Turen går til Klintholm Kalkgrave.
Mandag d. 25. april 2011.
Turen starter fra pakeringspladsen ved Stenagergård. Kort over området findes ved pladsen.
 

Klintholm Losseplads

Som følge af kommunesammenlægningen 1. april 1970 blev der vedtaget en del nye love. En af dem var miljøloven. Blandt meget andet medførte den stramme retningslinier for etablering af nye lossepladser. Hidtil havde det været sådan, at man bare fandt en tømt grus- eller mergelgrav, som man så blev enige med ejeren om at fylde op med affald. Nu blev der krav om indhegning og faste åbningstider samt fast bemanding. Samtidig begyndte der at blive rejst krav om lukning af eksisterende pladser.

I april 1975 indgik Kommunekemi en 5-årig aftale med gårdejer Knud Grønbjerg, Stenagergård ved Klintholm om deponering af 10.000 ton affald årligt fra virksomheden i Nyborg. Nærmest ved en tilfældighed foreslog direktør Aksel Nielsen, Kommunekemi, kommunerne, at de også forsøgte at deponere på Stenagergård. Der var mange store og dybe kalkgrave på Stenagergård, og fordi kontrakten mellem gårdejeren og det firma, som gravede kalk, var dårligt formuleret, havde det kunnet grave på kryds og tværs. Mange syntes, at det var en god ide at forsøge på at
bruge disse grave, og da man var begyndt at se på et sted i Gudme Kommune, fik denne selvfølgelig også en politiker med i det politiske udvalg.

Det viste sig hurtigt, at vi igen led af gammeldags tankegang, for kalkgravene var ikke nogen fordel, når vi ikke måtte deponere affald i grundvandet. Derfor blev de fyldt op med jord og kalk fra de på stedet værende stakke. Fordelen ved stedet var derfor primært, at kalk er et godt underlag til at neutralisere udsivning fra affaldet, og arealets landbrugsmæssige værdi var ringe.

 

Nede ved stranden finder vi en stor plads med bord og bænke, hvor den medbragte mad og kaffe kan indtages, medens man nyder den praktfulde udsigt ud over vandet.
Turen går derefter langs strander, forbi de store affaldsdepoter, om til de små vandhuller med klokkefrøerne.
På lang afstand kunne vi høre klokkefrøernes smukke hule kvækken. Den oprindelige bestand af frøer uddødede i 1980èrne, men ved en målrettet indsats med opdræt og gravning af vandhuller har medført. at klokkefrøerne igen yngler og fouragerer i de gamle kalksøer og småvandhuller.

 

Kalkgraven ved Klintholm

 Kalkgravene i Klintholm indeholder minder om både tropiske og arktiske planter og dyr. Gravene er nemlig det sted i verden, hvor man tydeligst kan se følgerne af det markante klimaskift, der fandt sted på vores breddegrader for 60 millioner år siden. Længe før der var noget, der hed Danmark, bredte der sig her et tropisk hav - indtil vulkanudbrud forvandlede det til et polarhav.
Lavaen fra vulkanudbrudene dannede nyt land, som stoppede det varme havvand fra Atlanterhavet, sådan at der nu kun kunne komme køligt vand fra Grønland, hvilket forandrede klimaet og de biologiske forhold markant.

Den nederste del af kalkgravens vægge består derfor i dag af hvid kalk dannet af mosdyr fra tropehavet, mens den grå mergel, der ses på den øverste del af kalkgravens væg stammer fra polarhavet.

Det særprægede naturfænomen bliver nu tilgængeligt for offentligheden efter, at Fyns Amt i samarbejde med Gudme Kommune har renset 40 meter af kalkgravens vægge for plantevækst.




Udover at være et geologisk spændende område, er Klintholm Kalkgrave kendt for sine turkisblå kalksøer, som er blevet skabt ved, at der fra begyndelsen af 1940'erne og frem til slutningen af 1960'erne blev gravet dyb under grundvandet for at hente kalk op til brug for blandt andet landbruget. I dag er de fleste huller gravet for at klokkefrøen kan yngle i området. Derudover yngler der strandtudse, Lille og stor vandsalamander og spidsnudet frø.

[
Her i april er det særlig flot at gå tur ved kalkgravene. Der er mange forskellige blomster på engene og de hvide blomster på mirabellerne lyser op mellem de nyudsprungne løvtræer.
En af de gamle kalkgrave er omdannet til en flot sø omkrandset af rørskove, træer og buske. I rørskoven har en svane bygget rede og i søen svømmer en toppet lapedykker. Der er også små fisk i søen.
På engene kan vi se grågæs og i luften flyver viben rundt
Mellem bakkerne vokser mange forskellige blomster, bl. andet hulkravet kodriver.
Engene mellem lossepladsen og vandhullerne afgræsses af kreaturer for at forhindre at området gror til med buske og træer.
Turen ender ved Stokkebækkens udløb i stranden. Stokkebækken har sit udspring vest for Gudbjerg skov, samme sted som Vejstrup å, Hundstrup å og Odense å.
Ved slutningen af sidste istid 11.000 år f. kr. var hele Fyn dækket af et tykt lag is. Da isen smeltede opstod der rivende smeltevandsfloder. Den ene, Stokkebækken, løber mod øst gennem Mullerup skov og passerer forbi Gudbjerg, Gudme, Hesselager og Vormark før den ender ved Stokkebæk strand. På sin vej graver den dybe smeltevandsdale, som bedst kan ses mellem Gudbjerg og Gudme og mellem Hesselager og Vormark. Stokkebækken er en af Fyns bedste Fiskefarvande for lystfiskere.
Hjemturen går af strandbreden langs med vandet.

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 16:33

Det drejer sig om en lille rettelse. Peter Friedlieb Lagonis første hustru var Anna Madsen, som han fik tre børn med. Den yngste var Anna Johanne Frederikke

04.11 | 00:39

Do you have a copy of the Fæstebrev that the family recieved when they were alotted the land in 1763?

27.10 | 06:45

Hej Jytte
Ja lidt. Send din e-mail
hilsen Keld

22.10 | 11:09


Hej flot hjemme side. har du noget på Juliegård, i dag nr 27 Skårup Tværvej 1, jeg kan ikke finde den i din beskrivelse af ejendomme mvh Jytte