ligger i Skaarup Sogn, Sunds Herred, Svendborg Amt.

Skaarup Sogn, det største i Herredet, omgives af Svendborg Købstads jorder, Tved Sogn og Gudme Herred (Brudager og Vejstrup Sogne) fra hvilket det adskilles ved Vejstrup å, samt Store Bælt og Skaarup sund, mellem Fyn og Thurø. Kirken, mod Nord, ligger ca. 1 Mil N. Ø. For Svendborg.

De noget højtliggende og bakkede jorder, med temmelig brat fald mod kysten, er overvejende lermuldede. En del skov (Skovdong, Klingstrup skov, Søskoven, Dyrehaven, Fruerskov, Storehave, Aabyskov m. m.). Gennem Sognet går den nye Landevej fra Svendborg til Nyborg og Nyborg-Svendborg Banen.

Fladeindholdet 1896: 4969 Td. Ld., hvoraf 2484 besåede (deraf med hvede 95, rug 444, byg 563, havre 547, bælgsæd 19, frøavl 12, blandsæd 429, grøntfoder 207, kartofler 26, andre rodfrugter 142), afgræsning 660, høslæt, brak, eng m. m. 1066, have 68, skov 455, moser 74, kær og fælleder 26, veje og byggegrunde 120.

Kreaturhold 1893: 457 heste, 1759 hornkv., 685 får og 632 svin. Ager og eng Hartkorn 1895; 94 selvejergårde 404, 285 huse 63, og 12 jordløse huse. Befolkning i 1890; 1859.

Erhverv: 133 levede af immat. Virksomhed (deraf 64 seminarieelever), 962 af jordbrug, 5 af gartneri, 38 af fiskeri, 383 af industri, 50 af handel, 124 af skibsfart, 73 af daglejervirksomhed, 67 af deres midler og 15 under fattigv. Skibsfarten har en del betydning.

I Sognet Byerne: Skaarup ved den nye landevej, med kirke, præstegaard, statsseminarium, 2 skoler (byskole og organistskolen), fattiggaard, hospital (”Klosteret”, oprettet 1652 af Henning Valkendorf til Glorup og Klingstrup, med et hus ved kirken – den gamle kirkelade), andelsmejeri (Rosenkilde), gæstgiveri, jernbane-, telegraf- og telefonstation; Øster Aaby ved samme landevej, Holmdrup med børnehjemmet ”Petersminde, Holmdrup huse med jernbaneholdeplads, Aabyskov med skole (”Christian Frederiks skole) og forsamlingshus. Udskibningsstedet Skaarupøre med kro.

Hovedgaarden Klingstrup: 402 Td. Ld., heraf 12 eng og mose, 104 skov og 21 fæstehuse, resten ager. Hovedgaarden Ny Klingstrup har 175 Td. Ld., heraf 9. eng og mose, 6 skov og have, resten ager. Til gaarden hører en vandmølle. Bøgeskovgaard har 147 Td. Ld., Maegaard har 130 Td Ld., Nøjsomhed 106 Td. Ld., desuden Juliegaard og Skovmøllen.















Matrikelkort fra 1805

Kort over Aaby skovhuse 1845.

 

Turen begynder på Åbyskovvej ved ”Skyttestedet”

Matrikel nr.25 – ”Skyttestedet.

Skyttestedet er den ældste bebyggelse i Aabyskov. Før 1800 var hele området en stor skov, der havde ligget her siden stenalderen. Bøgeskoven er den sidste rest af denne store skov. Skoven hørte under byen Aaby (Øster Aaby), heraf navnet Aabyskov. Skoven var ejet af Klingstrup Hovedgaard og blev hovedsalig anvendt til de store herregaardsjagter.



Klingstrup Hovedgaard var frem til 1532 ejet af Odensebispen og derefter et kongeligt Len, som til 1542 indehaves af Niels Steen, der hidtil havde været bispens lensmand på Klingstrup. I 1564 fik Peder Lykke til Skovsbo Klingstrup i pant, der bestod af Klingstrup Hovedgaard, en mølle, samt 7 bøndergårde. I 1621 blev Klingstrup overtaget af Claus Brockenhuus på Broholm, der opførte en ny hovedbygning. I 1637 solgte han gården, der foruden Hovedgaarden bestod af en mølle, 21 bøndergårde, 2 huse og Skårup kirke, til Henning Valkendorff på Glorup slot. Henning Valkendorff opførte en ny ladegaard og forøgede godset betydeligt.

 

Glorup er en herregård beliggende i Svindinge Sogn på Sydøstfyn. Den blev opført i det 15. århundrede på sin nuværende beliggenhed og lå tidligere nærmere landsbyen Svindinge, nævnt allerede i midten af trettenhundredtallet.

Glorup var oprindelig bygget som en renæssancegård, men blev først 1742-43 ombygget i barokstil af Philip de Lange og dernæst i 1762-65 ombygget af Christian Joseph Zuber (efter udkast af Nicolas-Henri Jardin) til et tidstypisk louis seize-slot med tilhørende anglo-kinesisk have. Tagrytteren er tilføjet 1773-75. Nyt tag i 2003.

H.C. Andersen var en hyppig gæst på Glorup og opholdt sig der i sammenlagt ca. ét år af sit liv. [1]

Glorup indgår i Danmarks kulturkanon i kategorien arkitektur. Glorup og Rygaard godser er på 1132 hektar. Begge godser indgik tidligere i Stamhuset Moltkenborg, der oprettedes af Sophie Hedvig Raben til fordel for sin ældste søn greve Gebhard Moltke.

Valkendorf, tysk uradelig slægt, indvandret til Danmark i 1300-t. Henning Valkendorfs (levede 1374) sønnesøns søn Axel (d. 1483) erhvervede Glorup på Fyn, som blev slægtens hovedgods. I 1500-t. fik tre af slægtens medlemmer sæde i det danske rigsråd. Slægten var indgift i den danske højadel, og dens status kulminerede med rigshofmester Christoffer Valkendorf. Slægtens danske mandslinje uddøde i 1747.

I 1791 dødede den sidste i familien Valkendorff, og da arvingerne ikke kunne enes om hvem der skulle arve gården, blev den solgt til vicelandsdommer på Fyn, stiftamtmand i Ribe, etatsråd Hans Koefoed på Vejstrupgaard. Hans Koefoed solgte Klingstrup videre til hertug Frederik Christian af Augustenborg, der i 1800 frasolgte Aabyskov.

 



Frederik Christian, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg (28. september 1765 på Augustenborg Slot – 14. juni 1814 sammesteds) var den førende skikkelse i den augustenborgske hertugslægt og på et tidspunkt en af de mest betydningsfulde mænd i den danske konges riger, da han i en periode besad den næsthøjeste post i gehejmestatsrådet, kun overgået af kongen.



Fra Augustenborg Slot stod færdigt i 1776 til den tragiske treårskrig, var det lille hof i Augustenborg et kulturelt og politisk centrum, hvor nord og syd, dansk og tysk mødtes. Hertugen var begejstret for oplysningstidens ideer, ja, endog for frihedsrøret i Frankrig, indtil det skejede ud i vold. Han korresponderede med Schiller og andre europæiske åndspersonligheder. Jens Baggesen og andre forfattere var skattede gæster. Og hertugen gik i modsætning til kong Frederik VI varmt ind for trykkefriheden.



I regeringen (gehejmestatsrådet) var Frederik Christian den første moderne uddannelsespolitiker. Som patron for universitetet ivrede han for gennemgribende reformer, herunder oprettelse af statsvidenskabelige og forvaltningsmæssige universitetsgrader. Det var tanker, som hans biologiske svigerfader Struensee havde haft, og som først virkeliggjordes generationer senere.



Han og hustruen Louise Augusta ansås i begyndelsen af 1790'erne for at være revolutionsvenlige. Ved en offentlig tale på Universitetet tiltalte han – for første gang i Danmark – tilhørerne som "borgere", den titel som den franske revolution havde indført for frie, lige mennesker. Men efter 1793 bevægede han sig hastigt mod højre, og hans politiske holdninger medførte rivninger med hustruen, der livet igennem bevarede sine revolutionære principper.



Han var ateist, og modarbejdede religionens indflydelse på skolen. Han ønskede endda at afskaffe alle former for religionsundervisning i skolen og dens overbygning, den "lærde skole". På Universitetet, som hidtil havde uddannet præster og jurister, indførte han humanistiske fag: hans privatsekretær Knud Lyhne Rahbek blev ansat og underviste som den første i Danmak i moderne dansksproget litteratur.



Frederik Christian var ikke specielt populær. Hans noget pedantiske form og hans klejne skikkelse gjorde ham til et oplagt offer for københavnerviddet, der døbte ham “Hans lille Højhed”



Gennem sit giftermål blev han svoger til kronprinsen, den senere Frederik VI. kronprinsens halvsøster Louise Augusta var frugt af forholdet mellem Johann Friedrich Struensee og Christian 7.’s dronning.



Ganske vist stod hertugens indviklede arvekrav på hertugdømmerne Slesvig og Holsten som en skygge mellem svogrene, men hertugens ægteskab var synligt lykkeligt: to begavede mennesker supplerede hinanden, hun med livlighed, kreativitet og ånd, han med fornuft, politisk og pædagogisk begavelse. Deres børneflok viste, at der var liv og energi i slægten – i modsætning til de hensygnende oldenborgere.



Midt under Napoleonskrigene blev forholdet mellem Frederik VI og augustenborgerne ødelagt som følge af en konflikt angående den svenske trone: I 1809 var den svenske konge død, og den nye konge var stadig barnløs i en alder af 60. Svenskerne udså sig hertugens broder Prins Christian August, som var en populær dansk guvernør og feltmarskal i Norge, til tronfølger. Det var ganske bemærkelsesværdigt, fordi Danmark og Sverige var i krig.



Det gav augustenborgerne mulighed for at nærme sig magtens centrum. Men Frederik 6. var også interesseret i den svenske trone for at kunne samle Norden. Han så med dyb skepsis på augustenborgernes manøvrer. Konflikten mellem hertugen og kongen brød ud i lys lue, da Christian August døde under mystiske omstændigheder, før han kom på tronen. Konflikt viste sig at være absurd, da svenskerne ikke ville have nogen af dem, men valgte den franske marskal Bernadotte.



Frederik Christians loyalitet over for Frederik 6. fik en ende, da kongen med bl.a. en flådeblokade omkring Als søgte at forhindre ham i at få den svenske trone. Hertugen forsøgte at manøvrere i det skjulte, men kongen var hele tiden orienteret om alt, hvad hertugen foretog sig: Louise Augusta var en stærk og selvstændig kvinde og følte trods sit lykkelige ægteskab loyalitet over for sin bror, kongen. Hun gav alle fortrolige oplysninger om hertugens manøvrer videre til København.



Fra da af var hertugen ude i kulden; det var snarere magtspillet om den svenske trone end den nationale konflikt, der lagde grunden til den augustenborgske hertugslægts modsætning til Danmark.



Hertugen kom ud af sagen med tab af alle magtpolitiske muligheder. Han måtte koncentrere sig om arveretten i Slesvig og nedlægge alle sine embeder ved regeringen i København. Han blev i 1814 i Augustenborg til sin tidlige død som en bitter mand med et ødelagt helbred. Hertugparrets harmoniske ægteskab var ødelagt. Det fortsatte, men tilliden mellem ægtefællerne blev aldrig genoprettet.



Frederik Christians ganske unge søn Christian August arvede hertugtitlen.

Ca. halvdelen af skoven blev til Bøgeskovgaard, der blev opført i 1802, resten blev udstykket i 17 parceller (25 til 42).

 

Skyttestedet var i 1801 beboet af;

Lars Christensen 38 år Boelstedsbeboer og skovfoged

Anne Aman 42 år hans kone d. 27. dec. 1811

Rasmus Rasmussen 27 år tjenestekarl

Maren Rasmusdatter 21 år tjenestepige, datter af Rasmus Jensen og Maren Jørgensdatter i Aaby.

Anne Aman dør den 27. dec. 1811 i Aabyskov.

Lars Christensen blev gift igen den 1. okt. 1823 i Skårup kirke til

Johanne Kordtsdatter f. 1. dec. 1800, datter af gårdmand Kordt Hansen og Anne Marie Jacobsdatter Aaby Mark (matr. nr. 7) ”Brogaard”.

Christen Larsen f. 9. mar. 1824 deres søn Aabyskov

Jørgen Larsen f. 26. apr. 1825 deres søn Aabyskov

Maren Marie Larsdatter f. 21. apr. 1827 deres datter Aabyskov

Søren Larsen f. 27. feb. 1829 deres søn Aabyskov

Jørgen Larsen blev urmager hos uhrmager Lars Kordsen og Anne Hansdatter i Skaarup By.

Maren Marie Larsdatter blev døbt den 17. juni 1827 i Skårup kirke, gik i Christian Frederiks skolen i Aabyskov og efter sin konfirmation den 1st. Søndag efter påske i 1841 i Skårup kirke, blev hun tjenestepige hos Moderen. I 1855 blev hus husholderske på Bøgeskovgaard.

Maren Marie Larsen blev gift den 13. dec. 1856 i Skårup kirke tilErik Hansen, f. 25. okt. 1815, forpagter på Bøgeskovgaard, søn af gårdmand Hans Nielsen og Anne Rasmusdatter i Aaby.

Christen Larsen blev døbt den 28. marts 1824 i Skårup kirke, gik i Christian Frederiks skolen og efter sin konfirmation den 22. april 1838 i Skårup kirke, blev han tjenestekarl hos moderen.

Lars Christensen død d. 9. feb. 1838 I Aabyskov.

Johanne Kordtsdatter dør d.7.03.1871 i Aabyskov.

1880

Christen Larsen blev gift den 30. jan. 1852 i Skårup kirke til Christiane Wilhelmine Larsdatter, f. 13. marts 1824 i Skaarup sogn.

Johanne Larsen f. 23. mar. 1852 deres datter Aabyskov

Johanne Larsen blev gift den 2. juni 1876 i Skårup kirke til Martin Jensen fra Vejstrup.

Martin Jensen f. 18. sep. 1850 Landmand Vejstrup

Kristen Skytte Jensen f. 11. juni 1876 deres søn Aabyskov

Anna Jensen 27 år husholderske

Mette Katrine Hansen 18 år tjenestepige

Johanne Larsen dør d. 17. mar. 1878 i Aabyskov.

Martin Jensen blev gift igen den 13. apr. 1883 i Skårup kirke til Hanne Dorthea Larsen, f. 17. sep. 1855 i Aaby, datter af gårdmand Lars Christensen og Maren Andersdatter, Aaby Mark.

De overtog senere ”Strandgaarden” i Skaarupøre.

Christiane Wilhelmine Larsen dør d. 6. Nov. 1855 I Aabyskov.

Søren Larsen blev døbt den 22. marts 1829 i Skårup kirke, gik i Christian Frederiks skole og blev efter sin konfirmation den 23. april i Skårup kirke, tjenestekarl hos moderen.

Søren Larsen blev gift den 26. feb. 1864 i Skårup kirke til Nielsine Benedicte Pedersdatter fra ”Bøgeskovgaard”, f. 15. jan. 1836 i Aabyskov, datter af husmand Peder Larsen og Elsebeth Nielsdatter, (matr. nr. 31) Aabyskov. Efter deres bryllup flytter de til et hus på Skårup Mark.

Jørgen Larsen Dall f. 23. apr. 1864 deres søn Skaarup mark

Johanne Larsen f. 28. maj 1868 deres datter Skaarup mark

Jørgen Larsen Dall blev gift den 26. feb. 1887 i Skaarup kirke til Maren Johansen, f. 21. okt. 1860 datter af Johannes Nielsen og Mette Marie Hansdatter. Mette Marie Hansdatter er datter af sømand Hans Andersen Nielsen og Ellen Christiansdatter i Skaarupøre.

Børn; Marie Kirstine Larsen Dall f. 13. juni 1888 i Øster Aaby

Anna Nielsine Larsen Dall f. 3. maj 1898 i Skaarup

Johanne Larsen blev gift den 1. sep. 1898 i Skårup kirke til husmand Hans Hansen, f. 8. feb. 1862 i Svendborg.

Børn; Erik Hansen f. 8. mar. 1899 Aabyskov

Søren Skytte Hansen f. 16. apr. 1900 Aabyskov



Christen Larsen dørd.2.06.1887 i Aabyskov.

1890

Skyttestedet” blev overtaget af ”Bøgeskovgaard”. Jorden blev lagt til Bøgeskovsgaards jorde og husmandsstedet blev herefter anvendt til beboelse for de ansatte på Bøgeskogaard.

1906

Hans Christiansen f. 22. feb. 1871 Daglejer Tullebølle

Gift den 31. maj 1895 i Tullebølle kirke til

Marie Petrine Mogensen f. 4. jan. 1859 hans kone Skaarupøre

Datter af fodermester Hans Mogensen og Ingeborg Marie Hansdatter i Skaarupøre.

Alma Jørgine Christiansen f. 19. maj 1895 deres datter Aabyskov

Herman Thorvald Christiansen f. 8. sep. 1897 deres søn Aabyskov

1930

Hans Christiansen f. 22. feb. 1870 Daglejer Tullebølle

Marie Petrine Mogensen f. 4. juni 1863 hans kone Skaarup sogn



 

Matrikel nr. 38 – Aabyskov skole

Skolen startede ca. 1817 i Aabyskov i lejede lokaler og skolebygningen blev opført i 1826. Claus Hansen var eneste lærer på skolen, så hans kone Maren Nielsdatter må undervise de mindste børn.

Skoleloven fra 1814 - undervisning for alle

Skolerne på landet hed almueskoler.

I 1814 fik Danmark en banebrydende lov om skolen. Det blev bestemt, at alle børn i hele landet skulle have syv års gratis undervisning. Danmark var dermed et af de første lande i Europa, der fik en lov, der sørgede for skolegang til alle børn.

Udenadslære og terperi

Der blev undervist i kristendom, læsning, skrivning og regning. Læreren styrede undervisningen strengt. Man lærte ved at terpe og lære ting udenad – ikke ved at tænke selv. Og kunne man ikke sine ting, eller opførte man sig ikke, som man skulle, blev man straffet.

Kun to klasser

Hver skole havde kun to klasser. En nederste klasse, hvor man gik fra man var 7 til 10 år, og en øverste klasse, hvor de 11-14-årige gik. Det gav ind i mellem nogle meget store klasser. Helt op til 50 elever kunne der være i samme klasse.

På landet og i byen

På landet gik man i skole tre hele dage om ugen, mens man i byen gik i skole seks halve dage om ugen. Det passede til, hvordan hverdagen var i byen og på landet. Så kunne bønder-børnene nemlig have hele dage fri, hvor de kunne arbejde i marken. Og by-børnene kunne have et arbejde i byen efter skole.

I byerne gik piger og drenge sjældent i skole sammen. Det gjorde de på landet.

Skoleloven fra 1814 sørgede for, at de fleste danskere lærte at læse. Den var et led i landboreformerne, der skulle sørge for bedre forhold for folk på landet. Ved at lære og læse og skrive fik bøndernes børn nemlig mulighed for at blive dygtigere, hæve sig fra fattigdommen og få et bedre liv.

Loven fra 1814 var en af de vigtigste love for skolen i Danmark helt frem til 1937.

Claus Hansen f. 1792 Kirkesanger og Skolelærer Svendborg

Gift den 20. juli 1817 i Ringe kirke

Maren Nielsdatter f. 1794 hans kone Rynkeby

Peder August Hansen f. 14. aug. 1817 deres søn Ringe sogn

Henrik Julius Frederik Hansen f. 7. mar. 1819 deres søn Aabyskov

Julie Wilhelmine Kristine Hansen f. 4. feb. 1821 deres datter Aabyskov

Maren Nicoline Hansen f. 30. maj 1824 deres datter Aabyskov

Marie Sofie Hansen f. 24. juli 1829 deres datter Aabyskov

Gertrud Hansine Hansen f. 27. maj 1832 deres datter Aabyskov

Anne Katrine Nielsine Christiane Hansen f. 15. aug. 1835 deres datter Aabyskov

Carl Emil Hansen f. 6. okt. 1837 deres søn Aabyskov

Peder August Hansen blev gift den 25. juni 1841 i Skårup kirke til Ellen Nielsen, f. 29. sep. 1820 på Thurø, datter af skibsreder Niels Chr. Nielsen og Anne Cathrine Olsdatter i Skaarupøre (matr. nr. 3a). De overtog et husmandssted i Skaarupøre (matr. nr. 4a).

Claus Hansen dør d. 3. apr. 1856 i Aabyskov.

Johan Frederik Nielsen, f. 1826 i Haderslev Amt, blev lærer på skolen i 1856. Han blev gift den 22. dec. 1864 i Skårup kirke med sin tjenestepige Ane Marie Knudsen, f. 1835 i Langaa sogn.

Ca. 1890 blev Peder Ernst Georg Nielsen enelærer på skolen. Han er født den 28. feb. 1864 i Rudkøbing. Hans kone Christiane Dagmar Edvardine Jantzen, f. 16. aug. 1868 i Middelfart, blev lærerinde på skolen i 1906.





Skolen brændte i 1906, og den nye skole blev opført samme år. I den var der to klasseværelser, en for de yngste børn og en for de store børn. Skolelæren Ernst Nielsen tog sig af de store elever, medens lærerinden tog de små. Lønningerne var små, så der hørte en jordlod til skolen, så læren kunne supplere sine indtægter fra landbruget. Det var den eneste folkeskole i sognet, så læren var ligeledes kordegn i Skårup kirke.

1906

Peder Ernst Georg Nielsen f. 28. feb. 1864 Skolelærer Rudkøbing

Dagmar Christiane Jantzen f. 16. aug. 1868 hans kone Middelfart

Oluf Palm Nielsen f. 18. sep. 1893 deres søn Aabyskov

Johanne Amalie Nielsen f. 27. sep. 1895 deres datter Aabyskov

Asta Karen Nielsen f. 7. dec. 1898 deres datter Aabyskov

Hugo Palm Nielsen f. 5. sep. 1902 deres søn Aabyskov

Søren Christian Jantzen f. 24. Juli 1829 konens fader

Anne Regina Nielsen f. 29. Aug. 1888 Tjenestepige

1916

Thorvald Jensen Hedgaard f. 14. nov. 1882 Skolelærer Skanderborg

Andrea Mølgaard f. 30. dec. 1887 hans kone Randers

Asta Margrethe Hedgaard f. 24. juli 1910 deres datter Viborg

Gudrun Hedgaard f. 11. nov. 1912 deres datter Skanderborg

Emilie Pedersen f. 12. okt. 1894 Tjenestepige

I 1923 blev Majus Hansen, f. 7. okt. 1892 i Simmerbølle på Langeland, udnævnt til førstelærer på Skolen og folkeskolelærer Ellen Nielsen, f. 31. jan. 1902 i Ribe, blev ansat som lærer for de små klasser.

1930

Arnold Majus Hansen f. 7. okt. 1892 Skolelærer Simmerbølle

Edith Hansen f. 23. sep. 1904 hans kone Odense

Ellen Kirstine Nielsen f. 31. jan. 1902 Lærerinde Ribe



 

Aabyskov Forsamlingshus

Aabyskov forsamlingshus blev bygget i 1897 på opfordring af lokale beboer. De havde udsendt en invitation, hvor der blandt andet stod:

Det er et føleligt savn, at der i Skaarupøre ikke findes et lokale, hvor der ved given lejlighed kan samles en større mængde menneske. Rund om i kommunerne rejses store og kostbare forsamlingshuse, men skulle vi her i Skaarupøre samles ved en bibellæsning eller ved et juletræ i skolen, så må vi så at sige stå oven på hinanden og må nøjes med et så lille kvantum luft, at der er uforsvarligt.

Vor ungdom må søge udenfor vor hjemlige kreds for at høre god oplæsning, foredrag og lignende eller for i fællesskab at foranstalte en lille dans.

Af disse og mange andre grunde tillader vi undertegnede os at indbyde til møde på skolen, for at tale sammen om muligheden for at opføre et forsamlingshus her i Skaarupøre.

En af underskriverne var min oldefar fisker Hans Christian Andersen, skibsreder Frits Iversen, skipper Hans Iversen, husmand Niels Pedersen, Rasmus Johan Rasmussen, skibsreder Peder Eriksen Nielsen, og mange flere.

Forslag til resolutioner ved mødet i Aabyskov skole den 2. 2. 1897 angående et forsamlingshus i Aabyskov.

§1. Såfremt byggegrunden til forsamlingshuset kan fås uden udgift for selskabet, må det formenes at en kapital på ca. 2.200,00 kr. er tilstrækkelig, idet det må antages, at beboerne ville tilkøre materialerne frit.

§2. Der tegnes kun aktier, men vil nogen udbetale aktierne straks, er det selvfølgelig ønskeligt. Aktionærerne er solidarisk ansvarlige, og indtægten benyttes til renter og afdrag. Lånet udbetales på 20 år.

§3. Der må ikke findes udskænkning af spirituøse drikkevarer sted i forsamlingshuset, med mindre bestyrelsen i undtagelsestilfælde forud har givet tilladelse.

§4. Tjenestefolk kunne tegne aktier, men skulle stille en sikker kaution, såfremt de rejser fra sognet.

Den 7. marts samme år blev der holdt møde på skolen, hvor byggeudvalget fik bemyndigelse til at bygge huset på en grund, stillet til rådighed af Bøgeskovgaard, og hvor det blev vedtaget at modtage tilbuddet fra Karl Møller Larsen, Aaby om et lån på 2.000,00 kr. Ved licitationen over byggearbejdet blev tilbuddet fra murer Rasmus Andersen, Aabyskov antaget. Huset skulle værre færdigt til efteråret 1897.

Den 18. november 1897 blev forsamlingshuset indviet. Pastor Sørensen Skårup holdt indvielsestalen og udtalte ønsker om, at det liv der kom til at røre sig inden for husets mure, måtte føres på kristelig grund, så det her måtte vise sig, at alvor og gammen. De kunne godt sammen, og den ægte sande frihed, fordragelighed og enighed måtte herske i Aabyskov forsamlingshus.
 

Aabyskov forsamlingshus bruges til meget andet en høstfest; f. eks. familiefester, deletant, spillegilde, dans, foredrag, juletræsfest og skolebørnene har gymnastik i salen.

 

Matrikel nr. 28b – et hus







1906

Lars Jørgen Johansen f. 21. okt. 1889 Tømmerlærling Aabyskov

Maren Jensdatter f. 20. maj 1821 Enke,

Maren Jensdatter dør d.2.11.1910 i Aabyskov.

Huset blev bygget i 1877 som aftægtshus for enken Maren Jensdatter.

Maren Jensdatter f. 20. maj 1821 enke Stoense sogn

Laura Hanne Elise Johansen f. 4. apr. 1854 hendes datter Aabyskov

Hansine Vilhelmine Johansen f.27. sep. 1857 hendes datter Aabyskov
 

Huset overtages af hendes søn styrmand Jens Johansen, gift den 14. nov. 1888 i Skårup kirke med Marie Vilhelmsen fra Broehauge i Vejstrup sogn, datter af husmand og skipper Wilhelm Carlsen og Johanne Marie Nielsdatter.

Lars Jørgen Johansen f. 21. okt. 1889 deres søn Aabyskov

Maren Johanne Vilhelmine Johansen f. 15. okt. 1896 deres datter Aabyskov



I 1915 overtages huset af skipper Christian Andersen, f. 19. apr. 1873 i Svendborg, gift den 25. juni 1898 i Skårup kirke til Juliane Hansine Valborg Christiansen, f. 1. dec. 1873, husmoder, datter af daglejer Søren Christiansen i Aabyskov.

Inger Andersen f. 15. jan. 1909 deres datter Aabyskov

Rasmus Jørgen Andersen f. 30. apr. 1901 deres søn Aabyskov

Anna Andersen f. 12. nov. 1911 deres datter Aabyskov

Karl Andersen f. 6. apr. 1913 deres søn Aabyskov

Valborg Andersen f. 11. juni 1903 deres datter Aabyskov

Gjertrud Andersen f. 24. maj 1915 deres datter Aabyskov

Inger Elisabeth Andersen blev gift den 5. aug. 1928 i Skårup kirke til tjenestekarl Svend Chr. Larsen, f. 31. maj 1908 Kirkeby sogn, søn af gårdejer Ferdinand Larsen og Ane Kirstine Andersen, Slæbæk.

Anna Henriette Andersen blev gift den 19. juli 1936 i Skårup kirke til matros Johannes Ove Larsen, f. 19. sep. 1905 i Slangerup, søn af landpost Niels Peder Larsen og Dagmar Frederikke Cecilie Petra Petersen, Frederiksborg Amt.

Rasmus Andersen blev gift den 21. juli 1929 i Skårup kirke til Anna Munk, født den 10. jan. 1903 i Malling by og sogn, datter af fyrbøder Hans Christian Munk og hustru Nielsine Jakobsen Malling by. De overtog et hus i Skaarupøre matr. nr. 3b.

Børn: Inger Marie Andersen f. 1929 i Skaarupøre

Christa Andersen f. 1933 i Skaarupøre

Niels Erik Andersen f. 1945 i Skaarupøre

Lis Andersen f. 1947 i Skaarupøre

Carl Andersen blev gift den 27. dec. 1938 i Gislev kirke til Kirstine Pedersen, født den 20. maj 1909 i Gislev. De byggede hus i Skaarupøre.

Børn: Karen Vesterlund Andersen f. 1940 på Thurø
 

Grethe Vesterlund Andersen f. 1942 på Thurø

Ulla Vesterlund Andersen f. 1947 i Skaarupøre

Christian Andersen dør den 3. juni 1956 i Aabyskov.

Juliane Christine Valborg Christiansen dør den 7. april 1964 i Aabyskov.

 

Matrikel nr. 39 – et husmandssted

Niels Peter Nielsenf. 7. dec. 1875 Husmand, søn af Poul Nielsen og Jette Marie Pedersen, Bjørnemose Løkke. Gift den 10. sep. 1905 i Vejstrup Valgmenighedskirke til

Karen Marie Rasmussen f. 20. maj 1874 Husmoder Ringe

Poul Nielsen f. 24. apr. 1908 deres søn Aabyskov

Peder Helge Nielsen f. 23. aug. 1909 deres søn Aabyskov



Husmandsstedet blev bygget ca. 1797 af;

Jørgen Poulsen f. 23. okt. 1768 Husmand med jord og Daglejer, søn af bonde Povel Hansen og Johanne Rasmusdatter (23) i Aaby.

Anne Jørgensdatter f. 6. mar. 1771 hans kone, datter af bonde Jørgen Madsen og Bodil Andreasdatter i Skaarup By.

Sidsel Jørgensdatter f. 27. nov. 1791 deres datter Skaarup

Johanne Jørgensdatter f. 8. feb. 1795 deres datter Aaby

Anne Marie Jørgensdatter f. 15. jan. 1798 deres datter Aabyskov

Jørgen Poulsen dør ca. 1805 og Anne Jørgensdatter gifter sig igen med

Rasmus Jacobsen f. 1762 d. 13. maj 1841 Husmand

Børn: Anders Rasmussen f.20. sep. 1807 deres søn Aabyskov

Rasmus Jensen 10 år Plejebarn

Husmandsstedet overtages 1840 af;

Anders Rasmussen blev gift den 9. dec. 1837 i Oure kirke til Anne Marie Jensdatter, f. 21. okt. 1810 i Oure sogn, datter af gårdmand Jens Pedersen og Maren Larsdatter Oure Mark.

Marie Kirstine Rasmine Andersen f. 8. jan. 1839 deres datter Aabyskov

Rasmus Andersen f. 6. aug. 1842 deres søn Aabyskov

Maren Andersen f. 10. okt. 1845 deres datter Aabyskov

Andersine Andersen f. 25. sep. 1848 deres datter Aabyskov

Laurentine Andersen f. 19. sep. 1855 deres datter Aabyskov

Maren Andersen blev gift den 6. nov. 1874 i Skårup kirke til Hans Pedersen fra Aaby Mark.

Rasmus Andersen blev gift med Ane Kirstine Henriksen, f. 31. dec. 1846 i Tved, datter af Henrik Rasmussen og Anne Dorthea Larsdatter i Tved. De overtog Husmandsstedet.

Rasmus Jacobsen dør den 13. maj 1841 i Aabyskov.

Anne Jørgensdatter dør d.5.05.1856 i Aabyskov.

Anne Marie Jensdatter dør d.18.12.1873 i Aabyskov.

Rasmus Andersen f. 6. aug. 1842 deres søn Aabyskov

Ane Kirstine Henriksen f. 31. dec. 1846 hans kone Tved

Ane Marie Andersen f. 7.05.1868 deres datter Tved

Anders Henrik Andersen f. 18. sep. 1870 deres søn Aabyskov

Peder Marius Andersen f. 25. nov. 1872 deres søn Aabyskov

Dorthea Christine Andersen f. 7. dec. 1874 deres datter Aabyskov
 

Kristian Andersen f. 8. nov. 1876 deres søn Aabyskov

Hansine Olivia Andersen f. 10. mar. 1879 deres datter Aabyskov

Victoria Karoline Andersen f. 5. juni 1881 deres datter Aabyskov

Karen Sophie Andersen f. 18. jan. 1885 deres datter Aabyskov



Ane Marie Andersen blev gift den 16. nov. 1894 i Skårup kirke til arbejdsmand Knud Rasmussen fra Svendborg.

Anders Rasmussen dør d.8.12.1901 i Aabyskov.

Rasmus Andersen dør d.24.08.1902 i Aabyskov.

Husmandsstedet overtages 1905 af;

Niels Peter Nielsenf. 7. dec. 1875 Husmand, søn af Poul Nielsen og Jette Marie Pedersen, Bjørnemose Løkke. Gift med

Karen Marie Rasmussen f. 20. maj 1874 Husmoder Ringe

Poul Nielsen f. 24. apr. 1908 deres søn Aabyskov

Peder Nielsen f. 23. sep. 1909 deres søn Aabyskov

Niels Peder Nielsen dør den 30. juni 1957 i Aabyskov.

Karen Marie Rasmussen dør den 28. maj 1957 i Aabyskov.

 

Matrikel nr. 28d – et husmandssted

Husmandsstedet blev bygget i 1800 af Mads Rasmussen 33 år Husmand med jord og daglejer, søn af bonde Rasmus Hansen og Karen Madsdatter (1) i Aaby.

Kirsten Hansdatter 32 år hans kone

Dorthe Madsdatter 3 år deres datter

Niels Hansen 18 år søefarende, søn af Hans Jørgensen og Anna Rasmusdatter i Aaby.

Sætteskipper Johan Larsen overtog husmandsstedet ca 1815.

Johan Larsen f. 14. mar. 1787 d. 2. nov. 1844 Husmand og Sætteskipper, søn af gårdejer Lars Hansen ”Drostgaarden”. Gift den 16. dec. 1815 i Skaarup kirke

Anne Katrine Jensdatter f. 17. mar. 1788 hans kone Aaby, datter af husmand Jens Hansen og Johanne Jørgensdatter i Aabyskov.

Lars Jørgen Johansen f. 11. juli 1817 deres søn Aabyskov

Karen Johansdatter f. 11. juli 1817 deres datter Aabyskov

Maren Johansdatter f.21. mar. 1824 deres datter Aabyskov

Jens Christian Johansen f. 15. okt. 1833 deres søn Aabyskov

Husmandsstedet blev overtaget af skipper Lars Jørgen Johansen i 1844.
 

Lars Jørgen Johansen er født den 11. juli 1817 i Aabyskov, søn af Johan Larsen og Anne Katrine Jensdatter matr. nr. 28a. Lars Jørgen er født og opvokset på et husmandssted i Aabyskov matr. nr. 28a. Han gik i Aabyskov skole og efter sin konfirmation i 1832 i Skårup kirke kom han ud at sejle som skibsdreng.

Han blev skipper i 1840 og gift den 20. dec. 1844 i Skårup kirke til

Maren Jensdatter f. 20. maj 1821 hans kone, datter af baadfører Jens Nielsen og Maren Hansdatter Aaby Mark.

Jens Johansen f. 1. nov. 1849 deres søn Styrmand Aabyskov

Lars Jørgen Johansen dør d. 15.01.1862 i Aabyskov.

Husmandsstedet overtages i 1877 af enke efter gårdejer Jens Hansen ”Dalmosegaard” Anne Margrethe Sørensen..

Lars Peter Jensen f. 6. okt. 1853, Snedker, søn af gårdmand Jens Hansen og Anne Margrethe Sørensen Aaby Mark. Gift den 24. feb. 1881 i Skårup kirke med

Ingeborg Cecilie Jørgensen f. 1. okt. 1850 Husmoder Marstal

Jens Jensen f. 10. dec. 1882 d.12.03.1917 Styrmand, deres søn Aabyskov

Hans Jørgen Jensen f. 24. marts 1887 deres søn Aabyskov

Hans Jørgen Jensen var snedkersvend hos snedkermester Thomas Peder Thomsen i Skårup i 1906.

Anne Margrethe Sørensen død den 11. jan. 1903 i Aabyskov.

Ingeborg Cecilie Jørgensen dør d.24.04.1916 i Aabyskov.

1916

Lars Peter Jensen, f. 6. okt. 1853 d.22.12.1931 Enkemand, snedker

Elna Anine Petersen f. 15. mar. 1892 Husholderske, datter af sømand Lars Petersen og Ane Kirstine Poulsen i Vængemosen. Gift den 1. feb. 1931 i Svendborg til tømmer Ole Georg Jensen Aaby, f. 3. juli 1889 i Venge sogn, søn af husmand Jens Jensen og Ane Mette Hansen.

Eva Olivia Petersen f. 12. sep. 1925 datter

Eva Olivia Petersen blev gift den 12. sep. 1950 i Skårup kirke med karetmager Hans Børge Hansen, f. 8. nov. 1920 i Fjellebroen Vester Aaby, de overtog husmandsstedet. Deres datter Inge Aaby, f. 21. aug. 1951 i Aabyskov blev gift d. 16. sep. 1979 i Thurø kirke til min broder Asger Henriksen.

Elna Anine Petersen dør den 11. feb. 1967 i Aabyskov.

Ole Georg Jensen Aaby dør den 10. mar. 1967 i Aabyskov.



 

Matrikel nr. 28e – en høkerforretning

Skipper Jens Sørensen byggede huset ca. 1845.

Jens Sørensen, Skipper, født den 30. nov. 1801 i Skaarupøre, søn af bådfører Søren Pedersen og hustru Karen Didriks datter, Skaarupøre (7b). Gift den 10. dec. 1835 i Skårup kirke.

Else Kirstine Jørgens datter, hans kone, født den 11. okt. 1801 i Skaarupøre, datter af Jørgen Didriksen og hustru Signe Lars datter, Aabyskov.

1860

Jens Sørensen, Høker, født den 30. nov. 1801 i Skaarupøre, d.9.07. 1862, søn af bådfører Søren Pedersen og hustru Karen Didriks datter, Skaarupøre (7b). Gift den 10. dec. 1835 i Skårup kirke.

Else Kirstine Jørgens datter, hans kone, født den 11. okt. 1801 i Skaarupøre, d. 18. juni 1891, datter af Jørgen Didriksen og hustru Signe Lars datter, Aabyskov.

Søren Pedersen 83 år d.31.10.1867 Enkemand, Kirke Helsinge

1870

Else Kirstine Jørgensen flytter til sin søster i Skaarupøre.
 

Huset blev overtaget af murer Rasmus Frederiksen i 1867.

Rasmus Frederiksen og Caroline Tarp blev gift den 30. okt. 1867 i Skårup kirke, hvorefter de overtog høkerforretningen.

Høker Herluf Bechmann Johansen overtager høkerforretningen 1878.

Herluf Adolf Bechmann Johansen f. 21. Mar. 1849 Høker Svendborg, søn af Johan Henrik Johansen og Andersine Amalie Copp i Svendborg.

Gift den 8. maj 1878 i Skårup kirke til

Caroline Tarp 43 år Husmoder Kolding

Caroline Trap er enke efter murer på Klingstrup Hovedgaard Rasmus Frederiksen, hvor Caroline var mejerske.

Caroline Amalie Johanne Johansen f. 16. dec. 1879 deres datter Aabyskov

Caroline Trap dør d.25. dec.1885 i Aabyskov.

Herluf Adolf Bechmann Johansen gifter sig igen 1886 med Gertrud Jensen fraØksendrup

Edvard Andreas Julius Johansen f. 3. okt. 1887 deres søn Aabyskov

Styrmand / høker Edvard Alfred Hansen overtog Høkerforretningen i 1892.

Edvard Alfred Hansen f. 23. jan. 1860 på Thurø, søn af skipper Jens Christian Hansen og Marie Cathrine Hansen fra Troense. Gift den 19. april 1891 i Thurø kirke til

Marie Georgine Madsen, f. 16. mar. 1869 i Tved.

Gudmund Baagø Hansen f. 6. aug. 1895 deres søn Aabyskov

Ragnhild Marie Hansen f. 2. feb. 1892 deres datter Aabyskov

Doris Margrethe Hansen f. 24. mar. 1893 deres datter Aabyskov

Karl Ferdinand Baagø Hansen f. 2. nov. 1898 deres søn Aabyskov

Høkerforretningen blev overtager (1900) af høker/ kysttoldbetjent Kristian Vilhelmsen, f. 30. sep. 1865, søn af fisker Vilhelm Karl Preisler og Johanne Marie Nielsen i Vejstrup. Kristian Vilhelmsen er broder til Marie Vilhelmsen (matr. nr. 28b).

Gift med Nielsine Kirstine Nielsen, f. 5. dec. 1867 Husmoder, Oure sogn, datter af Niels Jensen Nielsen og Anne Marie Andersen fra Oure.

Karl Vilhelmsen f. 29. nov. 1895 deres søn Skaarup sogn

Niels Peter Vilhelmsen f. 26. mar. 1897 deres søn Skaarupøre
 

Hans Thorvald Vilhelmsen f. 11. juni 1900 deres søn Aabyskov

Amalie Hansen f. 7. okt. 1883 tjenestepige Skaarup sogn



I 1906 blev forretningen overtaget af skipper Hans Frederik Knudsen f. 12. mar. 1841 i Brødstrup sogn, gift med Margrethe Christiane Hansen f. 12. sep. 1850 Husmoder, datter af skipper Niels Chr. Hansen og Christiane Rasmine Rasmussen fra Thurø.

Carl Maurits Knudsen f. 10. Maj 1885 Sømand, deres søn Thurø

Jørgine Petrine Knudsen f. 16. juni 1887 deres datter Thurø

Aage Valdemar Knudsen f. 26. sep. 1889 Sømand, deres søn Thurø

Carl Knudsen blev gift den 24. nov. 1907 i Skårup kirke til Doris Cathrine Nielsen, f. 19. jan. 1889 i Skaarupøre. Doris Nielsen er søster til Niels Peter Nielsen, min hustrus Ulla Nielsens farfar. De overtog huset i Skaarupøre (matr. nr. 3b).

I 1907 blev forretningen overtaget af skipper Peter Christian Martin Andersen, f. 14. sep. 1866 i Aabyskov, søn af Iver Andersen, f. 17. aug. 1831, Kyst toldassistent, søn af skipper Mads Andersen og Elsebeth Andersdatter i Skaarupøre og Sophie Laura Pedersen, f. 28. sep. 1840, Husmoder, datter af Peder Johansen og Maren Mortensdatter Skaarup Mark.

Peter blev døbt den 25. nov. 1866 i Skaarup kirke, gik i Christian Frederiksskolen i Aabyskov og efter sin konfirmation 1st. Søndag efter Mikkelsdag den 3. okt. 1880 i Skaarup kirke, kom han ud at selje som skibsdreng.

Peter Chr. Andersen blev gift den 26. april 1907 i Skårup kirke med Hulda Vendelin Charlotte Andersen, f. 6. maj 1866 i Nakskov, datter af Mathilde Andersen og styrmand Rasmus Peder Jørgensen, Aabyskov (matr. nr. 41d).

Hulda blev døbt den 10. juni 1866 i Halsted kirke, hvorefter familien flyttede til Thurø. I 1872 flytter familien til Aabyskov matr. nr. 41d. Hulda gik i Christian Frederiksskolen og blev konfirmeret den 1st. Søndag efter paaske 4. april 1880.

Peter Chr. Andersen dør den 14. juli 1923 i Aabyskov.

Hulda fortsætter høkerforretningen til den bliver overtager af købmand Rose.

Hulda dør den 24. marts 1952 i Aabyskov.

Købmand Niels Walter Engelbrecht Rose, f. 9. nov. 1928, blev gift den 4. marts 1952 i Skårup kirke til Lilly Asta Hansen, f. 15. maj 1932 i Aabyskov, datter af husmand Svend Alfred Hansen og Klara Johanne Pedersen.




 

Matrikel nr. 41b – en høkerforretning

Laurits Markvardsen overtog huset ca. 1900.

Laurits Markvardsen f. 9. jan. 1876 Høker Lunde sogn

Søn af gårdmand og sognefoged Mads Markvardsen og Elisabeth Hansen fra Bøgeskovgaard i Lunde.

Gift den 18. maj 1900 i Krarup kirke til

Ane Cathrine Nielsine Madsen f. 6. juni 1875 Husmoder Krarup

Thorval Markvardsen f. 23. juli 1900 deres søn Skaarup sogn

Klara Elisabeth Markvardsen f. 25. feb. 1902 deres datter Aabyskov

Laurits Markvardsen flyttede 1906 med familien til Vester Hæsinge.

Husmandsstedet blev bygget i 1800 af Jørgen Didrichsen, f. 10. dec. 1769 Husmand med jord og Bådfører, søn af Didrich Jespersen i Skaarupøre. Gift den 14. dec. 1798 i Skårup kirke.

Signe Larsdatter f. 19. jan. 1772 hans kone, datter af bonde Lars Hansen ”Drostgaarden” i Skaarupøre.

Maren Jørgensdatter f. 4. juli 1799 deres datter Skaarupøre

Karen Pedersdatter 18 år tjenestepige

Didrich Jespersen f.26.11.1786 brodersøn Skaarupøre

Gjertrud Jespersdatter f.14.11.1794 broderdatter Vejstrup sogn

Else Kirstine Jørgensdatter f. 11. okt. 1801 deres datter Aabyskov

Jesper Jørgensen f. 11. nov. 1803 deres søn Aabyskov

Lars Jørgensen f. 11. feb. 1814 deres søn Aabyskov

Maren Jørgensdatter blev gift den 1. okt. 1825 i Skaarup kirke til Peder Jensen, søn af Jens Pedersen og Anne Marie Hansdatter i Skaarupøre.

Else Kirstine Jørgensdatter blev gift den 10. dec. 1835 i Skårup kirke til Jens Sørensen, søn af bådfører Søren Pedersen og Karen Didrichsdatter fra Skaarupøre.

Lars Jørgensen blev gift den 14. dec. 1839 i Skårup kirke til Karen Johansdatter, f. 11. juli 1817, datter af skipper Johan Larsen og Anne Katrine Jensdatter i Aabyskov. De overtog et husmandssted i Aabyskov matr. nr. 26a.

Jesper Jørgensen overtog husmandsstedet i 1840.

Jesper Jørgensen f. 11. nov. 1803 Skipper Aabyskov, søn af Jørgen Diderichsen og Zinger Larsdatter.

Jesper blev døbt den 13. nov. 1803 i Skaarup kirke og efter sin konfirmtion den 24. marts 1818 i Skaarup kirke, kom han ud at sejle som skibsdreng. I 1834 var han søtteskipper og 1840. skipper.

Han blev gift den 10. dec. 1830 i Skårup kirke.

Anne Bolitte Ølting f. 2. apr. 1798 hans kone Assens

Jørgen Diderichsen dør d.8.09.1852 i Aabyskov.

Zinger Larsdatter dør d.26.02.1849 i Aabyskov.

Anne Bolitte Øtting dør d.24.01.1876 i Aabyskov

Jesper Jørgensen blev gift igen den 19. juli 1878 i Skårup kirke til Anne Jørgensen fra Frørup sogn.

Hansine Thomsen f. 21. maj 1874 hendes datter Skaarupøre

Jesper Jørgensen dør d.9.10.1881 i Aabyskov.

Anne Jørgensen dør d.10.03.1892 i Aabyskov.

Skipper Christen Jensen overtog huset i 1882.

Christen Jensen f. 11. dec. 1842 skipper/høker, søn af gaardmand Jens Hansen og Anne Margrethe Sørensen ”Dalmosegaard” Aaby Mark. Skaarup sogn

Anne Jensen 37 år husmoder Vejstrup

Karen Jensen f. 10. mar. 1883 deres datter Aabyskov

Anna Jensen f. 3. okt. 1884 deres datter Aabyskov

Christine Jensen f. 14. juli 1886 deres datter Aabyskov

Jensine Jensen f. 10. aug. 1889 deres datter Aabyskov

Maren Jensen 18 år butiksjomfru Vejstrup



Huset blev overtaget af købmand Mads Jørgen Hansen og Kirsten Rasmussen fra Hesselager ca. 19o6.

Mads Jørgen Hansen f. 17. apr. 1873 Høker Hesselager

Gift den 30. maj 1898 i Sct. Nicolai kirke Svendborg til

Kirsten Rasmussen f. 18. feb. 1868 Husmoder Hesselager

Mary Kirstine Henriette Hansen f. 7. maj 1899 deres datter Svendborg

Asta Josefa RasmineHansen f. 4. apr. 1900 deres datter Svendborg

Hans Hansen f. 10. nov. 1903 deres søn Svendborg

Dagmar Mathilde Amalie Hansen f. 30. juli 1905 deres datter Svendborg
 

Sigvald Hansen f. 9. nov. 1907 deres søn Aabyskov

Valdemar Hansen f. 3. apr. 1910 deres søn Aabyskov

I 1918 overtages forretningen af Rasmus Pouli Jensen, f. 6. nov. 1887 Høker

Gift den 11. feb. 1918 i Tranbjerg kirke på Samsø til

Kristine Karoline Jensen f. 23. maj 1894 Husmoder Samsø

Ellen Jensen f. 19. juni 1919 deres datter Aabyskov

Johan Frederik Jensen f. 17. mar. 1921 deres søn Aabyskov

Niels Alfred Jensen f. 3. jan. 1923 deres søn Aabyskov

Svend Aage Jensen f. 3. okt. 1925 deres søn Aabyskov

Søren Skytte Hansen f. 16. apr. 1900 tjenestekarl Aabyskov

Karen Kirstine Christensen f. 15. nov. 1906 tjenestepige Aabyskov

Derefter (1930) blev den overtaget af;

Mads Jørgen Hansen f. 17. apr. 1873 Høker Hesselager

Kirsten Rasmussen f. 18. feb. 1868 Husmoder

Sigvald Aksel Hansen f. 9. nov. 1907 deres søn Aabyskov

Mads Jørgen Hansen dør den 2. marts 1937 i Øster Aaby.

Kirsten Rasmussen dør den 16. dec. 1941 i Brudager By.

Sigvald Hansen blev gift den 29. mar. 1934 i Skårup kirke til Maren Hansine Larsen, f. 17. sep. 1911 i Ulbølle. De overtog høkerforretningen.

1945

Valdemar Skovgaard Andersen f. 8. apr. 1913 købmand,

Gift den 26. juli 1936 i Vissingbjerg kirke til

Rigmor Viola Hjort Markussen f. 29. apr. 1917 kone

Grethe Skovgaard Andersen f. 8. maj 1946 deres datter Aabyskov

I 1950 var forretningen overtaget af købmand L. Chr. Jensen.

 

Matrikel nr. 41c – et husmandssted

Henrik Jensen f. 8. feb. 1837 Skipper og skibsreder Aabyskov, søn af Skipper Hans Jensen og Anne Øland.

Henrik Jensen blev døbt den 9. april 1837 i Skårup kirke, gik i Christian Frederiks skolen og kom efter sin konfirmation ud at sejle som skibsdreng. Han blev skipper i 1860 og gift den 25. feb. 1870 i Skårup kirke til Anne Nielsen, f. 22. okt. 1848 Husmoder, datter af skipper Niels Hansen og Anne Kirstine Pedersdatter fra Skaarupøre.

Niels Peter Jensen f. 15. mar. 1873 deres søn Aabyskov

Karl Albert Jensen f. 9. maj 1877 deres søn Aabyskov

Valdemar Marius Jensen f. 11. nov. 1879 deres søn Aabyskov

Alfred Henrik Jensen f. 9. aug. 1884 deres søn Aabyskov

Lydia Alma Christine Jensen f. 26. apr. 1887 deres datter Aabyskov

Nathalia Rasmine Louise Jensen f. 15. feb. 1895 deres datter Aabyskov

Husmand og sætteskipper Hans Jensen byggede husmandsstedet ca. 1825.

Hans Jensen er født den 15. april 1797 i Skaarupøre , søn af skipper Jens Pedersen og Anne Marie Hansdatter (matr. nr. 5a). Han blev døbt den 23. april 1797 i Skårup kirke, gik i Christian Frederiks skolen og kom efter sin konfirmation 1812 i Skårup kirke, ud at sejle som skibsdreng.

Han blev gift den 2. jan. 1825 i Skårup kirke til Anne Øland.

Anne Øland f. 1800 hans kone

Jens Peter Jensen f. 23. aug. 1833 deres søn Aabyskov

Henrik Jensen f. 8. feb. 1837 deres søn Aabyskov

Anne Marie Jensen f. 23. maj 1825 deres datter Skaarupøre

Anne Margrethe Jensen f. 27. mar. 1829 deres datter, tjenestepige Aabyskov

Hans Christian Jensen f. 7. okt. 1826 deres søn, sømand Aabyskov

Anne Marie Jensen blev gift den 15. dec. 1848 i Skårup kirke til styrmand Peter Baagøe fra Svendborg. De bosatte sig i Aabyskov (matr. nr. 29b)

Jens Peter Jensen blev gift den 17. maj 1861 i Skårup kirke med Cecilie Marie Johansen og de overtog et hus i Aabyskov (matr. nr. 41a).

Hans Jensen dør d.20.01.1877 i Aabyskov, hvorefter husmandsstedet overtages af hans søn skipper Henrik Jensen.

1901

Henrik Jensen f. 8. feb. 1837 Skipper og skibsreder Aabyskov

Gift den 25. feb. 1870 i Skårup kirke til

Anne Nielsen f. 22. okt. 1848 Husmoder, datter af skipper Niels Hansen og Anne Kirstine Pedersdatter fra Skaarupøre.

Niels Peter Jensen f. 15. mar. 1873 deres søn Aabyskov

Karl Albert Jensen f. 9. maj 1877 deres søn, matros Aabyskov

Valdemar Marius Jensen f. 11. nov. 1879 deres søn, matros Aabyskov

Alfred Henrik Jensen f. 9. aug. 1884 deres søn, matros Aabyskov

Lydia Alma Christine Jensen f. 26. apr. 1887 deres datter, kok Aabyskov

Nathalia Rasmine Louise Jensen f. 15. feb. 1895 deres datter Aabyskov

Henrik Jensen dør d.22.07.1915 i Aabyskov.

Husmandsstedet overtages ca. 1915 af;

Kristian Albert Nielsen f. 11. okt. 1883 Sømand Skaarupøre, søn af skipper og skibsreder Niels Chr. Nielsen og Nielsine Nielsen i Skaarupøre matr. nr. 3b. Kristian Albert Nielsen er født og opvokset i huset matr. nr. 3b i Skaarupøre, han gik i Aabyskov skole og kom, efter sin konfirmation den 3. okt. 1897 i Skårup kirke, ud at sejle som skibsdreng. I 1901 sejlede han som letmatros til England, hvor han i Liverpool mødte sin bror Niels Peter Nielsen og sammen forsøgte de at få en hyre over Atlanten til Amerika. Der var ingen hyre at få, så Albert tog hyre på en dybvandsskude til Ostindien.
 

Efter nogen til kom han til Amerika og her traf han sin bror Niels Peter igen og ved Pudget sund begyndte de at fiske sammen. Her var de et par år, men så fik Niels Peter en ide, de skulle til Alaska. En båd blev købt til lejligheden, og så gik turen nordpå, 600 sømil mod Alaska. Det var en tur de aldrig ville glemme, gennem skær og bølger gik det, forbi stejle klipper og hvide strande og underskønne havne. Der fiskede de i mange år med hver sin fiskerbåd mellem øer og sunde, hvor de fanger mange flotte laks.

I 1912 havde han fået nok af de fremmede strande og tog tilbage til Skaarupøre. Han blev gift den 15. dec. 1912 i Skårup kirke til

Anne Pauline Pedersen, f. 26. maj 1885 Husmoder Aspedam, datter af daglejer Niels Pedersen på Aspedam.

Kristian Albert Nielsen dør d.27.03.1941 i Aabyskov.

Anne Pouline Pedersen dør den 24. maj 1955 i Aabyskov.

Derefter overtages husmandsstedet af frugtavler Bent Sølund Christensen, der blev gift den 30. marts 1958 i Vejstrup kirke til Grethe Annelise Nielsen, f. 18. jan. 1931.

Børn: Birgit Sølund Christensen f. 8. dec. 1958 i Aabyskov.



 

Matrikel nr. 42 – et husmandssted

(Mogens Møller overtog husmandsstedet i 1899)

Mogens Møller f. 24. mar. 1870 Husmand Vejstrup, søn af landmand Christoffer Hansen og Maren Pedersen i Vejstrup.

Gift den 9. nov. 1899 i Vejstrup Valgmenighedskirke til

Mikkeline Jensen f. 1. feb. 1866 Husmoder Vester Vandet

Svend Trøst Møller f. 24. aug. 1900 deres søn Aabyskov

Asger Møller f. 27. jan. 1906 deres søn Aabyskov

Cathrine Koppel f. 5. aug. 1876 Husmoder

Sigrid Koppel Jensen f. 6. juli 1899 hendes datter



Husmandsstedet blev bygget i 1800 af Anton Larsen, f. 26. feb. 1775 d.1.01.1858 Husmand med jord og Bådfører, søn af bonde Lars Hansen ”Drostgaarden” i Skaarupøre. Gift den 28. nov. 1800 i Skaarup kirke.

Karen Jensdatter f. 2. apr. 1780 d.20.10.1825 hans kone, datter af Jens Frederiksen og Anne Jørgensdatter (6) i Aaby.

Maren Antonsdatter f. 4. juni 1802 deres datter Aabyskov

Karen Antonsdatter f. 10. apr. 1806 deres datter Aabyskov

Lars Antonsen f. 7. juli 1808 deres søn Aabyskov

Anne Antonsdatter f. 29. sep. 1810 deres datter Aabyskov

Frederik Jensen Antonsen f. 5. dec. 1812 deres søn Aabyskov

Edel Margrethe Hansdatter 16 år tjenestepige

Karen Jensdatter dør den 20. okt. 1825 i Aabyskov.

Anton Larsen blev gift igen med Anne Marie Hansdatter, født den 8. aug. 1793 i Gudbjerg.

Maren Antonsdatter blev gift den 30. nov. 1833 i Skårup kirke til væver Jens Hansen fra Aaby.

Anton Larsen og Anne Marie Hansdatter flytter til et hus på Aaby Mark.

Børn: Jens Anthonsen f. 2. juni 1833 skipper Aaby Mark

Skipper Hans Larsen overtager (1828) husmandsstedet.

Hans Larsen f. 24. mar. 1794, Skipper, søn af husmand Lars Pedersen og Anne Kirstine Pedersdatter matr. nr. 31 i Aabyskov. Gift den 18. okt. 1828 i Skårup kirke.

Karen Helgesdatter f. 16. juli 1806 hans kone, datter af Helge Rasmussen og Marie Kristensdatter i Skaarup.

Anne Marie Hansdatter f. 27. sep. 1829 deres datter Aabyskov

Helene Kirstine Hansdatter f. 29. juli 1833 deres datter Aabyskov

Niels Peter Larsen Hansenf. 1o. nov. 1835 deres søn Aabyskov

Anne Marie Hansdatter blev gift den 20. dec. 1850 i Skårup kirke til skipper Hans Pedersen Aabyskov.

Helene Kirstine Hansen blev gift den 18. maj 1877 i Skårup kirke til tjenestekarl Knud Rasmussen fra Slæbæk, Kirkeby sogn. De overtog husmandsstedet.



Karen Helgesdatter dør d.7.02.1890 i Aabyskov

Knud Rasmussen dør den 31.10.1895 i Aabyskov

Mogens Møller dør den 30. okt. 1941 i Aabyskov.

Svend Trøst Møller blev gift den 2. maj 1936 i Skårup kirke til Anna Kamilla Rasmussen, f. 1. jan. 1914 i Sørup sogn. De overtog husmandsstedet.

Børn; Jørgen Møller f. 10. jan. 1937 i Aabyskov

Ove Møller f. 20. juli 1940 i Aabyskov

Fodermester Jørgen Møller blev gift den 25. marts 1956 i Vejstrup Valgmenighedskirke til husbestyrer Elin Grandhøj Pedersen, f. 25. feb. 1933 i Ollerup.

Husmandsstedet blev overtaget i 1944 af husmand Hans Kristensen Rosager.

Hans Kristensen Rosager f. 1. jan. 1921 i Oure, søn af gårdejer Johannes Kristensen Rosager, ”Rosagergaard” og Helga Louise Rasmussen. Gift den 8. aug. 1944 i Skårup kirke til

Helene Camilla Christensen f. 17. maj 1921 i Aabyskov, datter af fisker Karl Kjær Christensen og Johanne Kirstine Rasmussen Aabyskov.

Børn: Ulla Irene Rosager f. 27. feb. 1945 i Aabyskov

Hanne Helga Rosager f. 24. feb. 1950 i Aabyskov

Bent Erik Rosager f. 11. aug. 1955 i Oure

Husmandsstedet blev i 1951 overtaget af arbejdsmand Jens Olaf Henriksen, f. 5. juni 1925, gift den 3. aug. 1951 i Skårup kirke til Maren Madsen, f. 29. jan. 1925 i Aabyskov, datter af husmand Karl Marius Madsen og Sidsel Marie Margrethe Madsen i Aabyskov.

Børn: Knud Erik Henriksen f. 18. sep. 1952 i Aabyskov
 

Niels Aage Henriksen f. 19. juni 1955 i Aabyskov

 

Matrikel nr. 35 – et husmandssted

(Peter Chr. Nielsen overtog husmandsstedet i 1880)

Peter Christian Nielsen f. 16. juni 1854 Daglejer Lindelse

Søn af husmand Niels Hansen Bay og Maren Andersdatter i Illebølle, Lindelse sogn.

Ane Kirstine Christiansen f. 2. sep. 1858 hans kone Tullebølle, datter af gårdejer Christian Jørgensen og Mette Kirstine Nielsen.

Niels Christian Nielsen f. 26. sep. 1881 deres søn Aabyskov

Hanne Kirstine Nielsen f. 2. feb. 1886 deres datter Aabyskov

Mette Marie Nielsen f. 2. feb. 1884 deres datter Aabyskov

Mads Peder Nielsen f. 22. maj 1888 deres søn Aabyskov

Anna Nielsen f. 14. aug. 1890 deres datter Aabyskov

Carl Bai Nielsen f. 10. dec. 1892 deres søn Aabyskov

Caroline Nielsen f. 19. mar. 1896 deres datter Aabyskov

Amalie Nielsen f. 10. apr. 1898 deres datter Aabyskov

Erna Hansine Nielsen f. 15. okt. 1901 deres datter Aabyskov

Anna Nielsen blev gift den 27. mar. 1914 i Skårup kirke til tjenestekarl Carl Henrik Duerlund, f. 25. feb.1886 i Brudager, søn af husmand Jens Rasmussen og Mette Katrine Jensen, Tved Byhave.

Husmandsstedet blev bygget af Peder Jørgensen, f. 5. apr. 1772 d.5.06.1833 Husmand med jord og Søefarende, søn af bonde Jørgen Christophersen og Kirsten Hansdatter (12) i Aaby. Gift den 28. sep. 1798 i Skaarup kirke.

Maren Larsdatter f. 2. feb. 1780 d.20.06.1833 hans kone, datter af bonde Lars Hansen ”Drostgaarden” i Skaarupøre.

Lars Pedersen f. 29. jan. 1799 deres søn, sømand Skaarupøre

Lars Pedersen flytter sammen med væverske Johanne Hansdatter, enke efter Hans Jørgensen på Aaby Mark.

Børn; Hans Larsen f. 1. nov. 1832 på Aaby Mark.

(Rasmus Rasmussen overtager husmandsstedet i 1834)

Rasmus Rasmussen f. 11. okt. 1810 Husmand, søn af husmand Rasmus Pedersen og Anne Marie Knudsdatter i Trunderup. Kværndrup

Gift den 26. okt. 1833 i Kværndrup kirke til

Mette Kirstine Knudsdatter f. 19. maj 1800 hans kone, datter af gårdmand Knud Hansen og Karen Pedersdatter i Sandager Gislev sogn

Hans Rasmussen f. 28. dec. 1834 deres søn Aabyskov

Anne Marie Rasmussen f. 28. jan. 1837 deres datter Aabyskov

Hans Rasmussen blev gift den 10. feb. 1863 i Skårup kirke til Anne Margrethe Hansen, f. 29. nov. 1842 i Vejstrup, datter af husmand Hans Hansen og Karen Frederiksdatter, Aaby Mark.

Mette Kirstine Knudsdatterdørd.30.06.1856 i Aabyskov.

Rasmus Rasmussen dør d.31.08.1879 i Aabyskov.

Husmandsstedet overtages af;

Hans Rasmussen f. 28. dec. 1834 d.11.10.1877 deres søn Aabyskov

Ane Margrethe Hansen f. 29. nov. 1842 hans kone Vejstrup

Hans Martin Rasmussen f. 14. apr. 1865 deres søn Aabyskov

Carl Ferdinand Rasmussen f. 10. nov. 1866 deres søn Aabyskov

Edvard Simon Rasmussen f. 2. dec. 1868 deres søn Aabyskov



 

Carl Bay Nielsen overtog senere (1930) husmandsstedet.

Carl Bai Nielsen f. 10. dec. 1892 Husmand Aabyskov

Gift den 10. nov. 1929 i Skårup kirke til

Dagmar Mathilde Amalie Nielsen f. 30. apr. 1905 Husmoder Svendborg

Elly Bay Nielsen f. 20. okt. 1930 deres datter Aabyskov

Ane Kirstine Christiansen f. 2. sep. 1858 Enke Tullebølle

Anne Kirstine Christiansen død den 13. juni 1945 i Aabyskov.

 

Matrikel nr. 34 – et husmandssted

Hans Rasmussen overtog husmandsstedet i 1889)

Hans Rasmussen f. 15. maj 1854 Daglejer Bjerreby

Maren Kirstine Larsen f. 14. sep. 1857 hans kone Bjerreby

Laura Katrine Rasmussen f. 26. apr. 1891 deres datter Aabyskov

Carl Rasmussen f. 7. sep. 1893 deres søn Aabyskov

Laura Cathrine Rasmussen blev gift den 19. okt. 1917 i Skårup kirke til skibstømmer Anders Frederik Andersen, f. 27. nov. 1887, søn af hjulmand Hans Andersen og Thrine Frederiksen, Skaarup Mark.

Husmandsstedet blev bygget i 1798 af;

Jørgen Hansen f. 16. sep. 1764 d.13.02.1826 Husmand med jord og Daglejer, søn af Hans Pedersen i Aaby.

Inger Kirstine Hansdatter f. 1763 hans kone

Sophie Jørgensdatter f. 23. aug. 1792 hans datter Aaby

Hans Jørgensen 6. år hans søn

Anne Marie Jørgensdatter f. 15. jan. 1798 hans datter Aabyskov

Maren Jørgensdatter f. 2. apr. 1799 hans datter Aabyskov

Maren Jørgensdatter blev gift den 7. juli 1821 i Skårup kirke med Peder Mikkelsen fra Svendborg. De overtog Husmandsstedet.

Peder Mikkelsen 41 år d.31.03.1843 Husmand og Daglejer Svendborg

Maren Jørgensdatter f. 2. apr. 1799 hans kone, datter af husmand Jørgen Hansen og Inger Kirstine Hansdatter i Aabyskov.

Petrine Pedersdatter f. 28. okt. 1821 deres datter Aabyskov

Jørgen Hansen Pedersen f. 9. nov. 1827 deres søn Aabyskov

Inger Kirstine Pedersdatter f. 8. mar. 1832 deres datter Aabyskov

Karen Sofie Pedersdatter f. 4. juni 1834 deres datter Aabyskov



Inger Kirstine Hansdatter dør d.28.05.1834 i Aabyskov.

Petrine Pedersdatter blev gift den 18. nov. 1842 i Skårup kirke til Jens Christensen fra Aaby.

Maren Jørgensdatter blev gift igen den 14. feb. 1845 i Skårup kirke til tjenestekarl Hans Knudsen fra Aaby.

Maren Jørgensdatter dør d.29.03.1847 i Aabyskov.

Hans Knudsen f. 2. juni 1821 Daglejer, søn af gårdmand Knud Madsen og Elsebeth Hansdatter på Aaby mark. Gift med
 

Anne Rikke Wilhelmsdatter f. 1. okt. 1821 d.14.07.1910 hans kone Gislev sogn

Maren Kirstine Hansen f. 1. maj 1852 deres datter Aabyskov

Hans Knudsen flytter med familie (1860) til et husmandssted i Øster Aaby matr. nr. 6g.

Hans Knudsen dør d.2.02.1908 i Øster Aaby.



Husmandsstedet blev lagt sammen med matr. nr. 33.

 

Matrikel nr. 33 – et husmandssted

(Hans Rasmussen overtog husmandsstedet i 1893)

Hans Rasmussen f. 15. maj 1854 Husmand og Daglejer Bjerreby

Maren Kirstine Larsen f. 14. sep. 1857 hans kone Bjerreby

Carl Rasmussen f. 7. sep. 1893 deres søn Aabyskov



Husmandsstedet blev bygget i 1800 af Poul Rasmussen, f. 11. okt. 1769 i Aaby, Husmand med jord og Daglejer, søn af bonde Rasmus Hansen og Karen Hansdatter (3) i Aaby. Gift den 12. jan. 1797 i Skaarup kirke til Johanne Hansdatter, f. 17. mar. 1775 hans kone, datter af Hans Hansen og Dorthe Hansdatter i Aaby.
 

Hans Poulsen f. 17. mar. 1797 deres søn Aaby

Maren Poulsdatter f. 19. dec. 1802 d.3.04.1879 deres datter Aabyskov

Rasmus Poulsen f. 29. apr. 1817 deres søn, sømand Aabyskov

Maren Rasmusdatter f. 26. juni 1774 tjenestepige, mandens søster Aaby

Poul Rasmussen dør d.19.01.1837 i Aabyskov.

Johanne Hansdatter dør d.22.02.1858 i Aabyskov

Rasmus Poulsen overtog husmandsstedet ca. 1837 efter sin fader.

Rasmus Poulsen f. 29. apr. 1817 Skipper Aabyskov

Rasmus Poulsen blev døbt den 4. maj 1817 i Skårup kirke, gik i Christian Frederiks skolen og kom efter sin konfirmation den 10. april 1831 i Skårup kirke, ud at sejle som skibsdreng. I 1840 seljede han som Matros og i 1855 som skipper. Han blev gift den 7. maj 1851 i Skårup kirke med Karen Hansdatter, f. 6. sep. 1809 i Skaarupøre, datter af Hans Pedersen og Grete Pedersdatter i Skaarupøre.

Karen Hansdatter dør den 21. juni 1879 i Aabyskov.

I 1890 bor husmand og forhåndsværende skipper Rasmus Poulsen på husmandsstedet sammen med sin plejesøn sømand Peter Carl Sørensen, f. 20. dec. 1831 i Aabyskov og husholderske Maren Jensdatter, f. 14. dec. 1830 i Skaarup.

Rasmus Poulsendør d.11.06.1893 i Aabyskov.

Husmandsstedet sammenlægges med matr. nr. 34.

Hans Rasmussen dør d.4.03.1913 i Aabyskov.

Maren Kirstine Larsen dør d.20.02.1922 i Aabyskov.

Husmand Carl Rasmussen overtager husmandsstedet ca. 1920.

Carl Rasmussen f. 7. sep. 1893 deres søn Aabyskov

Gift den 31. mar. 1920 i Odense Valgmenighedskirke til

Elna Marie Rasmussen f. 14. feb. 1896 husholderske Lundby sogn

Laura Kirstine Rasmussen f. 9. mar. 1925 deres datter Aabyskov

Laura Kirstine Rasmussen blev gift den 3. mar. 1944 i Skårup kirke til landbrugsmedhjælper Bent Chr. Kappel Hansen, f. 20. juli 1921.

Børn: Svend Erik Kappel Hansen f. 7. dec. 1943 i Aabyskov

Inga Grethe Kappel Hansen f. 27. apr. 1947 i Aabyskov
 

Tove Marie Kappel Hansen f. 9. nov. 1951 i Aabyskov

Carl og Elna Rasmussen byggede et aftægtshus ved Aabyskovvej ca. 1957 og Bent og Laura overtog husmandsstedet.

Inga Hansen overtager husmandsstedet efter sin forældre.

KURT JØRGENSEN 11.10.2020 15:16

Godt lavet, men den er ikke helt rigtig.

Jan Rohmann 27.05.2019 18:25

Hej. Flot og hvilket arbejde 👍 min papfar er John Victor Laybourn fra Hjørnebo i Åbyskov. Selv boede min mor bror og jeg sammen med John på Vængemosevej 17.

Svendaage aagaard F. Jespersen 12.07.2017 19:00

hej. jeg er efterkommer af skipper Johan Henrik Jespersen,1842-1910,ogJohanne Marie F.Larsen. (mor,Sofie Magdalene Larsen F.Frickman.) Er der nogen der ved noge

Inge aaby 16.05.2017 10:17

Meget interessant læsning. Det har da været et kæmpe arbejde at lave!!!!!!
Asger og jeg blev godtnok viet i Skårup kirke.

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 16:33

Det drejer sig om en lille rettelse. Peter Friedlieb Lagonis første hustru var Anna Madsen, som han fik tre børn med. Den yngste var Anna Johanne Frederikke

04.11 | 00:39

Do you have a copy of the Fæstebrev that the family recieved when they were alotted the land in 1763?

27.10 | 06:45

Hej Jytte
Ja lidt. Send din e-mail
hilsen Keld

22.10 | 11:09


Hej flot hjemme side. har du noget på Juliegård, i dag nr 27 Skårup Tværvej 1, jeg kan ikke finde den i din beskrivelse af ejendomme mvh Jytte