Rejsedagbog
Turen går til Egeskov slot.

Lørdag d. 27. august 2011.

Egeskov Slot

 
 Egeskov Slot med den i 1800-tallet tilføjede portbygning, 2004
 

Egeskov er et dansk herregård , der er beliggende i Kværndrup syd for Ringe Midtfyn . Slottet, der er en af Europas bedst bevarede vandborge , er opført i 1554 af rigsmarsk Frands Brockenhuus . Selve gården er dog ældre og kan dateres helt tilbage til 1400-tallet . Godset er i dag på 1131 ha .

 

Den første kendte ejer af gården, er et medlem af slægten Skinkel i begyndelsen af 1400-tallet. På den tid var gården dog kun en større gård i den dengang ganske betydelige landsby Egeskov. Gården bar på denne tid navnet Egeskovgaard. Slægten Skinkel ejede gården i omkring 150 år, men i 1545 bragte Anne Tinhuus (Skinkel) gården til Frands Brockenhuus som medgift. Laurits Skinkel (Tinhus) efterlod ved sin død 1533 Egeskov til sin enke, Fru Hilleborg Bille, efter hvem deres døtre Anna Hilleborg og Rigborg Tinhus 1536 arvede gården. Anna Tinhuus ægtede 1545 Frands Brockenhuus. Denne nye ejer blev skaberen af det Egeskov, som vi kender i dag.

Frands Brockenhuus' søn og eftermand på Egeskov, Laurids Brockenhuus , er kendt for sin styrke og af sin hårdhed mod datteren Rigborg , der i kongens gård var blevet besvangret af Frederik Rosenkrantz, Christian IV's kammerjunker . Det var imidlertid kun fuldbyrdelsen af den kongelige dom, når faderen 1599 "indemurede" (?: indespærrede) datteren i et værelse (som endnu vises) på Egeskov, og denne straf overgik adskillige andre adelsdamer i hin tid. Efter faderens død 1604 kom hun fri. Ved hans enke Karen Skrams død 1615 gik Egeskov over til hendes dattersønner Jacob og Frans Ulfeldt, der året efter solgte den til deres farbror Jakob Ulfeld til Urup og Ulfeldtsholm ; han døde 1630 . Fra hans søn Laurids gik den 1648 over til dennes svigerfader Oluf Parsberg og fra denne til rigsråd Otto Krag .

Efter denne slægts uddøen kom Egeskov 1784 ved køb til gehejmeråd Henrik Bille-Brahe , hvis søn grev Preben Bille-Brahe 20. november 1811 oprettede Egeskov til et stamhus for sin næstældste søn Henrik Bille-Brahe.

Stamhuset bestod af: Hovedgården Egeskov med 365½ tdr. hartkorn , kirke- og kongetiende, 89 tdr. hrtk., bøndergodset med 161¼, tdr. hrtk., bankaktier lydende på 8.000 kr., fideikommiskapital for solgt bøndergods 1.375.000 kr.

Indtil 1882 gik herregården i arv i slægten Bille-Brahe, men så døde baron Frantz Preben Bille-Brahe uden arvinger, og Julius Ahlefeldt-Laurvig-Bille overtog stamhuset og tilføjede samtidig "Bille" til sit navn. Han indledte i 1883 en modernisering af slottet.

Samtidens politiske uro i form af begivender som reformationen og grevens fejde fik mange af jordbesidderne til at bygge deres boliger som svært indtagelige borge. Det gjaldt også Frands Brockenhuus.

Slottet er opført i munkesten med karakteristiske runde hjørnetårne. Det blev bygget som dobbelthus; to langhuse forbundet af en tyk dobbeltmur og med selvstændige gavle. Det fremstår tillige som en vandborg, da er funderet på nedrammede egetræspæle i en lille sø med en maksimal dybde på omkring 5 meter. Eneste adgang til huset var via en vindebro .

Overleveringen vil vide, at der blev fældet en hel egeskov for at få nok materialer, og at byggeriet strakte sig over hele 30 år. Bygningen er nok en stormands bolig, men grundtanken i huset var militær . De mange skydeskår vidner stadig herom. Idéen var, at man, idet bygningen bestod af to huse, kunne opgive det ene hus og kæmpe videre i det andet. Dobbeltmuren rummer både trapper og en brønd, således at man ikke skulle undvære vand under en eventuel belejring.

Julius Ahlefeldt-Laurvig-Bille, der flyttede ind på Egeskov i 1883 iværksatte en større restuarering af slottet. Under ledelse af den svenske arkitkekt Helgo Zettervall blev tårnhattene forhøjet, de kamtakkede gavle blev genetableret og portbygningen blev opført. Slottet fik desuden eget mejeri , elektricitetsværk og jernbanespor.

Slottets riddersal blev restaureret i 1975 . I alt er der 66 værelser, 200 vinduer, 2.062 enkelte ruder og ca. 60 skydeskår, hvoraf nogle nu er tilmurede. På loftet af trappetårnet ligger en lille træmand. Det siges, at hvis han fjernes mere end en enkelt dag, eller hvis man glemmer at give ham frisk halm at ligge på lillejuleaften , vil slottet synke i voldgraven julenat. Riddersalen har siden 1986 været åben for turister, ligesom den udlejes til selskaber.

Til slottet hørte oprindeligt også Egeskov Mølle , opført 1848-1855. Møllen blev solgt fra i 1926 og ejes i dag af Svendborg Museum.

Til slottet hører Ladegården, en stråtækt bindingsværksbygning , der i dag huser landbrugsmuseet og hestekøretøjerne.

Omkring slottet findes den gamle park på ca. 20 hektar , bl.a. med klippede hække fra 1730 og med fuchsiahaven der er enestående, da mange af planterne er mellem 40 og 60 år. Parken har haft sin nuværende form siden 1959 og har gennem flere generationer været åben for offentligheden. Parken modtog i 2006 Havens Dags Pris.

Den oprindelige bøgelabyrint er i dag lukket og blev i 1990 erstattet af en labyrint af bambus med et kinesisk tårn i midten. Til slottet hører også tre store, moderne haller, der huser veteranmuseet. Der findes biler, motorcykler, knallerter, cykler, fly, helikoptere, brandbiler osv. Museet blev oprettet i 1967 , og samlingen er blandt Nordeuropas største.

Falckmuseet, der blev moderniseret i 2006 , viser redningskorpset Falcks historie. Egeskov rummer desuden et landbrugsmuseum og et hestevognsmuseum. Endelig har man legetøjsmuseet Dukkehuset. I en af de gamle herskabsstalde er Restauration Jomfru Rigborg indrettet.

Slottet har tilhørt slægten Ahlefeldt-Laurvig-Bille siden 1784 . Den nuværende ejere ( 1992 ) er Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille . Slottet er en af de mest populære turistattraktioner Fyn med omkring 200.000 gæster om året.

 

 
 

Lørdag d. 27. august 2011.

Første stop på turen var Piet Heins solur og den lille Labyrint.

Det var rimeligt let at finde ind til soluret, men da vi skulle ud igen var det ikke så let at finde den rigtige vej.

Piet Hein var en dansk opfinder, forfatter, matematikker og verdensborger. Han er født den 16. dec. 1905 i København og er død den 17. apr. 1996. Piet Hein er kendt for sine mange Gruk, som han skrev under pseudonymet Kumbel. Han er også kendt for sine geometriske figurer Suberallipsen og Superægget.

Næste stop Trætop vandring .
Her var det fantastisk spændende at vandre på gangbroer i 15 meters højde mellem trækronerne og samtidig hører fuglenes daglige koncerter.

Kompan legepladsen.

På legepladsen var der mange forskellige redskaber at lege med og også et fint skib, hvor vi kunne sidde tørt, medens regnen styrtede ned.
Kompan er verdens førende producent af legepladsløsninger til børn i alle aldre. De produkter som kompan udvikler, er designet for at forbedre børns sundhed og læring. De er kendt for høj legeværdi og langvarig kvalitet.

Så kom vi til den store Labyrint.

Denne labyrint er meget svær, vi måtte gå mange gange forgæves, før vi fandt den rigtige vej ind til den flotte platform med udsigt over hele området.

Alle turens deltagere samlet oppe på platformen: Claus, Annette. Frederikke, Claudia og Ulla. Gustav ville ikke med på Billedet.

Den flotte udsigt oppe fra platformen med Egeskov Slot i baggrunden.

Så gik drengene på Veteranbilmuseet.
Musseet er fyldt med mange smukt restaurerede veteranbiler, mageløse motorcykler, gamle knallerter og meget mere. Nogle af veteranbilerne kan kører, vi så en lilla farvet bestemor and bil kører rundt på pladsen.

medens pigerne tog en køretur med hestevognen.

Nu var turen kommet til Draculas Krypt, det var meget uhyggeligt. Da vi gik forbi madkiosken, melde sulten sig, så vi indtog frokosten her.

Efter at vi havde indtaget frokosten, fik børnene lov at lege på aktivitets og legepladsen, medens vi voksne gik en tur i Landbrugs og Hestevognsmuseet.
I Landbrugsmuseet kan man se, hvordan man arbejdede i gamle dage, og i Hestevognsmuseet er der mange spændende hestevogne.

Vi så også den gamle smedie, der var ingen smed idag, men vi så essen og alle de mange stykker værktøj, som smeden brugte til at smede med.

så gik vi en lang tur gennem den Den Engelske Have, forbi Dyreparken

gennem Renaissancehaven

og den store Urtegård

til Furchsiahaven.

Så var det tid til en kaffepause i Cafe Jomfru Ringborg, hvor børnene fik en stor is.

Nu var turen kommet til en rundvisning i det Gamle slot. Først så vi Jagtstuen, der er præget af greve Ahlefeldt-Laurvig-Billes store interesse for jagt. Særlig de mange flotte trofæer fra Afrika gjorde stort indtryk, også de mange fine våben.

Det næste rum var Den Gule Stue med de fornemme møbler fra Louis XVI tid.

Derefter gik vi af Trappetårnet, med de mange familieportrætter, til Riddersalen. Billedet på endevæggen er et maleri af Christian IV til hest og på langvægen er to store malerier af admiral Niels Juel og hans kone Margrethe Ulfeldt.

Så var det tid til at gå til udgangen og slutte for i dag.

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 16:33

Det drejer sig om en lille rettelse. Peter Friedlieb Lagonis første hustru var Anna Madsen, som han fik tre børn med. Den yngste var Anna Johanne Frederikke

04.11 | 00:39

Do you have a copy of the Fæstebrev that the family recieved when they were alotted the land in 1763?

27.10 | 06:45

Hej Jytte
Ja lidt. Send din e-mail
hilsen Keld

22.10 | 11:09


Hej flot hjemme side. har du noget på Juliegård, i dag nr 27 Skårup Tværvej 1, jeg kan ikke finde den i din beskrivelse af ejendomme mvh Jytte